Tudatosság csokiban, hajrá Mikulások

Gazdaság, trendek, innovációk és karácsonyi édességek minden mennyiségben. Hiteles forrásból, a Magyar Édeséggyártók Szövetségétől megtudhattuk, hogy mi hódít idén, milyen új szaloncukor ízeket kóstolnunk meg, és mitől nem olyan nyerő az „egészséges édesség”.

img_9316.JPGMost még csak a tavaly karácsonyi forgalmat tudhatjuk, de abból viszont egyértelműen kiderül, hogy ismét rekordot döntött a téli ünnepek szezonális édességeinek forgalma. 3,4 milliárd forintért 656 tonna édes ajándékot vásároltunk, ami minden eddigi rekordot megdöntött.A legjobban mindig a hagyományos csokoládé Mikulás figura fogy, amelyből tavaly mintegy 432 tonnányit adtak el; 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Értéket tekintve ez több mint 2 milliárd forintot jelent, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A legtöbben nagy üzletekben, leginkább hipermarketekben szeretik megvásárolni a Mikulás ajándékokat, hiszen nagy a választék, sok a promóció és a kihelyezés is jól áttekinthető. A hipermarketek tavaly is elvitték az ünnepi édességek értékben mért forgalmának több mint felét, azaz 52 százalékát.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint ebben az évben is jól indult a szezon, könnyen elképzelhető, hogy ismét rekord dől majd. „Itt azért érdemes tudni, hogy nagyjából stagnáló piacról beszélünk, a „rekord” valójában mindössze 1-2 százalékos változásokat jelent”.

Az egyik hipermarketlánc tájékoztatása alapján az elmúlt években egyre inkább a kis kiszerelésű, de magas minőségű termékeket keresték a vásárlók a karácsonyi édességek között, miközben a bevonós termékek iránti kereslet fokozatosan csökkent. Egyszerűsítve ez annyit jelent, hogy jön a minőség, eltűnik a gagyi.

fullsizerender_7_1.jpg„A Szövetség egyik legnagyobb vívmányának azt tartjuk, - emelte ki Sánta Sándor, - hogy a szezonális vásárlásokon egyértelműen meglátszik az elmúlt tíz év, amit a valódi csokoládé kommunikációjára fordítottunk. A valódi csokoládéból készült figurák értékbeli részesedése 2006-ban még alig haladta meg az 50 százalékot, ma viszont már 93 százalékos részesedéssel büszkélkedhetnek. A bevonómasszából készült figurák ezzel párhuzamosan jóformán eltűntek a kereskedelemből. Olyannyira, hogy a legnagyobb hipermarketláncban a fő karácsonyi gondolasoron táblák hirdetik, hogy minden ott található termék valódi csokoládéból készült.”

Az elnök hozzátette, hogy szaloncukrok esetében is jelentősen javult, ámde még nem ennyire rózsás a helyzet. „Itt azért gyakrabban látunk olyat, hogy a bevonat bevonómasszából készül. Ha igazán jó minőséget szeretnénk venni, érdemes megnézni az összetevőlistát, amiből kiderül, valódi-e a csokoládébevonat és az is, hogy a töltelék mennyire minőségi alapanyagokból készült” – tanácsolta az elnök.

img_9315.JPGA kereskedőkés a Szövetség egyaránt úgy érzékelik, hogy folyamatosan növekszik a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő desszertek iránti érdeklődés is. Vannak, akik egészségügyi probléma miatt, mások a tudatos táplálkozás jegyében döntenek a valamitől mentes, vagy cukorcsökkentett termékek mellett, amelyek korábban hiányoztak a kínálatból. Ma ez már nincs így, idén pedig minden eddiginél szélesebb ünnepi édességkínálattal készülünk a karácsonyi szezonra. Vannak laktóz, glutén, vagy cukormentes és paleo, vagy bio mikulások is, de a szaloncukrok esetében is széles a speciális kínálat.

Talán a legjobban mérhető és látható változás a fogyasztói ízlésben, hogy megszerettük az étcsokoládét. Míg 2012-ben az akkori fogyasztói kutatásunk szerint az emberek 27 százaléka mondta, hogy étcsokit eszik a legszívesebben, ma ez a szám már 34 százalékra emelkedett.

img_9311.JPGAnnak ellenére, hogy legújabb kutatásunk szerint az emberek több, mint fele (54%) szerint az édességek esetében nem számít az egészségesség, csak az ízélmény, mégis az édesipar egyik legdinamikusabban fejlődő kategóriája, az úgynevezett „healthy”, azaz egészséges. Nem csupán cukorcsökkentett termékek, de a különböző táplálékérzékenységben szenvedők számára is kínálnak megoldásokat a cégek.

