Tudtátok, hogy van olyan, hogy próbaszüret? Aki foglalkozik borászattal, annak nyilván nem idegen a szó, de csak akadnak kevésbé hozzáértők is. Szóval a próbaszüret azért van, hogy így meghatározzák a szüret időpontját. A Bujdosó Pincészetnél a napokban végezték ezt el az Irsai Olivéren.
A próbaszüret során – amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek – a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án veszi kezdetét a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél.
A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a boros gazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magtalan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.
A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az Irsai Olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének. Persze, mi már a kóstolót várjuk…