Ízkavalkád franciásan

Egy kuckónyi Franciaország Budapesten. Egészen pontosan az Arany János utcában (de a Retek utcában, a Böszörményi úton és a Mammut 2-ben is van egy). Itt lelhetők fel az à table! francia pékségek. Jelentését tekintve: asztalhoz! Hát jó, ennél jobb felszólítás nem is kell.

IMG_20130903_170300_1.jpgAnthony Lecaude francia pékmesternek köszönhetjük, hogy a boulangerie különleges gasztronómiai élményeiért nem kell nap mint nap 1700 kilométert utaznunk. A kedves kis pékség olyan frissen, helyben készült finomságokat kínál, mint a croissan, a baguette, az éclaire au chocolat vagy a mille-feuille.

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a pékségbe érve az első meglepetést nem a finomságok szolgálják. A francia életérzés a kis helység minden zugából árad felénk, és csak kapkodjuk a fejünket. A zene az alap: kellemes sanzonok, mi más. A csupa fa környezet, a korabeli francia fotók, újságok, edények mind-mind azt a hatást keltik, hogy nem is Budapest belvárosában vagyunk, hanem valahol Párizs forgatagában.

IMG_20130903_172338_jav.jpgA pincérlány mosolygósan, kedvesen veszi fel a rendelést. Érkezik a mille-feuille. Hárman vagyunk, így a francia zászló színeit kapjuk meg még a szalvétánkon is. Nem túlzás. Inkább kedves. Tetszik. És finom! De még mennyire.

Érkeznek a francia turisták is. Kis hazaira vágytak, és most elégedettnek tűnnek. Pedig kicsit későn jöttek már ők is. Közel a zárás időpontjához a választék erősen megcsappant. A pultban még figyel pár szépen megrakott baguette, de a kosarak már üresek. Nem kell sokáig győzködnünk egymást, hogy egyszer jöjjünk vissza reggel is… Talán a franciák is így tesznek.

IMG_20130903_170239_1.jpg

Fotók: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2013.09.12.11:56
Címkék: divat étel édesség desszert pékség Budapest Párizs Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr735508728
süti beállítások módosítása