A Szövetsége idén immár ötödik alkalommal adta át az Édesiparért díjat. Ezt a díjat mindig egy olyan személy kapja, aki kiemelkedően fontos a hazai édesipar számára, vagy azért, mert munkájával és tehetségével az elvárhatónál többet tesz közös céljainkért, vagy mert termékeivel segít a hazai édességgyártás ismertségének, jó hírének öregbítésében. Idén a díjat a chocoMe Kft. alapító-tulajdonosa, Mészáros Gábor kapja, aki számos rangos nemzetközi csokoládéverseny első díját megnyerte már.

Fotó: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.12.03.08:26
Címkék: közélet ünnep egészség karácsony csokoládé édesség Mikulás

Ünnepi díszt a bőrnek is

Azt mondják a változás gyönyörködtet, de legalábbis feladatot ad! Talán ezért vágyunk arra, hogy alkalomadtán változtassunk önmagunkon és környezetünkön is. Karácsony közeledtével ünnepi díszbe öltöztetjük a lakást, a kertet, az irodát, és remélhetőleg a lelkünket is. Miért pont a bőrünk maradna ki?

bor2.jpgHa rászántuk magunkat arra, hogy a hagyományos kozmetikai kezelések mellett esztétikai élményekkel is gazdagodjunk úgy fontos, hogy tudni, hogy melyik kezelés, mit takar és ennek tudatában mire van szükségünk, vagy mit szeretnénk kipróbálni. Két érdekes és különleges eljárást - a hyamatrix és az O2 lift kezelést -  kicsit jobban is megismertetünk veletek.

Hyamatrix

„Injekció mentes hyaluron plasztika! A kezelés során használt bioaktív összetételű kozmetikai készítmények megkötik a bőrben lévő hialuronsavat. Ezáltal javítják a bőr szerkezetét, újjáépítik és korrigálják azt, így tartósan fenntartják a fiatalosság érzését és látványát” – hangsúlyozza Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Az új eljárásnak köszönhetően a HYAMATRIX®  kimagaslóan feltűnő esztétikai élményt nyújt az arcon, nyakon, vagy dekoltázson. A benne lévő hatóanyagok leállítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a bőr biológiai korát. A szépészeti klinikán végzett kezelés mellett professzionális kozmetikai szerek és otthoni használatra szánt készítmények is elérhetőek azok számára akik hatékony megoldást keresnek az öregedési folyamatok megállítására, a bőr megújítására injekciós beavatkozások nélkül.

bor1.jpgA kezelés célja a hidratálás, regeneráció, a bőr újra modellezése, metabolikus folyamatainak aktiválása a bőr középső rétegeiben. Már egy kezelés is látványos eredményt nyújt. A hyaluron plasztika alkalmas különböző alkalmak előtt a kortól és a bőr minőségétől függően hetente, kéthetente összesen 4-6 alkalommal. Semmiféle külsérelmi nyom nem keletkezik a kezelés után, így azonnal mehetünk emberek közé, a hatása pedig hosszan tartó.

O2 Lift luxus arckezelés

A természetes szépség visszaállításának kiemelkedő módszere, amely hatékonyan és kíméletesen távolítja el az elhalt hámréteget. A kezelés a sav és szulfát mentes tisztítással kezdődik, majd következik a Lifting Peeling egy forradalmi hámlasztással. Az oxigenizálás a harmadik, egyben legspeciálisabb lépés. A buborékoló oxigenizáló pakolás percek alatt biztosítja az ellenállhatatlan ragyogást, és azonnali eredményt hoz valamennyi bőrtípus esetén. Ezt követi a fiatalító szérum, mely őssejtekben, antioxidánsokban, erős növényi hatóanyagokban gazdag. Végül a kezelés utolsó fázisa a fényvédő alkalmazása, mely egyenletesen ragyogóvá teszi a kezelt területet, miközben teljes védelmet nyújt az UVA/UVB sugaraktól.

Miután a bőr újra megtelt élettel, semmi teendő nincs, csupán élvezni! Fogadd a bókokat és érezd, ahogy bőröd fellélegzik! Lassan itt az idő, hogy a bőröd is ünnepi díszbe pompázzon!

Fotó: Pixabay

audrey hepburn 2016.12.02.14:19
Címkék: bőr ünnep divat egészség szépség karácsony esztétika kozmetika ránc

Bormozival erősít a balatoni gasztroturizmus

Sok éve járok már vissza a dél-balatoni borokhoz, borászatokhoz, és kezd olyan érzésem lenni, mintha valaminek ott lettem volna a születésénél. Érdekes volt, amikor a Dél-balatoni Borút Egyesület céljául tűzte, hogy a dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörös borainak, friss fehér borainak, rozéinak és habzóborainak ismeretséget adjon, mert ez jár ennek a vidéknek, szőlőnek, borászoknak is. Mostanra pedig már sikeresek is.

fullsizerender_1_1.jpgImmár ötödik alkalommal rendezték meg a Márton-napi újborkóstolót, melyen 16 pince –  Bujdosó Pincészet, Buzás Szőlőbirtok, Dézsma Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pince, IKON Borászat, Katona Borház, Kislaki Bormanufaktúra, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Öregbaglas Szőlőbirtok, Potyi Pincészet, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pincészet – remek idei borait kóstolhattuk meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.

„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba” – mondta az eseményen Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

img_8923.JPGSzerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára.

A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

fullsizerender_2_1.jpgRáadásul olyan kiváló helyek is emelik a balatoni borok színvonalát, mint az eseménynek helyt adó Kristinus Borbirtok. A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászat 7 éve készít díjnyertes borokat. A Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával – 7 fogásos menüjét kóstolva maximális pontszámra értékeljük – , egyedülálló módon egy Vinocinoval, vagyis bormozival – pattogatott kukorica helyett grissini és borok vannak – rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit.

fullsizerender_7.jpgFlorian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezetője tudja, hogy a Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani, mind a borban, a gasztronómiában és a turizmusban is.

img_8938.JPG

Fotók: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.11.19.11:48
Címkék: közélet bor borász pincészet Balaton Bujdosó Kristinus Vinocino Vinotel

A sikeres fogyókúra legújabb titka

Gyakran esik szó a helyes fogápolás jelentőségéről. Ki gondolná azonban, hogy a testsúlyunk és a szájüreg, fogak állapota között is van összefüggés? Dr. Gajdács Ágnes a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász elárulta, hogy a sikeres fogyókúra a szájban kezdődik.

eves2.jpg„Legyünk őszinték, a nyugati életforma része a kényelem, lassan már egy lépést sem kell tennünk. Gondoljunk csak például a mozgólépcsőre, vagy mozgójárdára, a távirányítóra. A nyugati kényelem része az is, hogy szinte semmit sem kell megrágnunk, hiszen az élelmiszerek egyre feldolgozottabbá váltak, puhábbak a péksütemények, a húsok szinte elolvadnak a szájban, a gyümölcs helyett trendibb a frissen facsart gyümölcslé, és a zöldségeket sem ropogtatjuk már nyersen. Nem véletlen, hogy a nyugati életforma  modern táplálkozási szokásai nemcsak az elhízás világjárványhoz, hanem a fogszuvasodás és fogínybetegségek előfordulásának jelentős növekedéséhez vezettek” – véli Dr. Gajdács Ágnes a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász.

Az alapos rágás elengedhetetlen az állkapocs és fogak egészségéhez és a megfelelő emésztéshez. A rágáskor a fogak összeaprítják a falatokat, a nyelv összekeveri. Ha a rágás kellő ideig tart a nyál egyrészt nedvesíti a falatot, másrészt megkezdi a szénhidrátok és zsírok emésztését. A rágás elindítja a gyomornedvek kiválasztását, serkenti a belek mozgását, a vékonybél és  hasnyálmirigy működését, a máj epesav termelését. Kellő rágás hiányában a nagyobb falatokhoz az emésztőnedvek csak részben férnek hozzá, erjedés és rothadás indulhat meg a belekben, ami puffadáshoz, gyomorsav túltengéshez, rossz emésztéshez vezet, és a bélflóra egészségét is befolyásolja.

„Az alapos rágás az étvágyszabályozásban is szerepet játszik, a stresszes, gyors étkezés helyett a nyugodt evés megadja azt a kb. 20 perc időt a központi idegrendszernek, melynek elteltével  érzékelni kezdi a gyomor telítettségi állapotát, így megóv a felesleges kalóriák behabzsolásától” – mondja a szakorvos.

eves.jpgMi az ideális rágás? A könnyebben szétrágható zöldségek, gyümölcsök esetén akár 10-15 rágás elég lehet a pépes állag eléréséhez, keményebb zöldségeket, húsokat, gabonamagvakat, rizst, vagy kemény héjú, rostdús kenyérfélét viszont csak kb. 25-30 rágással tudunk megfelelő méretűre pépesíteni a fogainkkal. Kutatások is megerősítik a rágás és a súlyfelesleg közti kapcsolatot. Egy vizsgálatban például normális testsúlyú és elhízott fiatal férfiak rágásmennyiségét hasonlították össze. Az elhízott csoportba tartozók egy standard méretű falatot átlagosan 15-ször rágtak meg lenyelés előtt, a normál testsúlyú csoport tagjai viszont átlagosan 40-szer. A többet rágó csoport tagjai átlagosan 12%-al kevesebb kalóriát vittek be az étkezéskor, mint az elhízott csoportba tartozók, ami valószínűleg az étvágyat szabályozó hormonok szintjének változásával függ össze: az étvágyat serkentő ghrelin hormon szintje csökkent, a jóllakottságot jelző és étvágycsökkentő hormonok szintje pedig nőtt a többet rágó, normál testsúlyú csoportban.

„A normális rágásmennyiség helyreállítása tehát a sikeres fogyás egyik titka, ezért a fogyókúra során minden falat elfogyasztásakor számoljuk meg, hányszor rágtuk meg a falatot a homogén, pépes elegy eléréséig, és csak ennek lenyelése után kapjuk be a következő falatot. Törekedjünk arra, hogy minden falatot legalább 30-40-szer rágjunk meg, és élvezzük az étel ízét, amely az alapos rágás hatására sokkal jobban kibontakozik” – javasolja Dr. Gajdács Ágnes.

Fotók: Pinterest, MediFat

audrey hepburn 2016.11.19.10:09
Címkék: közélet táplálkozás étel egészség fogyókúra diéta fogyás testsúly

Kortárs divat, prémium minőségben

Az Andrássy úti Enzo Capo Luxury Apartmentsben mutatták be Alexandra Vajda 2016 őszi/téli kollekcióját. A fiatal stylist-divattervezőtől már védjegynek számít a klasszikus fekete-fehér színkombináció, ám most pirossal, türkizzel és ekrüvel egészített ki a tökéletes harmóniát.

fullsizerender_6.jpgVajda Alexandra a divatra született. A családja úgy tartja róla, hogy: „magassarkúval és Vogue magazinnal a kezében jött a világra”, és ezt Alexandra sem cáfolja. Már egészen kicsi korában zavarta, ha valaki nem az alkata, a haja vagy a bőre színe szerint öltözködött. Vagyis, ha valaki nem a megfelelő ruhát viselte.

Kipróbálta a modellkedést, közel került a szakmához, de mégsem a kifutók világát érezte magáénak. 2013-ban végezte el a budapesti Werk Akadémián stylist szakát, majd Lakatos Márk útmutatásával sajátította el az öltözködés művészetét. Olyan projektekben dolgozott, mint a The Voice, a Gombold újra!, vagy az Állami Operaház rendezvényei. Később ő maga is átadta a tudását, de valami többre vágyott.

image1.JPG„Tavaly karácsonykor közöltem a szüleimmel, hogy lesz egy saját kollekcióm. Bólogattak, hogy „persze kislányom”. Pedig ismerhetnek már, ha valamit elhatározok, azt meg is valósítom” – mesélte Alexandra, aki azt is elárulta, mindig is határozott és céltudatos volt.

„Az első kollekcióm úgy kelt életre, hogy a bemutató napjáig senki más nem látta, csak én és a varrónőm.Ő kiváló segítség, nagy tapasztalattal és csodaszépen dolgozik.Ott volt a fejemben, hogy a harmincas korosztálynak, az elegáns nőknek, akarok tervezni. Hétköznapi ruhák, de prémium minőségben – ez az Alexandra Vajda. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre akarom helyezni a hangsúlyt, ezért is készülnek a kreációk hernyóselyemből, muszlinból, pamutból vagy bőrből. A letisztult színvilágot kedvelem: fekete és fehér a domináns, de az őszi/téli kollekciómban a türkiz, az ekrü és a piros szín is megjelenik” – mondta a tervező.

img_0306.JPGA bemutatón a ruhák minden kiegészítőjét Alexandra válogatta össze. Az ékszerek The Naan Design tervezőjétől, Litvin Natasától érkeztek.A brand prémium minőségű, kézzel készített bőr kiegészítői és ékszerei elsősorban az eleganciát és modernitást igénylő mai kortárs nagyvárosi nőknek készülnek, ahogyan az Alexandra Vajda ruhái is. A The Naan Design alapfilozófiája, hogy minden nő, kortól és testalkattól függetlenül álmokkal, célokkal, vágyakkal teli és ezekért képes tenni!

