Napsütötte Toszkána

Jó ideje a leendő úti célok között szerepel az észak-olaszországi régió, de a cím most mégis megtévesztő. A nyárias őszben nem Firenze környékére jutottam el, hanem „csak” Villányba. Ennél is pontosabban a Bock Pincészetbe.

20131015_152531.jpgA Villányi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez, és hogy miért? A titok nyitját nem kell sokáig keresni. A családias légkör, a minőségre való törekvés és egy hatalmas adag vendégszeretet adja meg a választ.

20131015_152610.jpgAz immár négycsillagossá avanzsált Bock Hotel Ermitage-ban – amely 27 légkondicionált szobával, 58 férőhellyel és egy modern wellness részleggel várja a pihenni vágyókat – szinte kötelező szabály, hogy üres pohárral senki sem maradhat! Reggelihez pálinka és Fanni Gyöngyöző Roséja dukál, a négyfogásos ebédhez – amely Nemesné Barbara chef asszony kezei munkáját dicsérte – 2012-es Hárslevelű, majd friss idei Rosé Cuvée, de a telt ízekben gazdag Bock Cabernet Franc és a Bock Cuvée sem maradhat el.

IMG_4756.JPGA ház egyik specialitása, a szőlőmaglisztből készült lepény íze hetekkel később is a látogató szájában marad, vagy legalábbis próbál emlékezni rá, milyen ízletes volt. A libamájról nem is beszélve...

IMG_20131015_120402.jpgÁm egy pincelátogatás sem lehet igazi szőlőtőkék nélkül. A villányi Ördögárok-dűlő költőket, festőket és bármilyen más, művészi hajlammal megáldott embereket ihletne meg. Én csak annyit tudok rá írni, hogy mesébe illő!

20131015_152616.jpgA kirándulás hatodik órájánál tartunk, amikor még meg tudjuk számolni a megkóstolt nedűket. A Bock József vezetésével tartott, borkóstolással egybekötött pincelátogatás során azonban itt az ideje feladni ezt. A mintegy ötezer négyzetméteres földalatti pincerendszer igazi kuriózumokat is rejt: a 2012-es Ermitage, Syrah és Fekete-hegyi Cabernet Franc Selection borok egyenesen a hordóból kerülnek a poharakba.

IMG_4788.JPGÉs a nap végén jön a csattanó. A válasz arra a bizonyos titokra. Bock Józsi bácsi titka: a sikerhez nem elég mindig a legelső helyen állni, újra és újra oda kell jutni. Ha egyetlen szóval szeretnénk jellemezni, akkor segítségül hívjuk a pincészet 2003 óta készített csúcsborát. A prémium kategóriás Magnifico, a „nagyszerű” Lorenzo de’Medici, azaz Lorenzo il Magnificóról kapta a nevét. Kell ennél több? Talán még Toszkánában sem találnánk jobbat.

Fotók: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2013.11.04.09:25
Címkék: közélet divat bor rosé Toszkána Bock Villány

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr415613802
süti beállítások módosítása