Szemléletformálás a kifutón

A tradicionális roma motívumokat modern stílusjegyekkel ötvözi Varga Erika, a Romani Design kitalálója. A roma viseleti kultúra szépségeit most Magyarország egyik legrangosabb divateseményén, a Marie Claire Fashion Days-en is megmutatta magát.

Marie_Claire_2014_065.jpgA Romani Design márkanevet 2010-ben egy Akácfa utcai varrodából indította útjára Varga Erika tervező. Azóta eltelt négy év és a Romani Design bátor színvilágú ruhái, egyedi kiegészítői befogadó közegre találtak a roma és nem roma társadalomban egyaránt. Ma már egyet jelentenek az elfogadással, nyitottsággal, sokszínűséggel. A Romani Design több mint egy hagyományos divatcég. Szemléletformáló, értékközvetítő és értékteremtő szerepe oktatási tevékenységében is megnyilvánul: kreatív foglalkozások, tanfolyamok keretében oktatnak roma és mélyszegénységben élő fiatalokat.

A divatmárka sokszínűsége köszön vissza a My Identity-My Freedom kollekció darabjain is. Varga Erika és az általa alapított divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás designer ruháin és kiegészítőin keresztül mutatja be a roma kultúrát.

Marie_Claire_2014_090.jpgA Marie Claire nemcsak a divat, hanem a társadalmi felelősségvállalás elkötelezettje is, ezért a Romani Design dupla indokkal kapott meghívást a Fashion Days eseményre. A Varga Erika által megálmodott ruhákat Diós Gabriella iparművész porcelán ékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A táskák kézműves technológiával, bőr, textil, kasmír és selyem anyagok ötvözésével, kézzel készültek. Az ékszereket hímzett tűzrózsa virágmotívumok ihlették, melyeket Varga Erika tervezett.

Marie_Claire_2014_014.jpgNyugodtan kijelenthetjük, hogy a Romani Design innentől már nemcsak egy nagyszerű kezdeményezés nagykövete, hanem a divatvilág egyik karakteres szereplője, akivel a jövőben mindenképpen számolni kell.

 

komment

audrey hepburn 2014.11.11.08:05
Címkék: design kultúra divat roma divatbemutató kifutó Marie Claire

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr876885269
süti beállítások módosítása