Kolozsvárra költözött a csejtei boszorkány

Mit tud az a színházi előadás, amiért képes az ember 453 km-t utazni? Amiért elviseli a 8 órás vonatozást, sőt buszozást (sínfelújítás miatt a Hargita Express csak egy jól csengő név, a valóság azonban: átszállások sora, kavarodások, kényelmetlenség, kosz és bűz). Amiért szállást fizet, pénzt vált, és szakadó esőben is kitart, mert este majd premier!

erdély 01 (13).jpg

A Báthory Erzsébet musical-opera tud valamit, mert bizony Kolozsvárig utaztunk, hogy a nyári margitszigeti bemutató után újra lássuk a csejtei boszorkány történetét. Míg itthon Benedekffy Katalin, Zöld Csaba, Miller Zoltán, Szemenyei János és Szomor György voltak az előadás főszereplői, addig az erdélyi bemutatón már a Kolozsvári Magyar Opera művészei álltak a közönség elé.

A hétvégi évadnyitó mérföldkőnek számít a kolozsvári teátrum életében. A Báthory Erzsébethez hasonló nagyságú előadást még nem láthatott az erdélyi magyar közönség. Szomor György, Pejtsik Péter és Miklós Tibor műve Bagó Bertalan rendezésében és Novák Péter koreográfiájával került színre. A készítők a mű megírásakor még nem is sejthették, hogy az ő munkájukat is lesz majd, ami kitartásban túlszárnyalja.

Szép Gyula, az operaház igazgatója a premier utáni köszöntőjében elárulta, hogy a kolozsvári csapat – többek között Barabás Zsuzsa (Báthory Erzsébet), Kátai István (Walter), Szilágyi János (Thurzó), Laczkó V. Róbert (Nádasdy Ferenc) - olyan nehézségekkel küzdött, ami más (jobb) helyeken elő nem fordulna. A színház ekkora méretű előadásra még csak most próbál felkészülni. A közönségnek is szoknia kell a műfajt. Három különböző helyről szedték össze a mikroportokat, küzdenek a jegyárakkal, a hangosítással, a munkafolyamattal. Mégis a siker, az SIKER, és tapsban mérhető. Jelentjük: megvolt!

A legendás Báthory Erzsébet alakja és sorsa még ma is foglalkoztatja a tudósok és az emberek fantáziáját. Nem egy elcsépelt téma, sőt érdekes, magával ragadó. Báthory a köztudatban még mindig női Drakulaként, vérgrófnőként, a csejtei rémként él, pedig a történészek szerint a valóban labilis idegzetű asszony politikai bűnügy áldozata lehetett. Mint mindenütt, itt is a pénz a kulcsszó. A valóságban és a darabban is.

IMG_2628.jpg

Budapesti szemünk máshoz szokott, mint amit Kolozsváron láttunk. A kopottas széksorok, a műanyagpoharas pezsgők, a recsegő mikrofonok… Mert a pénz a kulcsszó, tudjuk. Ám szerencsére nem kell mindent pénzben mérni. A tudás és a tehetség, amúgy sem megfizethető, és e kettő kombinációjára bőven láttunk példát az erdélyi színpadon. Csak amiatt szomorkodhatunk, hogy ez a darab most nem a „miénk”. De mi az a 453 km?

Fotók: Pluszmínusz

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2012.09.19.19:48
Címkék: opera kultúra musical Kolozsvár Erdély Báthory

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr784788842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása