Tradicionális sonkakészítés Bujdosó-módra

Közeledik a húsvét, és a sonka, tojás kombináció mellől a jó bor sem maradhat le az asztalról. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét náluk sem a tradicionális sonka elkészítése nélkül, melynek fortélyait most nekünk is elárulták.

121844_sonka02-201510171423.jpgBujdosóék tanácsa szerint kerülni kell a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát érdemes főzni. A következő lépés során meleg vízben lesúrolják a sonkát, azután hideg vízben áztatják pár órán át. Ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon puhára főzik. A családi recept alapján a sonkát ezután a fűszeres lében hagyják kihűlni, majd tepsibe teszik és lepréselik.

De a tojásfőzésre is vannak tippjeik: az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak. A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel fogyasztják, hát ki tudna ennek ellenállni…?

bujdibor.jpgA saját alapanyagokból előállított húsvéti menü nem csak ínycsiklandó, de egészséges is. Tévhit az, hogy ugyanaz a bor jó a főtt sonkához, amit erős tormával eszünk vagy a tojáshoz, amit esetleg lágy ízű mártással fogyasztunk. Ezért érdemes időt fordítani a megfelelő borválasztásra is. A sonka zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs, a Nemere vagy a Cirkáló tökéletesen illik a menühöz, de vörösboraik közül a gyümölcsös illatú Ibituba, a Sirocco vagy Katamarán is épp ilyen megfelelő kiegészítője lehet a húsvéti ebédnek.

komment

audrey hepburn 2016.03.24.09:59
Címkék: közélet húsvét egészség bor tojás sonka borász Bujdosó

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr998522338
süti beállítások módosítása