Zsebben a segítség

Nem merünk, vagy nem tudunk segíteni, ha balesetet látunk. Hiányosak az elsősegélynyújtási ismereteink, és inkább a mentők érkezésére várunk, de legalább őket ki merjük hívni a sérültekhez. Így lehetne összefoglalni azt a friss kutatási eredményt, amelyet az Országos Mentőszolgálat tett közzé.

elsosegely_mobil_app.jpg

 Ezek után az sem meglepő, hogy megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes, elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás, mert ha a szájon át való lélegeztetéshez nem is ért a magyar, a mobilt nagyon jól tudja nyomkodni.  Az „Elsősegély – Mit kell tennem?” mobilalkalmazás mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig.

Emlékszem, annak idején a suliban mindenki röhögcsélt, amikor a műanyag babát kellett bekötözni, vagy szívmasszázst alkalmazni rajta. Nem vettük komolyan, ami viszont nagyobb baj, hogy a tanár sem. Később hol tud még találkozni az ember az elsősegélynyújtás fortélyaival? Leginkább a jogosítvány megszerzésénél, ahol a vizsgabiztos mosolya mellett már teljesítettük is a segélynyújtás csínját-bínját. Csak még mindig nem tudjuk, mi tévők legyünk, ha egy valódi balesettel találjuk magunkat szembe.   

Az első 3-4 perc dönt a túlélés esélyéről. A segítségnyújtást befolyásoló két legfontosabb tényező, hogy a segítőnek van-e bátorsága életet menteni, illetve mennyire friss a megszerzett tudása. És ha egyik sincs? Segít a telefon?

A mobilos alkalmazás annak érdekében készült el, hogy időről-időre frissíthessük tudásukat, és vészhelyzet esetén könnyen alkalmazható, szakszerű tanácsokat kapjunk. Ha csak egy életet sikerül így megmenteni már megérte, de jó lenne, ha nem csak a mobilunkra támaszkodhatnánk, mert az is lemerül egyszer…

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2012.09.07.12:43
Címkék: mobil közélet közlekedés baleset mentő sérült

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr624761088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása