Pénzért és sikerért küzd a magyar thai box

A Magyar Muaythai-válogatott egy élő legendával készült fel az október 22-29-ig tartó spliti Európa-bajnokságra. A nagy reményekkel induló versenyzők utolsó felkészülését a sportág egyik legnagyobb alakja, Szencsaj Szinpimuajthai segítette.  A thai legenda, aki több súlycsoportban is világbajnok tudott lenni, a Thai Boksz Akadémia és a Yokkao Magyarország meghívására érkezett hazánkba.

szencsaj_thai_box_akademia.jpg„Jó itt lenni, mert tudomásom szerint, Magyarországon nagyon népes a thai boxosok tábora, és szeretik, szívből űzik ezt a sportágat, mint mi. Először vagyok ebben az országban, de szerintem nem utoljára. Hogy mi a legszembetűnőbb különbség a thaiföldi és az európai harcosok között? Szerintem csak annyi, hogy nálunk a gyerekek szinte beleszületnek ebbe a sportba, míg itt majdhogynem felnőttként kezdik el.” – mondta a mindig mosolygós Szencsaj.

Dudok Károly, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség elnöke, illetve Bata Tamás főtitkár elmondta, hogy a szövetség és a sportág nincs könnyű helyzetben, hiszen évi 3 millió forintból gazdálkodik, pedig 44 bejegyzett klubot, és közel 1000 tagot tud maga mögött. Ennek ellenére úgy érzik, hogy van fény az alagút végén: „Egy kétéves szakmai program keretében kötöttünk szerződést júniusban Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal, és Szabó László szövetségi kapitány-helyettessel, mert szeretnénk kihozni a maximumot ebből a sportágból, a fiatal válogatottból, illetve a versenyzőkből egyaránt, és ehhez elengedhetetlen a szakmai és sportdiplomáciai fejlődés” – ismerte el Dudok Károly.

A szövetség szakmai stábja sportdiplomáciai sikerként könyveli el, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Magyar Olimpiai Bizottsággal, illetve a Nemzetközi Amatőr Muaythai Szövetséggel is. Az IFMA töretlenül fejlődik, és a testület szakemberei most éppen azért dolgoznak, hogy 2024-ben vagy ’28-ban a thai boksz - bemutató sportágként - szerepelhessen az olimpián.

Szabó László azt is elárulta, hogy az idei két válogatott edzőtábort, saját pénzéből a kapitány, illetve az elnök finanszírozta, ami hosszútávon nem tartható állapot. Ugyanakkor azt is sikerként könyvelte el, hogy az ökölvívók frissen kinevezett szakvezetője, Balzsay Károly, üdvözölte a kapcsolatfelvételt, és januárban elkezdődhet egy közös szakmai munka a bokszolókkal.

szencsaj_thai_box_akademia3.jpg

A spilit Eb magyar indulói: Földvári Judit, Albrecht Péter, Bereczki Dominik, Busai Gergely, Fábián Kristóf, Gilányi Attila, Herceg Alex, Nagy Kristóf, Spéth Norbert és Szentkuti Norbert. Bányász Adrián szövetségi kapitány pedig nagy tervekkel fogott a munkához: „Számomra az a legfontosabb, hogy csapattá kovácsolódjunk, illetve, hogy ösztönözni tudjuk az utánpótlást, mert sokan szeretik ezt a sportágat, edzenek is keményen, csak a főmotivációjuk hiányzik, hogy elismerjék az eredményeiket. A válogatottban vannak idősebb versenyzőink, de ettől még fiatalnak számít ez a keret, viszont elszánt és sikerre éhes harcosok alkotják, akik ’sötét lovakként’ meglepetést is elérhetnek a spliti Eb-n.”

komment

audrey hepburn 2016.10.22.13:57
Címkék: sport verseny olimpia thai box box cél küzdősport Európa-bajnokság MOB

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8611829461
süti beállítások módosítása