Szezonnyitó balatoni borkóstoló

Harmadik alkalommal rendezte meg a Dél-balatoni Borút Egyesület valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület azt a boros rendezvényt, ahol felhívták a gasztronómia képviselőinek figyelmét a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére, és a régió borainak kiváló minőségére.

20150409_124604.jpgA magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat, ezt tartja szem előtt a Dél-balatoni Borút Egyesület is. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partján közel negyven minősített borúti állomáson várják a szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat. Mert, aki még nem tudná, itt is finom borok vannak!

20150409_124358.jpgA rádpusztai Gasztro és Élménybirtokon rendezett borkonferencián a dél-balatoni régió szinte valamennyi borásza képviseltette magát. A lista nem teljes, de a Bujdosó Pincészettől kezdve, a Buzás Szőlőbirtokon át, a Konyári Pincészetet is érintve, egészen Szt. Kristóf boráig lehetett kóstolni.

20150409_100308.jpgNagy múltú szőlőtermő területeiről van szó, melynek ismertsége még nem terjedt odáig, hogy versenybe szálljon Villány vagy Tokaj hírnevével, pedig nedűi épp oly változatosak és zamatosak.

Az eseménynek helyszínt adó Rádpusztán ráadásul elkezdték „megreformálni” a puszta életérzést. A csülök és kemencében sült liba marad, ahogyan vannak lovak és csárda is, de a poharakba jófajta borok kerülnek, sőt még tudásbázist is biztosítanak hozzá. A magyar borvidékeket bemutató Magyar Borok Pincéje összegyűjtötte a bor-, és pálinka látványosságokat, és természetesen kóstolni is lehet.

20150409_105442.jpgAmíg a szülők boroznak, a gyerekeknek sem kell unatkozni, az állatsimogató nekik lett kitalálva, aztán a lovas pályára már mehet együtt a család. Sokszor kiderült már, hogy a Balaton nem csak nyári programhelyszín lehet, de a jó időhöz a jó bor alapkövetelmény lett.

Fotó: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2015.04.12.15:00
Címkék: közélet bor gasztronómia borász borvidék Balaton Rádpuszta

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr937360552
süti beállítások módosítása