Vitorlázeum, az egyedülálló stílus

Különös nevet kapott egy múzeum a Balaton partján. Persze, ha a magyar tengerről van szó adott a vitorlázás, így a két szót – vitorlázás és múzeum – összerakva, már nem is olyan érthetetlen. Balatonfüreden nyílt meg az egyedi vitorlástörténeti interaktív kiállítás, virtuális Balaton-bejárással és viharszimulátorral.

vitorla.jpgMostantól a balatonfüredi Vitorlás étterem emeletén, valamint annak tágas teraszán egyedi, 21. századi kiállítást látogathatnak meg az érdeklődők. A létesítmény a Vitorlázeum nevet kapta, ezzel a magyar tenger első vitorlásklubjának épülete teljes egészében erről a csodálatos sportágról szól.

A Vitorlázeum a maga nemében egy teljesen egyedülálló múzeumnak számít. Egy rövid regisztráció után a látogató mentőmellényt kap, amely tartalmaz egy kódot. Ez a kód többek között arról is informálja a központi rendszert, hogy az érdeklődő milyen nyelven regisztrált, így ő végig olyan nyelvű tájékoztatást kap, amellyel becsekkolt. A kiállítás egyik kuriózuma a nagytermében található 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő filmeket, a vitorlázással és a balatoni élettel kapcsolatban. Informálódhatnak többek között a balatoni vitorlás sport kezdeteiről, a füredi hajógyártás történetéről, legendás balatoni vitorlásokról, és a Balaton ünnepéről, azaz a Kékszalagról.

img.jpgA múzeum egész területén kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, a vitorlázás történetét és technikai fejlődését bemutató filmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori legendás hajóinak és hajósainak történetét. Külön érdekességnek számít az úgynevezett viharszimulátor, melyben átélhet bárki egy-egy balatoni vihart.

A Magyar Vitorlás Szövetség szakmai partnerként vett rész a projektben. A végeredményt pedig azok is élvezhetik, akik még csak tervezik a vízre szállást. De a tapasztalt hajósok is garantáltan jól fognak szórakozni a Vitorlázeum látogatásakor.

komment

audrey hepburn 2015.03.27.09:55
Címkék: sport múzeum vitorlás vitorlázás Balaton Balatonfüred Vitorlázeum

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr377309062
süti beállítások módosítása