Alexandara is tesz. Fő inspirációja Coco Chanel munkássága. A hautecouture ruhák készítése már a jövő évi tervi között szerepel. Saját keze munkája által akarja megvalósítani: ha kell, gyöngyöt varr, mert úgy érzi, ettől lesz különlegesebb egy ruhadarab.

„Hosszútávfutó voltam, hosszútávon gondolkozom” – vallja Alexandra.

img_0305.JPGA bemutató hangulatát a Difiori Virágszalon dekorációi színesítették, akik a virágkötészet, esküvő- és rendezvénydekoráció terén is otthonosan mozognak. Ismerik a klasszikus vonalat és képben vannak az új trendekkel is. Az estén a Holdvölgy Pincészet borait nyújtottak felfrissülést.

Fotók:Nerpel Nikoletta és Hadaghian István

audrey hepburn 2016.11.02.09:53
Címkék: fashion divat ruha trend divatbemutató Alexandra Vajda

Napelemes kávéház nyílt Japánban

A napenergia mára már mindenki számára ismerős fogalom, azonban még nem annyira elterjedt, mint kellene. A napból érkező fény és hő energiáját felhasználva az emberiség egyik legnagyobb problémáját lehet/lehetne megoldani.

napelem-kavehaz.jpgElődei az üvegházak, amik szintén a napból érkező energia minél erőteljesebb felhasználása érdekében jöttek létre, még a Római Birodalom idején, uborkatermesztés céljából. Ma már azonban szerencsére sokat fejlődött ez a fajta energiafelhasználás.

Vannak már napelemmel energetizált házak, napelemes akkumulátortöltők vagy lámpák. Akár vállalkozásunk energiaköltségein is spórolhatunk, jó példa erre ez a napelemes kávézó. Okinawában nyílt meg a Café Luterio nevű kávéház, ami a napból nyeri az energiát. A kávé kínálata mellett több szolgáltatást is nyújt ez az újdonság, például ingyenes napelemes telefontöltési lehetőséget a kávézóban, ingyenes elektromos autótöltést, és ingyenes napelemes kerékpározási lehetőséget a vendégeknek, 2 órán át.

Nálunk sajnos még nem található ilyen innovatív újdonság, de ha valaki hosszú távon gondolkozik, érdemes lehet napenergiába befektetni. Természetesen az a legjobb, ha egy-egy beruházás előtt széleskörűen tájékozódunk minden apró részletről. A napenergia felhasználása hosszútávon sok előnnyel járhat, napelemes rendszer segítségével a háztartásunk akár teljes áramigénye fedezhető, míg a napkollektor segítségével otthonunk éves melegvíz-szükségletének akár 60%-át biztosíthatjuk.

audrey hepburn 2016.11.01.06:22
Címkék: közélet kávé napfény környezet kávézó emergia Japán

Rejtélyek a Fehér Házban

Hamarosan sor kerül az USA 45. elnökválasztására. Ilyenkor nemcsak az elnökök, de a Fehér Ház is a tévéadók fókuszába kerül. A Travel Channel, október 30-án, egy egyórás műsorban mutatja be az ikonikus épülethez kapcsolódó kevésbé ismert, krimibe hajló történeteket.

white-house-6.jpgA Travel Channelen látható „Rejtélyek a Fehér Házban” műsorból többek közt kiderül, hogy az ünneplő tömeg hogyan kergetett halálba majdnem egy elnököt, és mekkora kárt okozott lelkesedésében az épületben; beszámol arról, hogy a parapszichológiának milyen szerepet szánt az elnökség a hidegháború alatt; illetve hogy hogyan halt hősi halált a Fehér Ház egyik őre.

De 10 érdekességet mi is elárulunk nektek a Fehér Házról...

1. GeorgeWashington jelölte ki a Fehér Ház helyét 1791-ben, az alapkövet egy évvel később helyezték el. A legenda szerint a csoport elfelejtette lejegyezni a pontos helyét, és utána akkora ünnepséget tartottak, hogy el is felejtették, hova tették. Azóta többször is keresték már, de mindhiába. Az első elnök, aki beköltözött az John Adams volt, 1800. november 1-jén.

