Hét Tour-győzelem elvesztése

Megfosztja mind a hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA). Mi van??? ”A szervezet helyi idő szerint csütörtök éjjel bejelentette, hogy a kerékpárost örökre eltiltja a versenyzéstől, mert a sportoló úgy döntött, hogy nem védi magát a doppingvádakkal szemben” – írja az MTI.

Lance-Armstrong--lance-armstrong-124375_1024_768.jpg

Oké, ezt nevezik sokknak! Armstrong feladta, pedig ez rá nem jellemző. Csak egész más dolog az életéért küzdeni, vagy az elsőségekért, és egész más, éveken keresztül a saját igazáért harcolni. A kerékpáros közleményben írta: "Minden ember életében eljön az az idő, amikor ki kell mondania: ami sok, az sok! Számomra most jött el.”

Armstrong élete eddig sem csak a sikerekről szólt. 1996-ban hererákot diagnosztizáltak nála, amely áttéteket képzett az agyában és a tüdejében. A legtöbb ember egy ilyen betegségbe belehal, akár a kór gyűri le, akár a lelke. Lance nem adta fel, és kemény harcok után (műtét, kemo) teljesen felépült és kigyógyult a betegségéből. 1997-ben saját rákellenes szervezetet hozott létre Lance Armstrong Alapítvány néven.

1999-től 2005-ig Tour de France-győztes volt, ő az egyetlen, aki hétszer nyerte meg egymás után a francia körversenyt. A 2005-ös Tour végén visszavonult a sportágtól, de 2009 januárjában ismét nyeregbe ült, és harmadik lett. Többszörösen az év sportolójának választották, díjak, kitüntetések övezték pályafutását, sőt még egy kisbolygót is elneveztek róla.

d3cb712eaf01b44d809fc7aec0a53644.png

Armstrongot pályafutása alatt több mint ötszázszor ellenőrizték. Három korábbi csapattársa is azt vallotta, látta doppingolni, mégsem tiltották el soha. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) nem adta fel, hogy rábizonyítsák a bűnösséget. A vád szerint az Armstrongtól 2009-ben és 2010-ben levett mintákban EPO-t találtak, és vértranszfúzióval is gyanúsítják, az orvosok és a csapatvezetők pedig tudtak mindenről.

A sportolónak védekeznie kellett volna a vádak ellen, de helyette pestiesen szólva, besokallt. A döntés értelmében így Tour-győzelmek nélkül maradt. Hogy az USADA elégedett-e? Armstrong bűnösségét nem tudták bizonyítani, de egy mítoszt eltüntettek. A doppinggyanú árnyékából amúgy sincs menekvés, ezt Lance is tudta jól. Talán reménykedett. Soha nem fogjuk megtudni, hogy a sikerek mögött mi állt, de emberi nagysága a rák leküzdésével már megkérdőjelezhetetlenné vált, és a sportrajongók számára Lance Armstrong marad a hétszeres Tour de France-győztes! Mert a legenda tovább él…

25 komment

audrey hepburn 2012.08.24.09:17
Címkék: sport kerékpár dopping Armstrong

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr494729056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tintás Bárnsz 2012.08.24. 14:35:54

Hát azt télleg nem gondoltam volna!
Én tökre elhittem, hogy Armstrong úgy verte végig zsinórban 7-szer a teljes tour mezőnyt, hogy rajta kívül bizonyítottan mindenki kokszolt, Ő viszont egyedüliként nem. Hát most aztán egy világ dőlt össze bennem...
Nade a viccet félretéve, sztem mostmár ideje lenne leállni ezzel az "akilebukikazteltiltjuk" hülyeséggel, főleg arra tekintettel, hogy abban a pillanatban, ahogy ezt valaki komolyan gondolja, véget ér a kerékpársport. Addig viszont marad ez az egyre szánalmasabb színjáték.
Szerintem amellett, hogy legalizálni kéne mindenfajta teljesítménynövelést, a forma1 mintájára ide is kéne konstruktőri pontverseny, csak itt a csapatok vegyészei versenyeznének, akik a kokszot csinálják.

jpmjpm 2012.08.24. 15:03:31

érdekes. nem bukott le doppinggal (500 ellenőrzés, 0 pozitív minta), hanem csak elveszik tőle az eredményeit, mert úgy gondolják doppingolt.

WTF????

laci_52 2012.08.24. 15:43:12

"Armstrong bűnösségét nem tudták bizonyítani"

Akkor pedig ártatlan és nem doppingolt! Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.

