Presztízs meg a projektmenedzser

Hány olyan foglalkozás van, aminek a neve igazán jól csend, csak épp fogalmunk sincs róla, hogy mit takar. A fiataloknak egyre nehezebb a helyzetük, hogy az érettségi után merre haladjanak tovább. Főleg ha nem tudják biztosan, hogy orvosok, ügyvédek, mérnökök vagy épp projektmenedzserek szeretnének lenni.

projektmenedzsment_csapat.jpgPedig immár Magyarországon is elindult a projektmenedzseri tevékenység szakmává válása. Noha a projektmenedzser, mint foglalkozás még Foglalkozások Egységes Országos Rendszerében (FEOR-08) sem szerepel önálló címszóként, társadalmi rangja, tekintélye mégis erősödik.   

Korántsem tisztázott, hogy mi a projektmenedzseri foglalkozás pontos definíciója, milyen jellemzők teszik más foglalkozásoktól megkülönböztethetővé.

"Társadalmi presztízsének átfogó szociológiai vizsgálatára még nem került sor Magyarországon – gyakorló projektmenedzserek szűkebb mintáján azonban már teszteltük, hogyan pozícionálják saját foglalkozásukat más foglalkozások presztízséhez viszonyítva” – mondta dr. Török L. Gábor szociológus, címzetes egyetemi docens, aki a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) megbízásából 2015 tavaszán azt is vizsgálta, merre pozícionálják szakmájukat a projektmenedzserek más vállalati területekhez viszonyítva.

A kutatás rámutatott, hogy a projektmenedzseri foglalkozás rangját jelentős mértékben az érdekes és változatos feladatok határozzák meg, de megítélésének további fontos tényezője, hogy jól lehet vele keresni és diplomás, szellemi tevékenységről van szó. Továbbá fontos szerepet kap a munkában való önállóság, a jó elhelyezkedési lehetőség és a vezetői pozíciókra való esélyesség is. A jelentős források feletti rendelkezés vagy a projektek üzleti/társadalmi haszna viszont kevésbé meghatározó tényező.

Nos, aki még nem döntött a továbbtanulásáról, annak itt egy érdekes alternatíva, hisz kihívás, kreativitás és sok pénz van benne.

 

komment

audrey hepburn 2015.04.02.10:19
Címkék: munka közélet állás projektmenedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr227331498
süti beállítások módosítása