2. Az épületnek 6 emelete van és 5100 nm területű. 132 szoba, 35 fürdőszoba/mosdó, 147 ablak, 8 lépcsőház, 3 lift, 28 kandalló, tenisz és bowling pálya található itt, sőt saját mozi és egy virágbolt is.

3. Eddig 17 esküvőt tartottak a Fehér Házban. A legutóbbi alkalommal a mostani Demokrata elnökjelölt – akkor még First Lady – Hillary Clinton testvérének a szertartását tartották a Rózsakertben 1994-ben. A 17 alkalomból nyolcszor a hivatalban lévő elnök lányának volt a Fehér Házban az esküvője. Elnök fia csak egy alkalommal nősült itt (John Quincy Adams fia). Az egyetlen elnök, aki hivatali ideje alatt nősült, és a Fehér Házban tartotta az esküvőjét, az Grover Cleveland volt (1886-ban).

4. A Fehér Ház egyik leghíresebb bútora az elnöki dolgozóasztal, melyet Viktória királynő ajándékozott Hayes elnöknek 1880-ban. Az asztal a H.M.S. Resolute brit hadihajó gerendáiból készült. A legrégebbi Fehér Házhoz köthető műtárgy a Keleti Szobában található, ahol az elnök a különleges vendégeit fogadja. A festmény George Washingtont ábrázolja. Amikor az angolok 1814-ben felgyújtották a Fehér Házat, Madison elnök felesége több személyes tárgyat is hátrahagyva a festményt menekítette ki a házból a támadók elől.

5. Theodor Roosevelt elnök (1901-1909) szeretett bokszolni és dzsúdózni (barna öves volt), rezidencia pincéjében állítólag felállítatott egy edzőtermet, és ha tehette, mérkőzésre hívta ki vendégeit. Coolidge elnök (1923-1929) annyira imádta a vadnyugatot, hogy egy elektromos lovat állítatott fel az egyik szobájában, és szabadidejében cowboy öltözékben ülte meg azt.

6. Az elektromosságot Benjamin Harrison elnöksége (1889-1901) alatt vezették be a Fehér Házba. Mivel Harrison rettegett az áramütéstől, ő maga soha nem nyúlt a villanykapcsolókhoz.

gg101-756x370.jpg7. Hivatalosan Theodor Roosevelt elnökségének kezdete, 1901 óta nevezik Fehér Háznak. Előtte az Elnöki Palota és az Elnöki Kúria (President’s Palace, ExecutiveMansion) elnevezéséket használták.

8. Obama elnök alatt a Fehér Ház kertjében saját méhkaptárat is felállítottak. A mézet többek között az első, Fehér Házban készített házisör elkészítéséhez is felhasználták.

9. A legendák szerint szellemek is találhatóak a Fehér Házban. Winston Churchill, Theodore Roosevelt és Ronald Reagan lánya is állították, hogy találkoztak Abraham Lincoln szellemével.

10. Tom Hanks kétszer is kávéfőző géppel lepte meg a Fehér Ház sajtóosztályát. 2004-es látogatása során látta, hogy a sajtóterem környékén nincsen kávégép, ezért rövidesen ajándékozott egyet az ott dolgozóknak. Hat évvel később ismét ott járt, és észrevette, hogy a kávéfőző rossz állapotban van. Egy hónappal később küldött egy újabb változatot a kávéfőzőből.

A “Rejtélyek a Fehér Házban” október 30-án vasárnap 19:00-tól látható a Travel Channel tévécsatornán.

 

audrey hepburn 2016.10.26.11:11
Címkék: közélet televízió elnök USA Fehér Ház Travel Channel

Pénzért és sikerért küzd a magyar thai box

A Magyar Muaythai-válogatott egy élő legendával készült fel az október 22-29-ig tartó spliti Európa-bajnokságra. A nagy reményekkel induló versenyzők utolsó felkészülését a sportág egyik legnagyobb alakja, Szencsaj Szinpimuajthai segítette.  A thai legenda, aki több súlycsoportban is világbajnok tudott lenni, a Thai Boksz Akadémia és a Yokkao Magyarország meghívására érkezett hazánkba.

szencsaj_thai_box_akademia.jpg„Jó itt lenni, mert tudomásom szerint, Magyarországon nagyon népes a thai boxosok tábora, és szeretik, szívből űzik ezt a sportágat, mint mi. Először vagyok ebben az országban, de szerintem nem utoljára. Hogy mi a legszembetűnőbb különbség a thaiföldi és az európai harcosok között? Szerintem csak annyi, hogy nálunk a gyerekek szinte beleszületnek ebbe a sportba, míg itt majdhogynem felnőttként kezdik el.” – mondta a mindig mosolygós Szencsaj.