Muad\\\'Dib 2012.08.24. 15:48:31

Jajj, ne legyen már senki ennyire naiv. Az USADA nyilván pontosan tudta eddig is, hogy tonna számra kokszolt, ahogy szinte minden versenyzőjükről tudják. Sőt valószínűleg vastagon benne is vannak az ügyekben. Könnyen lehetséges, hogy pont ezért nem akar már harcolni, mert finoman megmondták neki, hogy eddig tartott a hírnév, most megint eltelt pár év, buktatnunk kell egy nagy nevet, te lettél a nyertes. Így a világ közvéleménye nyugodt lesz, hogy mi mennyire keményen harcolunk, te meg tűnj el szép csöndben, amíg finomak vagyunk.

grinya · http://soundcloud.com/lunaticpsy 2012.08.24. 16:00:27

@Tintás Bárnsz: enis ezen a velemenyen vagyok. plusz a bringa gyartokat sem korlatoznam minek a hulye sulyhatar stb.

duggongg 2012.08.24. 17:39:39

Szerintem az USADA ezzel magat lo"tte labon. 500 ellenorzes, nulla pozitiv, de doppingolt. Magyarul a doppingellenorzes, vagyis az o" munkajuk szart sem er, ez hirdetik most teli szajjal. Erre valo hivatkozassal javasolni kellene az intezmeny megszunteteset.

rush4you 2012.08.24. 18:50:21

kiváncsi vagyok/lennék, hogy egy ilyen "fogásért" milyen előnyben részesülnek ill. mekkorát kaszálnak a dopping ellenes szervezetek, amik egyre ellenszenvesebbek..mi lenne, ha mondjuk egy-egy sportág szövetségei egyszerűen kibasznák őket?
képmutatás fullhd formátumban mindkét oldalról.
tényleg jó lenne nézni a tvben ahogy az átlag tömegsportoló a fasírtoszsemlével az erszényben megmássza a falu legnagyobb dombját, és felveszi a 4XLes sárgatrikót, amit azonnyomban le is zabál egy adag pörkölttel. hogy elmarná a digi sport v akárki.érdemes megnézni egyébként a doppingellenes szervezetek fejeit, mind csupa élsportoló néhány kivétellel.

Yoss 2012.08.24. 18:51:36

Az hogy doppingolt, nem kérdés. Aki látott már Tourt, az tudja, hogy normális ember koksz nélkül olyan teljesítményre nem képes, amit ott látni.
Azért arra is kíváncsi lennék, hogy az az angol fickó, akik kvázi ismeretlenül az idén végigverte a világot, mit eszik reggelire? Nem virslit, az is biztos.

rush4you 2012.08.24. 18:55:57

mondom profi bringás tésztát eszik, meg fasirtoszsömit, meg puffin lekvárt nassnak :)
itt a magyarázat, az ellenőr meg fánkot és TJ hookert néz mellé.

Martian (törölt) 2012.08.24. 19:01:55

@rush4you: "azonnyomban le is zabál egy adag pörkölttel"

Akkor bukta lesz a doppingvizsgálaton, mert a marhákat jó eséllyel kokszolják! :)
Hacsak nem vega az illető, nem árt ha a húsokhoz is kéri az állat doppingvizsgálati papírjait.

danesdzsu2 2012.08.24. 19:24:01

Hát, ha szegény Rasmussen is gründol egy rákellenes alapítványt, az elég lett volna, hogy hasonló blogbejegyzés szülessen 5 éve?:)

PiBá 2012.08.24. 19:45:26

Idézet az Index.hu cikkéből. Enyhén fogalmazva is elgondolkodtató.
"Arra, hogy orvosi segítséggel folyt szisztematikus doppingolás csapatainál, Armstrong mintái utaltak. A szervezetében az epitesztoszteron és a tesztoszteron aránya 1:6-hoz volt. „Nem alatta, vagy nem felette volt, hanem mindig pontosan annyi, amennyi lehet. De mikor megváltozott a szabály, és már csak 1:4-hez lehetett arány, akkor Armstrong szervezete, hormonháztartása is egy csapásra megváltozott, és onnantól mindig ezt az arányt mérték. Nem alatta, nem felette, hanem mindig telibe az 1:4-et. Kikövetkeztethető: a laborban nagyon jól dolgoztak mögötte” – nyilatkozta korábban Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője."

