Mit rejt az ötcsillag?

Gantner Ádám: A szobapincér című könyvéből újabb részletet olvashattok a Pluszmínuszon! Azok számára, akik eddig is olvasták már kiderült, hogy nem éppen "kisasszony-regény" Gantner Ádám most megjelenő regénye. Botrány a láthatáron? Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmasak! Csak bevállalósaknak!

szobapincer_borito.jpgRészlet

Egy konyhán mennyi más, sokkal érdekesebb és fontosabb tevékenység végezhető, mint a rendelések teljesítése. Rögtön ott van a sarokban az apró chefiroda, elbújva a világ szeme elől. Egészen a műszak végeztéig lehetőség adódik az internetezésre, régi filmek újbóli megtekintésére, locsogásra, és a CSAPAT kibeszélésére, megidézve a CSAPAT és a FIÚK legutóbbi dicső teljesítményét. A nyitott chefiroda ajtaján keresztül, mellőzve a felállás-leülés fárasztó mozdulatsorát, a parancsok kikiabálása a megfélemlített és beidomított tanulók irányába a mindennapok szerves tartozéka.

fb_gantner_adam.jpgA klaviatúra fogságában hamar beköszön a jóleső fáradtság, és bizony a chefiroda öblös karosszéke harsogva kínálja fel magát a pihentető munkahelyi szunyókálásra.Gyakori látvány, akár a kukucskáló, érdeklődő vendég maga is megpillanthatja a konyhát és az Orchidea éttermet elválasztó barna, kétirányú lengőajtókat díszítő, apró hajóablakain átaz egymás hátát, enyhén homoerotikus játéknak is beillő masszírozó szakácsokat, akik a felfordított sörösrekeszeiken, egymást váltva vetik alá magukat a csontjaik ropogtatásának.Ez a szürreális élmény a legkevésbé sem üti meg egy ötcsillagos szálloda ötcsillagosnak gondolt konyhájának nívóját, de ami a konyhában történik az a konyhában is marad, tartja az ismert mondás szállodák, konyhák szerte.Mélyen bedőlve, ráhajolva az asztalra, kivillantva a kőműves-dekoltázsukat nyögdécselnek, és jólesően dorombolnak a mázsás súlyú, fehér ruháik alól kibuggyanó hurkáikkal a szőrös hátú és burjánzó szőrmellényt deréktájon viselő szakácsok. Egészen a szőrös alfelük nyílásáig belátni engednek, ráfeküdve a munkaasztalukra masszázsuk közepette. A konyha sokat látott félelemben szocializálódott népe épphogy csak egy rövidke kis pillanatra azért felszisszen a rendhagyó eljárás során, arcuk nagyon óvatos undorban játszik, miközben figyelik a kiválasztottak csintalan hancúrozását. Masszást feladván, játékosan, betűk, szavak, keresztnevek vonalait idézik meg a másik hátára, és hatalmas örömujjongások kíséretében próbálják közösen megfejteni a feladott szavak, betűk rejtélyes tartalmát. Kipirulva és megittasodva győzelemtől a mázsás szakácsok egyike felemeli a bal lábát, és egy hatalmasat fingik a felfordított sörösrekesz belsejébe a közelükben szorgosan tevékenykedő tanulólányok legőszintébb döbbenetére. De a döbbenetnek itt nincs helye, a konyhán kötelező a pókerarc viselete – majd lent az öltözőben, egymás között szörnyülködünk és undorodunk –, rögvest felhangzik a lakáj szakácsok kötelező kacaja az altesti hangok hallatán.

12171295_10156111435285290_61988045_o.jpgPontosan, mint az Orchidea étteremben, a konyhán is hatalmas népszerűségnek örvend a nyíltszíni hangos és zamatos, jó időben elengedett bélgázok kieresztésének sportszerű űzése. Akár belépőt is jelenthet a kiváltságosok klubjába. A bélgázok eregetését követően, hosszan hullámzik a jókedv, ami beteríti az egész konyhát. A szakácsok zamatos, öblös röhögése egészen a vendégtérig kihallatszik. Egymás testének és lelkének gyakori karbantartása, altesti versenyeken való részvételük elviszi a szakácsok munkaidejét. A tanulógyerekek zokszó nélkül, parancsra végzik el a rájuk lőcsölt munkát. Ezért állnak a Ház szerződéses alkalmazásában, mentesítve a közvetlen szakácsmentoraikat a kötelező munka elvégzése alól, hogy elvégezzék azok feladatát, a konyhai csúcsvezetés jóindulatú egyetértésében.

Giorgio sehogy sem érti ezt a fejet mélyen lehajtó szolgaságot, vagy csak belenyugvást a tanulógyerekek részéről. De úgy veszi észre, hogy a tanulók külsőleg láthatón nem bánják a csicskáztatást, hiba esetén a fizikai megtorlásokat. A kislányokat fizikailag kímélik, a tanulófiúk hátán csattannak az első ütések súlyosabb hiba esetén. Felsorakoznak az igazságosztók, és egyenként belebokszolnak egy nagyot a renitens tanulóba a miheztartás végett. Dörgő kacajjal nyugtázza egymás között a konyha csúcsvezetése az ismételt fizikai retorziót. Tanulókorukban őket is hasonlóan nevelték.Eltérő okító, rendszabályozó módszert a csicskatanulók képességeinek fejlesztése érdekében és a magatartási problémák kiküszöbölésére nem ismernek. Szüntelen ordibálásra, fizikai rendszabályozásra, egyéb retorziókra, mentális terrorizálásra redukálódik le a szakácstanulók modern kori, hazai gyakorlati képzése egy ötcsillagos szálloda, ötcsillagos konyhájában.Némán tűrve, belső könnyeiket nyeldesve szenvednek a gyerekek.

szobapincer_borito2.jpgOpálos tekintetükkel gyorsan, zokszó nélkül, fejüket lehorgasztva végzik a napi kiszabott penzumukat. Sebesen jár a kezük, halk szolgaságban szedik a lábukat a konyha és az alagsori távoli hűtök és raktárak közötti többezredjére kijárt, hosszú szakaszon.Lázadási kísérletnek, a visszaszólás gondolatának még a kósza ötlete is csírájában el van fojtva. Pedig lenne okuk felkapni a fejüket, hiszen a melegkonyhai szakácsok még a pöcsüket is a tanulóikkal veretik ki, annyira elfoglalják őket az ügyes-bajos magán dolgaik.

A szakácsok akarva-akaratlanul is, de kitermelik az utódjaikat a szakma számára. Az állandó csicskáztatással, ordibálásukkal, és gyakori fizikai bántalmazásaikkal szükségszerűen a saját képükre formálják az ifjakat, akik letöltve a kötelező inaséveiket, pontosan azt adják vissza jövendőbeli alattvalóiknak, amit maguk is elszenvedtek a gyakorlati éveik során. Felszabadulva a Ház konyhájának fogságából, immáron kezükben a végzettségüket igazoló bizonyítványukkal, vagy pályaelhagyókká lesznek, örökre megundorodva a kitanult szakmájuktól, vagy idővel maguk is alkoholista zsarnokokká válnak.Ez az ördögi körforgás hosszú évtizedek óta így halad tovább a saját kikövezett útján: apáról fiúra száll.

A részlet a Publikon Kiadó és a szerző engedélyével lett közölve.

komment

audrey hepburn 2015.11.02.18:57
Címkék: könyv kultúra regény hotel botrány Gantner szobapincér

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr568045356
süti beállítások módosítása