Dudok Károly, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség elnöke, illetve Bata Tamás főtitkár elmondta, hogy a szövetség és a sportág nincs könnyű helyzetben, hiszen évi 3 millió forintból gazdálkodik, pedig 44 bejegyzett klubot, és közel 1000 tagot tud maga mögött. Ennek ellenére úgy érzik, hogy van fény az alagút végén: „Egy kétéves szakmai program keretében kötöttünk szerződést júniusban Bányász Adrián szövetségi kapitánnyal, és Szabó László szövetségi kapitány-helyettessel, mert szeretnénk kihozni a maximumot ebből a sportágból, a fiatal válogatottból, illetve a versenyzőkből egyaránt, és ehhez elengedhetetlen a szakmai és sportdiplomáciai fejlődés” – ismerte el Dudok Károly.

A szövetség szakmai stábja sportdiplomáciai sikerként könyveli el, hogy sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Magyar Olimpiai Bizottsággal, illetve a Nemzetközi Amatőr Muaythai Szövetséggel is. Az IFMA töretlenül fejlődik, és a testület szakemberei most éppen azért dolgoznak, hogy 2024-ben vagy ’28-ban a thai boksz - bemutató sportágként - szerepelhessen az olimpián.

Szabó László azt is elárulta, hogy az idei két válogatott edzőtábort, saját pénzéből a kapitány, illetve az elnök finanszírozta, ami hosszútávon nem tartható állapot. Ugyanakkor azt is sikerként könyvelte el, hogy az ökölvívók frissen kinevezett szakvezetője, Balzsay Károly, üdvözölte a kapcsolatfelvételt, és januárban elkezdődhet egy közös szakmai munka a bokszolókkal.

szencsaj_thai_box_akademia3.jpg

A spilit Eb magyar indulói: Földvári Judit, Albrecht Péter, Bereczki Dominik, Busai Gergely, Fábián Kristóf, Gilányi Attila, Herceg Alex, Nagy Kristóf, Spéth Norbert és Szentkuti Norbert. Bányász Adrián szövetségi kapitány pedig nagy tervekkel fogott a munkához: „Számomra az a legfontosabb, hogy csapattá kovácsolódjunk, illetve, hogy ösztönözni tudjuk az utánpótlást, mert sokan szeretik ezt a sportágat, edzenek is keményen, csak a főmotivációjuk hiányzik, hogy elismerjék az eredményeiket. A válogatottban vannak idősebb versenyzőink, de ettől még fiatalnak számít ez a keret, viszont elszánt és sikerre éhes harcosok alkotják, akik ’sötét lovakként’ meglepetést is elérhetnek a spliti Eb-n.”

audrey hepburn 2016.10.22.13:57
Címkék: sport verseny olimpia thai box box cél küzdősport Európa-bajnokság MOB

Nulla százalék cukor, száz százalék élvezet

Nagy rajongója vagy a fehérjeszeleteknek? Már végigkóstoltad az egész piacot és azt gondolod, egy proteinszelet neked már semmi újat nem tud mutatni? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj a legjobb barátoddal, a BioTechUSA Zero Bar fehérjeszeletével.

zerobarcsalad.jpgKezdjük a legfontosabbal: ez a termék egyáltalán nem tartalmaz cukrot, és akkor is bátran fogyaszthatod, ha laktóz- vagy gluténérzékeny vagy! A Zero Bar egy kiemelkedő, 45 százalékos fehérjetartalommal és magas élelmi rosttartalommal rendelkező fehérjeszelet, melyben az összes felesleges dolgot egyszerűen lenullázták: glutén-, laktóz-, cukor-, aszpartám- és GMO mentes.

A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához és a normál csontozat fenntartásához.  Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott a fehérjeszelet fogyasztása, igazi „protein to go”, így bármikor, bármilyen helyzetben fogyaszthatod. A terméket E-vitaminnal dúsították, ami hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A Zero Bar megannyi jó tulajdonsága mellett nasinak is tökéletes! Magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma kapóra jön a fogyókúrázóknak, hiszen a súlyvesztéshez megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre van szükségünk. Nem borítja más fehérjeszeletekre jellemző, felesleges kalóriákat tartalmazó bevonat, cserébe ropogós fehérjetextúrákat tartalmaz és egy szelet mindössze 188 kalória. Növényi zsírral, kókuszzsírral készül, melynek nagy része telített zsírforrásokat tartalmaz.