fefe79 2012.08.24. 19:59:31

@Yoss: ez így van. Hihetetlen idealizmus kell ahhoz, hogy valaki azt higgye, mindenki megbukott már doppinggal, de Armstrong tiszta volt. Ugyan már. Eddig is tökéletesen tisztában voltam azzal, hogy doppingolt, semmi nem változott meg ezzel a hírrel. Nem véletlen, hogy pl. Ullrich sem kiabál, hogy mégiscsak ő volt a jobb! Amit mondott a hír kapcsán, annak gyakorlatilag az a lényege, hogy elismeri az eddig elfogadott helyezési sorrendet. Mivel ő is végig doppingolt, csak ezt persze nem tette hozzá. Azt mindenki döntse el maga, hogy mi a véleménye a kokszról...

ca2 2012.08.24. 20:18:45

azt látni kell, hogy top sport dopping nélkül nem létezik és itt nem csak az 1-2 helyezettekről beszélünk...
egy olimpiai sprint elődöntőben, egy úszó döntőben, vagy egy állóképességi sport első 30-40 helyzettje között nincs olyan aki soha sem használt teljesítményfokozót..
ezeket az ügyeket akkor kellene megoldani, amikor aktuálisak, komolytalanná teszi a sportot ha 10 éves eredményeket változtatunk meg...

dhrbikes 2012.08.24. 20:34:50

Mivel mindegyik kokszolt, így az esélyek kb egyformák voltak, közülük mégis ő volt a legjobb, szerintem nem jogos másnak adni az elsőséget, ha nem állt ugyanilyen ellenőrzés alatt.

übükirály (törölt) 2012.08.24. 21:41:22

@dhrbikes: hagyjad már a hülyeségeket.
1. hogy mindenki kokszolna, pláne mindenki egyformán kokszolna, az hazugság. még a festinában is volt 1, azaz egy darab versenyző, aki tiszta volt.
2. Ullrich pl évi 40ezer eurót költött doppingra Dr.Fuentesnél. nem minden sportoló engedheti meg magának ezt. tehát megint csak nem igaz, hogy mindenki kokszol, ezért az esélyek egyenlőek, és a legjobb nyert.

Armstrong a speciális kokszprogram nélkül szakaszt sem nyert volna a Touron.

a 'hererákot' is saját maga okozta a cuccal, aztán előáll azzal, hogy ő egy áldozat, srácok kerítsünk pénzt a rák gyógyítására. aztán az alapítvány minden más rákalapítványnál magasabb rezsiköltséggel dolgozik...

és arról, hogy nincs bizonyíték: eddig is rengeteg volt, csak a láthatatlan kéz mindig megmentette.

Andreu eskü alatt vallotta, hogy hallotta Armstrongot 96ban a kórházban azt mondni az onkológusának, hogy szteroidokat, EPO-t és növekedési hormont is tolt.
persze egyből rászállt Andreura az ügyvédeivel.

a 98-as festina botrány után a 99-es Tour viszonylag tiszta volt. az utólagos ellenőrzésen (mikor már volt teszt EPO ellen) csak 12 mintában találtak EPO-t, ebből 6 volt Armstrongé.

ha valaki azt hazudja, hogy az, hogy az élsportolók alapból nyomnak olcsó szteroidokat fiatal korban, vagy később felkészülések alatt, az u.az, mint egyes kiváltásgosoknál a dollármilliókba kerülő, csapat által szervezetten működő, politikailag védett EPO-program, az egy fasz.

azóta Armstrong összes egykori csapattársa megbukott, és mind terhelő vallomást tettek ellene. eskü alatt.

Armstrong nem egyszerűen kokszolt, hanem a vallomások szerint u.azt tette, amit anno Virenque a Festinában.
Ő kezdeményezte a dolgot, ő csempészte/szállította a szereket, és ő bíztatta a csapattársakat is, hogy nyomják.
aztán abban is virenque-hez hasonlít, hogy ő is tagad még akkor is, amikor már minden csapattárs elmondta a tutit.
majd vele is lesz egy sírós interjú, ha megjön a lelkiismerete.

Pantani szerintem ma is élne, ha Armstrongot 99ben elmeszelik, ahogy kellett volna. pozitív lett a minta, de elintézték annyival, hogy a seggkrémtől, amit azért használt, mert feltörte a nyereg a picsáját...persze.

azok is felelősek, akik 10 éve kimosdatják őt a szarból folyton. soha nem lett volna szabad ennek a történetnek idáig fajulnia. 99ben eltiltják 2 évre, 2001ben visszajön, megy pár tourt vízhordóként, és soha senki nem tudná ma, ki az az Armstrong.

