Bocuse d'Or és a három kívánság

„Ma, Magyarország felkerült a konyhaművészet térképére” – mondta Jérôme Bocuse, a Bocuse d’Or gála vacsoráján aznap, amikor Széll Tamás megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét, Budapesten.

20160218_bdo_151.jpgHamvas Zoltánnak, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökének az elmúlt években volt három kívánsága. Az egyik, hogy egyszer legyen magyar séf a Bocuse d’Or világdöntőjében (ez 2013-ban Széll Tamás már megvalósította). A másik, hogy Budapest rendezhesse meg a neves viadal európai döntőjét (kedden, szerdán ez is pipa). És a harmadik, hogy a hazai rendezésű Európa döntőn ott legyen a magyar versenyző a legjobb tízben. Nos, ez utóbbit annyira sikerült túlszárnyalni Széll Tamás és csapatának, hogy még Hamvas Zoltán legmerészebb álmait is felülírta.

emilchalhoub-9255.jpgNincs jobb szó rá, mint az, hogy őrületes siker! Fantasztikus teljesítmény, szédületes két nap a Hungexpo területén megrendezett viadalon. Potyoghatnának még itt a jelzők, de az is mind kevés lenne. Sporteseményeket megszégyenítő hangulat uralkodott a verseny alatt. A szurkolók – Norvégiától Bulgáriáig – síppal, dobbal, zászlókkal érkeztek, a magyarok meg tűzoltózenekarral. Fújták is megállás nélkül a „Tarka lepkét”, Tamás meg főzött, az ütemre, 5 óra 35 percen keresztül.

emilchalhoub-7398.jpgAz alapanyagokat már hétfőn este összeválogatták a csapatok, ehhez a METRO Kereskedelmi Kft. nyújtott támogatást, ahol beszerezhették a séfek a legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket, zöldfűszereket, de a dunai kecsege és a magyar gímszarvas is METRO alapanyag volt. Egyébként sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez hosszú hónapok csatája volt a francia szervezőkkel, de úgy tűnik Széll Tamásnak bejött a „magyar virtus”.

marksomay-5608.jpgÉs, ami plusz: erre az elsöprő győzelemre se szurkoló, se szakma, se versenyző nem számított. A világsikert hozó séf 4 és fél hónapon át készült erre a megmérettetésre, de az eredményhirdetés után nehezen tudott megszólalni. Saját elmondása szerint ezt a sikert csak csapatmunkával, összefogással, fegyelmezettséggel és a szakma iránti teljes alázattal lehetett megvalósítani. Olyan szavak ezek, melyeket ritkán hallunk, és mennyire hiányzik. Ezt az összefogást lehetett érezni két napon át, de még a verseny utáni ünneplésen is, amikor több száz ember – politikustól kezdve, pincéren át az újságíróig –  állva tapsolta a magyar csapatot.

emilchalhoub-7718.jpgA dobogóra még a norvégok és a svédek fértek fel, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn.  A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, minden páros évben pedig, - mint amilyen a mostani is, az európai döntő zajlott. Ezúttal velünk, nálunk, együtt! Ilyen ez a három kívánság.

marksomay-7179.jpg

Fotó: METRO és Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2016.05.13.14:39
Címkék: közélet étel szakács gasztronómia séf METRO Széll Tamás Bocuse dOr

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr148714036
süti beállítások módosítása