A Zero Bar hat különlegesen finom ízben érhető el: dupla csokoládé, cappuccino, málnás sajttorta, tejszínes kajszibarack, citrom-bazsalikom, eper-banán. Javasoljuk, hogy kóstold végig, és utána döntsd el, hogy melyik a kedvenced! (Nálam a málnás sajttorta nyert!)

 

 

audrey hepburn 2016.09.25.09:18
Címkék: sport egészség életmód mozgás fehérje zero BioTechUSA

Főszerepben a tokaji bor

Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkeresztúron immár hetedik éve rendezik meg a már hagyományosnak számító Mindszent havi mulatságot. Október 7-8-án azonban nem csak a tokaji nedűket ünnepelhetjük, hanem a helyi kincseket és tradíciókat is. Ez a mulatság, nem csak egy fesztivál.

img_7105.JPGBárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vezetője, és a rendezvény főszervezője az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2010-ben azért indították el a rendezvényt, hogy bemutassák Bodrogkeresztúrt és az ott élők munkáját. Mint hangsúlyozta, több más fesztivállal szemben a Mindszent havi mulatságon valóban a bor áll a középpontban, de más kézműves termelők, fotóművészek, szobrászok is megmutatják magukat, mert fontosnak tartják, hogy a helyi érdekeltségű értékek szerepeljenek.

„Sokféle ember él itt. Van, aki finom süteményt süt, van, aki fantasztikus borcetet készít, van, aki szobrászkodok. Szerettük volna, ha mindenki megmutatja magát, és nem akartuk csak a borra leszűkíteni a rendezvényt. Persze számos tematikus kóstolón vehetnek részt az ide látogatók, sőt még a szilveszteri pezsgőt is elkészítheti és hazaviheti a kedves vendég” – árulta el Sarolta.

img_7106.JPGMájer József, a település polgármestere a Keresztúri Kincsestár fő értékeit említette meg, amiért érdemes hozzájuk ellátogatni.

„A Kincsestár átfogó célja volt a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fejlesztése. A Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával – hét egységes pincehelység – egy regionális kulturális bemutatóközpontot és rendezvénytermet alakítottunk ki. Ez a Keresztúri Kincsestár több mint egy statikus múzeum. Mikor készítettük, úgy gondoltuk, hogy a most divatos, virtuális valóságot is megpróbáljuk becsempészni, hogy ne csak a tárgyakat nézegessék az emberek, hanem kicsit, játékos módon vegyenek részt ebben az interaktív kiállításban” – mondta a polgármester.

 „Mi azt valljuk, hogy nem versenyezni kell más településekkel. Hozzánk lehet jönni rövidnadrágban, lehet finom borokat kóstolni, szállást foglalni. Bodrogkeresztúr tudja biztosítani a tokaj-hegyaljai milliőt, ahol meg lehet pihenni, és el lehet felejteni a rohanást” – tette hozzá a település első embere.

img_7107.JPGWeiner Gábor, a Dereszla Pincészet kereskedelmi igazgatója elárulta, hogy ők október 7-én dűlőtúrára várják az érdeklődőket. Acsay Jonatán, a Borecet Manufaktúra exportmenedzsere a Borecet Múzeum és a manufaktúra programjaira invitálta az érdeklődőket. Persze a rendezvény ideje alatt több helyszínen is bőven nyílik majd lehetőség a kóstolásra, ugyanis a helyi borászatok ezúttal is felvonultatják Tokaj-Hegyalja borainak legkiválóbbjait. A fesztiválon a Babits Pincészet, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Patricius Borház, a Puklus Pincészet, a Rozgonyi Pince, a Tokaji Bormívelők Társasága és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borai lesznek kóstolhatók.

Bodrogkeresztúr és környékének gasztronómiájával, kézműves termékekeivel a Borecet Manufaktúra, az encsi Anyukám Mondta Étterem, a mezőzombori Sárga Borház Étterem, a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem, a bodrogkisfaludi BodrogSmooker, a Betlehem Pihenőház, a Csicsörke Lekvár, a Hegyalja Éléskamrája, az Ambrus Tanya sajtjain és a Zempéni Sajt termékein keresztül ismerkedhet meg a közönség.

A Mindszent havi mulatság részletes programja a http://tokajfestival.hu honlapon érhető el.

Fotók: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.09.24.13:39
Címkék: közélet fesztivál gasztro ősz bor pince mulatság október Tokaj Bodrog