Lemond felesége twittelte ma: "VÉGRE".

a legszebb az egészben, hogy most is trollkodik a féreg: tisztában van vele, hogy nem tudja érdemben cáfolni a vádakat, hogy ráborították az asztalt, nem lehet már azzal elintézni az ügyet, hogy 500x ellenőriztek, és mind negatív,és akik rá vallottak excsapattársak, azok mind szavahihetetlenek, hisz doppingoltak :D

Kohl mondta: "200x ellnőriztek, ebből 100x volt bennem cucc, és 1x lett pozitív a minta"

Kelly és a szexi dög 2012.08.24. 22:21:20

A hererák a kemény üléstől volt - fasznak kell buzerálni a bajnokot évekkel e győzelmek után?

Ellenőrizték volna annak idején jobban - most már jobb lenne kussolni!

Pszt! 2012.08.24. 22:29:30

500x ellenőrizték, soha nem találtak semmit, csak azt hogy pár majom azt állítja, látták doppingolni.

dhrbikes 2012.08.24. 22:44:59

@übükirály: Nyilván csak poénból írtam, de attól még úgy gondolom, hogy mindenki tolja a cuccot (na jó, 99,999%) Ki jobban, ki kevésbé, ki leplezve, ki sportpolitikai támogatással. Érdekes kérdés, hogy vajon lehet-e érdemben tenni ellene, szerintem nem, mivel évekre visszamenőleg a tesztek fejlődésével szinte mindenkiről kiderült, hogy az adott pillanatban kimutathatatlan szereket tolt magába. Ha viszont érdemben nem lehet tenni ellene, akkor legalizálni kellene? Tényleg annyira káros egy saját vörösvértestekkel dúsított saját vér transzfúzió? Gondolom profi kórházakban közel veszélytelen megcsinálni, nem az út szélén a csapatbuszban csinálják. Nyilván ezek csak költői kérdések, nem tudom, hogy mi a megoldás, vagy van-e egyáltalán. Leginkább csak rossz ilyet olvasni, hol marad a sportolás mint az egészség szimbóluma?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.08.24. 23:01:58

Szerintem tok mindegy, hogy kokszolt vagy sem.
Hetszer nyerni a Tour-on nem semmi teljesitmeny.
A koksz nem olyan, hogy berangatok az utcarol egy embert, teletomom koksszal, raultetem egy bringara es megnyeri a Tour-t.
Iszonyu munka van abban, hogy valaki vegigviszi a Tour-t.
A koksz max. megdobja a teljesitmenyt es kicsit lelkileg is tamogatja az embert.

Shopping 2012.08.24. 23:02:24

1 dolgot tisztázzunk: MINDENKI TUDJA HOGY DOPPINGOLT.
Te is, én is.
Ezt a sportot másképp nem lehet ilyen szinten űzni.
A jelenlegi helyzet valszeg azért alakult ki, mert MOST JÖTT el az idő, hogy ki tudják mutatni azt a fajta szert, amit évekkel ezelőtt használt.

E miatt dobta be a törülközőt.

Shopping 2012.08.24. 23:04:57

1 dolgot tisztázzunk: MINDENKI TUDJA HOGY DOPPINGOLT.
Te is, én is.
Ezt a sportot másképp nem lehet ilyen szinten űzni.
A jelenlegi helyzet valszeg azért alakult ki, mert MOST JÖTT el az idő, hogy ki tudják mutatni azt a fajta szert, amit évekkel ezelőtt használt.

E miatt dobta be a törülközőt.

rush4you 2012.08.24. 23:06:40

@PiBá: sztem aki ezt nyilatkozta, annak meg a testzsírindexe ennyi, usa átlag, se több se kevesebb ;)

PiBá 2012.08.24. 23:19:32

@rush4you: Igen és az aktuális előírások szerint változik, mert mint tudjuk, ez így működik :)

fraki 2012.08.25. 04:26:10

Érdekes, hogy védi minkenki.

Nekem, kívülálló számára ez egy aljas kis surmó, aki végre lebukott. Egy kis texasi szardarab. Ahogy a Schmitt Pál is kis szardarab lett a plágiumügy után, jogosan lett szardarab, és nem mentegetem azzal, hogy hát olimpiai bajnok.

Érdekes továbbá az érvelés: mindenki más kokszol. Ezt mondták a Schmitt ügyében is. Mindenki más csal. Nyilván _azért_ a huszadik egy bringázó, mert ő _is_ kokszol. Ti vágjátok, mekkora faszsággal érveltek?
süti beállítások módosítása