A hiánypótló bor-útikönyv

Szeretem a könyveket, szeretem a borokat, és imádom, ha borokról olvashatok. Persze, senki nem egy könyvből tanulja meg a zamatos nedű textúráját, savtartalmát, vagy érzi ki a fűszeres, virágos stb. ízeket. Éppen ezért más a Balatoni Borkalauz, ami nem csak egy könyv a Balaton és a borok szerelmeseinek, hanem egy olyan bor-útikönyv, amely segít a jó bor és az izgalmas pincészetek választásában.

borkal2.jpg

A kötet szerzői megfelelő mottót választottak a könyvhöz: „Minden pohár borban ott van a borász lelke. Minden dűlő egy történetet rejt. Minden szőlőtőke egy család sorsát hordozza…”

Ennek a mottónak eleget téve a Balatoni Borkalauzban a szakmai adatokon és a borokon kívül a borászok, a családi háttér és az életfelfogás kapta a főszerepet. A szerzők közel negyven balatoni borászatot és legjobb boraikat mutatják be, méghozzá útvonalakra felfűzve.

Nagy Ildikó és Náray Vilmos, valamint a borászportrékat és a pincéket bemutató Pórszász Áron és Mag Andrea minden borásszal, illetve a pincék vezetőivel egyenként beszélgettek, és ezen interjúk alapján készült a kötet. Ez érződik a személyes hangvételen, amely az olvasó számára komoly nyereség: az anekdoták, történetek alapján könnyedén választunk kedvenc bort vagy borászt, és szinte már el is képzeltük, ahogy ott ülünk a szőlőtőkék árnyékában és kortyoljuk a zamatos italt.

borkal3.jpg

A könyv elárulja, mikor és hogyan utazzunk, merre és meddig, de ahhoz is segítséget nyújt, hogy magát a kötetet hogyan használjuk. A borokat Németh Richárd, a Wine Flow bloggere mutatja be, értően, a maga könnyen felismerhető stílusában. A kötet modern formavilágát pedig Takács Viktória értő munkáját dicséri. A SailingBooks.hu, a Balatoni Borkalauz kiadója tudatosan készült a könyv megírására, céljuk volt: a balatoni szezon meghosszabbítása, melynek egyik kitörési pontja pont a borászat. A kötetet, amely rengeteg fotóval, térképpel és számos érdekes háttértörténettel mutatja be a Balaton-környéki borászatokat, a kezdő és haladó borkedvelőknek is kedvence lehet.

Fotó: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2015.12.29.15:48
Címkék: könyv közélet bor ital pince borászat szőlő borász Balaton SailingBooks

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr948209338
süti beállítások módosítása