Rejtélyek a Fehér Házban

Hamarosan sor kerül az USA 45. elnökválasztására. Ilyenkor nemcsak az elnökök, de a Fehér Ház is a tévéadók fókuszába kerül. A Travel Channel, október 30-án, egy egyórás műsorban mutatja be az ikonikus épülethez kapcsolódó kevésbé ismert, krimibe hajló történeteket.

white-house-6.jpgA Travel Channelen látható „Rejtélyek a Fehér Házban” műsorból többek közt kiderül, hogy az ünneplő tömeg hogyan kergetett halálba majdnem egy elnököt, és mekkora kárt okozott lelkesedésében az épületben; beszámol arról, hogy a parapszichológiának milyen szerepet szánt az elnökség a hidegháború alatt; illetve hogy hogyan halt hősi halált a Fehér Ház egyik őre.

De 10 érdekességet mi is elárulunk nektek a Fehér Házról...

1. GeorgeWashington jelölte ki a Fehér Ház helyét 1791-ben, az alapkövet egy évvel később helyezték el. A legenda szerint a csoport elfelejtette lejegyezni a pontos helyét, és utána akkora ünnepséget tartottak, hogy el is felejtették, hova tették. Azóta többször is keresték már, de mindhiába. Az első elnök, aki beköltözött az John Adams volt, 1800. november 1-jén.

2. Az épületnek 6 emelete van és 5100 nm területű. 132 szoba, 35 fürdőszoba/mosdó, 147 ablak, 8 lépcsőház, 3 lift, 28 kandalló, tenisz és bowling pálya található itt, sőt saját mozi és egy virágbolt is.

3. Eddig 17 esküvőt tartottak a Fehér Házban. A legutóbbi alkalommal a mostani Demokrata elnökjelölt – akkor még First Lady – Hillary Clinton testvérének a szertartását tartották a Rózsakertben 1994-ben. A 17 alkalomból nyolcszor a hivatalban lévő elnök lányának volt a Fehér Házban az esküvője. Elnök fia csak egy alkalommal nősült itt (John Quincy Adams fia). Az egyetlen elnök, aki hivatali ideje alatt nősült, és a Fehér Házban tartotta az esküvőjét, az Grover Cleveland volt (1886-ban).

4. A Fehér Ház egyik leghíresebb bútora az elnöki dolgozóasztal, melyet Viktória királynő ajándékozott Hayes elnöknek 1880-ban. Az asztal a H.M.S. Resolute brit hadihajó gerendáiból készült. A legrégebbi Fehér Házhoz köthető műtárgy a Keleti Szobában található, ahol az elnök a különleges vendégeit fogadja. A festmény George Washingtont ábrázolja. Amikor az angolok 1814-ben felgyújtották a Fehér Házat, Madison elnök felesége több személyes tárgyat is hátrahagyva a festményt menekítette ki a házból a támadók elől.

5. Theodor Roosevelt elnök (1901-1909) szeretett bokszolni és dzsúdózni (barna öves volt), rezidencia pincéjében állítólag felállítatott egy edzőtermet, és ha tehette, mérkőzésre hívta ki vendégeit. Coolidge elnök (1923-1929) annyira imádta a vadnyugatot, hogy egy elektromos lovat állítatott fel az egyik szobájában, és szabadidejében cowboy öltözékben ülte meg azt.

6. Az elektromosságot Benjamin Harrison elnöksége (1889-1901) alatt vezették be a Fehér Házba. Mivel Harrison rettegett az áramütéstől, ő maga soha nem nyúlt a villanykapcsolókhoz.

gg101-756x370.jpg7. Hivatalosan Theodor Roosevelt elnökségének kezdete, 1901 óta nevezik Fehér Háznak. Előtte az Elnöki Palota és az Elnöki Kúria (President’s Palace, ExecutiveMansion) elnevezéséket használták.

8. Obama elnök alatt a Fehér Ház kertjében saját méhkaptárat is felállítottak. A mézet többek között az első, Fehér Házban készített házisör elkészítéséhez is felhasználták.

9. A legendák szerint szellemek is találhatóak a Fehér Házban. Winston Churchill, Theodore Roosevelt és Ronald Reagan lánya is állították, hogy találkoztak Abraham Lincoln szellemével.

10. Tom Hanks kétszer is kávéfőző géppel lepte meg a Fehér Ház sajtóosztályát. 2004-es látogatása során látta, hogy a sajtóterem környékén nincsen kávégép, ezért rövidesen ajándékozott egyet az ott dolgozóknak. Hat évvel később ismét ott járt, és észrevette, hogy a kávéfőző rossz állapotban van. Egy hónappal később küldött egy újabb változatot a kávéfőzőből.

A “Rejtélyek a Fehér Házban” október 30-án vasárnap 19:00-tól látható a Travel Channel tévécsatornán.

 

komment

audrey hepburn 2016.10.26.11:11
Címkék: közélet televízió elnök USA Fehér Ház Travel Channel

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3211839655
süti beállítások módosítása