Új generációs Macskák

Pontosan öt évvel ezelőtt volt szerencsém először írni a Macskák című musicalről. Legalábbis hivatalosan, amiért már pénzt is kaptam, és nemcsak az asztalom fiókjába került. Andrew Lloyd Webber sikerdarabja ekkor volt huszonöt éves. És lám, pár héten belül betölti a harmincat. De vajon öregszenek-e a Macskák?

macs30.jpg
„Webber musicalje minden hazai színházi rekordot megdöntött. Az előadások száma az ezerháromszázhoz közelít, és sem prózai, sem zenés művet nem látott itthon annyi néző színházban, mint a Macskákat” – írtam 2008. március 30-án. Hogy mi változott azóta? A rekord tovább emelkedett. Az eltelt harminc évben az előadás csaknem ezernégyszázszor került színre, és eddig több mint másfél millió néző vásárolt jegyet a musicalre.
 
1983. március 25-én, a világon másodikként mutatta be T. S. Eliot művét a Madách Színház, közvetlenül a londoni ősbemutató után. A zeneszerző 1981-ben írta meg a Macskákat (Cats), Eliot Old Possum's Book of Practical Catsje alapján. A mű Webber gyermekkori kedvence volt. A musical dalai Eliot verseiből és Webber zenéjéből állnak össze, ez alól kivétel a musicalirodalom talán leghíresebb dala, az Éjfél (Memory). Ennek szövege a rendező, Trevor Nunn feldolgozása Possum Eliot költeményből. A Macskák volt a Broadwayn a leghosszabb ideig futó musical (egészen 2006 januárjáig, amikor szintén Webber műve, Az Operaház Fantomja megelőzte), több mint húsz éven át folyamatosan műsoron volt.
 
2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkezünk: ezen a napon lesz harminc éves Gastrofar George, Grizabella, Mr. Mefisztulész, Old Csendbenlenn, Elvisz Trén és a többiek.
 
Andrew Lloyd Webber véleménye szerint a Madách Színház a londoni és a New York-i előadásokkal egyenértékű színvonalon játssza a musicalt. A bemutató óta eltelt harminc év alatt több színházlátogató, sőt, több színészgeneráció nőtt fel. Éppen ezért e ritka évforduló alkalmából megújul a Madách-béli előadás. 2013. március 22-én új generáció lép színpadra. Fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején.

A március 25-ét megelőző héten minden nap különleges programokkal várja a színház a Macskák-rajongókat. Továbbá keresik azokat, akik egy napon születtek a Macskákkal, vagyis éppen március 25-én lesz a harmincadik születésnapjuk.

Ez a mű korántsem a cicákról szól, hanem az emberekről. És nem, nem öregszik. Hogy mennyire emberi a történet, arról Tus, az öreg színházi macska dala mindenkit meggyőzhet…

„Hogy ma ez megy, vagy az megy, sose kérdeztem meg,
Hiszen fejben volt én nálam hetven szerep
Hogy félgőzzel játszottam, nem érhet vád,
Nálam nem vett a közönség zsákbamacskát
Hogyha rossz volt a darab, zavar abból sem lett,
Mert az én gondos játékom mentette meg,
Elvem az volt, hogy ne csak ésszel, de szívvel is játssz,
Ne csak hátaddal domboríts, mint egy pojác'
Mikor haldoklott Mimi, és a földre zuhant,
Ingott farkincám, mint kint a lélekharang
És ha pantomim kellett, nekem az sem volt gond,
Mindegy: show, dráma, brettli vagy cirkuszporond
De a csúcspont, mely fémjelez egy egész kort:
A Vasmacska Fantomja címszerep volt!”

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2013.02.07.07:58
Címkék: kultúra színház Webber Macskák

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr655065303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása