Judoggytól Putyinig

Vasárnap véget ért a budapesti Judo Európa-bajnokság a Papp László Budapest Sportarénában. A magyar csapat egy arany- és két bronzéremmel zárt, panaszra nem lehet okunk. De nézzük, milyen volt ez az Eb, ha nem MTI tudósítást olvasunk.

phoca_thumb_l_judoeb_day2_20130427_0031.jpgA cselgáncsról nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem a legnépszerűbb sportág a világon. A laikus azt látja, hogy két mezítlábas, köpenyes ember „verekszik” egymással, és aki tovább lent marad a földön (vagy előbb ér le), az veszít. Ennek ellenére a magyar közönség megint bebizonyította, hogy érdemes idehozni bármilyen világeseményt. Őrjöngés, buzdítás, taps és sportszerűség. Sportrajongó legyen a talpán, akin nem futott végig a libabőr az Arénában, legalább egyszer.

Az első két nap iskolás gyerekekkel népesítették be a csarnokot. Az elképzelés nem rossz, hiszen a kongó üresség nem tetszett volna senkinek. Így viszont az ország minden részéről érkeztek a főként sporttagozatos lurkók, hogy testközelből megtapasztalják milyen is egy Európa-bajnokság hangulata.

Az egész olyan magyaros volt. Persze, mi más lehetne? Mindig ki kell emelni az adott nemzet sajátosságait. Az Eb kabalafigurája a magyar vizsla. A Judoggy névre hallgató jószágot plüss változatban meg is kapta minden érmes versenyző. Az óriás Judoggy viszont – aki végig ugrálta a négy napot, és buzdította a közönséget – már messziről is ijesztő volt. Fekete szemével, és Pinokkió-szerű orrával csak nyomokban emlékeztetett a kecses vizslákra.

A díjátadó pódium háttere szép és elegáns. Duna, Lánchíd és Budai vár, mi más. De ez olyan kép, amit bárhol, bármikor adhatunk magunkról.

phoca_thumb_l_judoeb_day4_20130429_0021.jpgA dobogó körül, a nagy kékségben tuják és fehér virágládák. Végül is, messziről is jól lehetett látni a dekorációt. A hostess lányok azért csinosak. Egyszerű fekete, mini ruha. Hiába, a divatot nem mi diktáljuk most sem. A formaruhák tervezésében amúgy is hadilábon állunk, gondoljunk csak az olimpiai öltözékekre…

phoca_thumb_l_judoeb_day4_20130428_0007.jpgA megnyitón pipacsok, népviseletbe öltözött gyerekek, na meg Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözlete levélben, mivel ő maga is fekete öves judoka.

Az Európa-bajnokság szlogenje, hogy a „Hősök köztünk járnak”. Találó volt.  Nem, nem Putyin elnök miatt. Az Arénát ellepő ifjúság vadászta az aláírásokat: Bor Barnától, Joó Abigéltől vagy épp az Európa-bajnok Csernovszki Évától. És kaptak is. Így a hősök tényleg köztünk jártak, és csak ez számít. Száz nap múlva pedig már vívó-világbajnokságot rendezünk…

Fotók: MJSZ/Horváth György

 

3 komment

audrey hepburn 2013.04.30.09:24
Címkék: sport judo cselgáncs Putyin

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr765253944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mohapapa 2013.04.30. 15:07:41

Gyanítom, hogy a cikk írója nem volt ott az Arénában, mert akkor nem írt volna le ekkora baromságokat. A lányok a mini ruháikban igen is nagyon csinosak voltak, az ,,ijesztő" vizsla kutya oly annyira nem volt ijesztő, hogy gyerekek százával fotóztatták le vele magukat.

audrey hepburn 2013.05.01. 20:33:32

Amúgy nem szoktam reagálni, de most kivételt teszek, ha már Mohapapanak ez ennyire szíve csücske, hogy csak a cikk miatt regisztrált...
Én nagyon örülök, hogy olvastatok, kár, hogy az szövegértés elmaradt.
"A hostess lányok azért csinosak." -írtam! Hogy ebből mióta következik az, hogy nem voltak csinosak, azt nem tudom. Igenis tetszett a kis fekete ruha, más kérdés, hogy nem volt benne fantázia.
Hogy a kutya ijesztő? Hát bocs...nekem egyik másik francia versenyző is az volt. Ijedős vagyok, engedd meg nekem.

wmiki, a legnépesebb mióta egyenlő a legnépszerűbbel?? Tök jó, hogy ennyien cselgáncsoznak! Tényleg! De valahogy egyszer sem láttam még 60 ezer nézőt egy cselgáncs versenyen, mint mondjuk az általad említett focin. Ez a különbség a népszerű és népes között.

És végül. Sajnálom, hogy nem a jót látjátok a cikkben. Minimális kritizálás mellett (ettől sokkal jobban is tudok) én örültem, hogy lúdbőr volt, és hangulat, és hogy ez itt volt. Nálam ebben a négy napban (ja, bocs, vasárnap nem voltam már kint) az objektivitás élt, míg másokban az elfogultság. Mindenkinek azt hiszem, ez szíve joga!

Bár minden héten lenne egy ilyen világesemény, a végére talán még a hosstesek ruhái is formabontóak lennének:-)
süti beállítások módosítása