Kürtős kavalkád

A Vitéz Kürtős idén is nagy fába vágta a fejszéjét, és ezen a hétvégén a Városligetben rendezi meg a II. Kürtőskalács Fesztivált. Közvetlenül az Oktoberfest Budapest szomszédságában. Hát ki mondta, hogy Budapesten nincs élet az októberi nyárban?

20141010_172623.jpgA Műjégpályás sörözéstől (Oktoberfest helyszíne) csak egy ugrás a Vajdahunyad vára előtti tér, ahol pénteken 16 órától kezdték sütögetni az ínycsiklandozó kalácsokat. Két tuti helyet ismerek, ahol mindig sorba kell állni. Az egyik a női wc a színházakban, szünetben. A másik a kürtőskalács árusító helyek. A hivatalos megnyitó után alig két órával már röpke fél órás sorban állás kellett végig szenvedni, ha kürtőshöz akart jutni az ember.

„Baszki, ez most komoly?” Úgy tűnik, de sebaj, megéri. Egyik bódénál az ínyenc változatok sorakoznak – málnás, cukorkás, pirított mogyorós, csoki cseppes stb. -, a másiknál a hagyományos – vaníliás, fahéjas, diós, kakaós – ízesítés. Oké, kiálltam az egyiket, jöhet a másik, mert nekem persze ilyen is, meg olyan is kell… Ááá, meg nagy is! A 350 dkg-os megint egy másik helyen. Na, jó, ne szívassanak, akkor az mégsem kell. Még jó, hogy időben jöttünk…

20141010_172705.jpgÜlő hely is akad. Akinek asztal már nem jutott, a fűben elhelyezett, raklapokból épített pihenő is ötletes, és az álldogálástól mindenképp kényelmesebb. Amolyan családias az egész, és pont ez volt a cél. A rendezvény arra fektette a hangsúlyt, hogy az érdeklődők mindent megtudjanak erről az egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomságról: a történetéről, a hagyományáról, az elkészítési módozatairól.

20141010_170931.jpgPersze a sztárok sem hiányozhatnak. Pénteken Tóth Gabi és az Indygo zenekar szórakoztatta a közönséget. De énekel majd Csepregi Éva a Neoton Swing, Takács Nikolas és Gyurcsik Tibor is. Lesz látványsütöde, "manóház", ahol tíz kürtőskalácssütő mester is szorgoskodik majd, így a kiszolgálás is gyorsabb lesz… És, ha minden igaz, a fesztivál csúcspontjaként a Nagy Közös Sütés a Magyar Rekordok könyvébe is bekerülhet. Azért a sorban állásra készüljön fel mindenki, vasárnap estig még van idő.

20141010_173247.jpg

Fotók: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2014.10.11.09:04
Címkék: közélet fesztivál program gasztronómia október kürtőskalács Budapest Városliget

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr906779747
süti beállítások módosítása