Színésznők a roma divatért

Egy önkéntes civil összefogás keretén belül ismert színésznők mutatták be a Romani Design divatstúdió - roma motívumok ihlette - egyedi divatkollekcióját. A nemzetközi roma nap alkalmából Für Anikó, Hámori Gabriella és Ónódi Eszter is virágos ruhába bújt.

collage.jpgA Romani Design márkanevet 2010-ben egy Akácfa utcai varrodából indította útjára Varga Erika tervező azzal a céllal, hogy a roma viseleti kultúra szépségeit és értékeit beemelje a kortárs ruhatervezés világába. A divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás designer ruháin és kiegészítőin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak sokrétűségét, szépségeit, szerethetőségét.

A különleges bemutató az Akvárium Klubban egy átfogó civil együttműködés keretében valósult meg. A „My Identity-My Freedom” fantázianevet viselő Romani Design kollekciót Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, Sághy Tímea, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella és Kerekes Éva mutatta be a közönségnek.

_dsc6587.jpgSok divatbemutatónk csak pislog az ember, keresi a hordható ruhákat. És, ha elsőre azt hallja, hogy „roma motívumok” akkor sem arra gondol, hogy: „na, ezzel megtölteném a ruhásszekrényemet”. Pontosan itt omlik le az első, gondosan felépített sztereotípia. A Romani Design hordható darabokat készít. Színesek, vidámak, virágosak, de még a fekete is mosolyt csal az arcokra, mert egy kis fantáziával minden szín és anyag különleges tud lenni.

A kollekció az identitását bátran felvállaló és azt szabadon értelmező modern nőt állítja a figyelem középpontjába, aki kreativitását, életörömét tudatosan megéli és képviseli. A tervező úgy véli, hogy a divat révén sokkal erőteljesebb, hatásosabb üzeneteket lehet átadni nyitottságról, toleranciáról, együttélésről. Észrevétlenül lehet közel férkőzni az emberek szívéhez, és ha ez megtörtént, az előítéletes, sztereotip gondolkodásmódnak már nincs is helye a mindennapokban.

komment

audrey hepburn 2015.04.11.18:21
Címkék: színész divat ruha roma divatbemutató kifutó Romani Design

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007358766
süti beállítások módosítása