Nulla százalék cukor, száz százalék élvezet

Nagy rajongója vagy a fehérjeszeleteknek? Már végigkóstoltad az egész piacot és azt gondolod, egy proteinszelet neked már semmi újat nem tud mutatni? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj a legjobb barátoddal, a BioTechUSA Zero Bar fehérjeszeletével.

zerobarcsalad.jpgKezdjük a legfontosabbal: ez a termék egyáltalán nem tartalmaz cukrot, és akkor is bátran fogyaszthatod, ha laktóz- vagy gluténérzékeny vagy! A Zero Bar egy kiemelkedő, 45 százalékos fehérjetartalommal és magas élelmi rosttartalommal rendelkező fehérjeszelet, melyben az összes felesleges dolgot egyszerűen lenullázták: glutén-, laktóz-, cukor-, aszpartám- és GMO mentes.

A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához és a normál csontozat fenntartásához.  Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott a fehérjeszelet fogyasztása, igazi „protein to go”, így bármikor, bármilyen helyzetben fogyaszthatod. A terméket E-vitaminnal dúsították, ami hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

A Zero Bar megannyi jó tulajdonsága mellett nasinak is tökéletes! Magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma kapóra jön a fogyókúrázóknak, hiszen a súlyvesztéshez megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre van szükségünk. Nem borítja más fehérjeszeletekre jellemző, felesleges kalóriákat tartalmazó bevonat, cserébe ropogós fehérjetextúrákat tartalmaz és egy szelet mindössze 188 kalória. Növényi zsírral, kókuszzsírral készül, melynek nagy része telített zsírforrásokat tartalmaz.

A Zero Bar hat különlegesen finom ízben érhető el: dupla csokoládé, cappuccino, málnás sajttorta, tejszínes kajszibarack, citrom-bazsalikom, eper-banán. Javasoljuk, hogy kóstold végig, és utána döntsd el, hogy melyik a kedvenced! (Nálam a málnás sajttorta nyert!)

 

 

audrey hepburn 2016.09.25.09:18
Címkék: sport egészség életmód mozgás fehérje zero BioTechUSA

Főszerepben a tokaji bor

Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkeresztúron immár hetedik éve rendezik meg a már hagyományosnak számító Mindszent havi mulatságot. Október 7-8-án azonban nem csak a tokaji nedűket ünnepelhetjük, hanem a helyi kincseket és tradíciókat is. Ez a mulatság, nem csak egy fesztivál.

img_7105.JPGBárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vezetője, és a rendezvény főszervezője az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2010-ben azért indították el a rendezvényt, hogy bemutassák Bodrogkeresztúrt és az ott élők munkáját. Mint hangsúlyozta, több más fesztivállal szemben a Mindszent havi mulatságon valóban a bor áll a középpontban, de más kézműves termelők, fotóművészek, szobrászok is megmutatják magukat, mert fontosnak tartják, hogy a helyi érdekeltségű értékek szerepeljenek.

„Sokféle ember él itt. Van, aki finom süteményt süt, van, aki fantasztikus borcetet készít, van, aki szobrászkodok. Szerettük volna, ha mindenki megmutatja magát, és nem akartuk csak a borra leszűkíteni a rendezvényt. Persze számos tematikus kóstolón vehetnek részt az ide látogatók, sőt még a szilveszteri pezsgőt is elkészítheti és hazaviheti a kedves vendég” – árulta el Sarolta.

img_7106.JPGMájer József, a település polgármestere a Keresztúri Kincsestár fő értékeit említette meg, amiért érdemes hozzájuk ellátogatni.

„A Kincsestár átfogó célja volt a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fejlesztése. A Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával – hét egységes pincehelység – egy regionális kulturális bemutatóközpontot és rendezvénytermet alakítottunk ki. Ez a Keresztúri Kincsestár több mint egy statikus múzeum. Mikor készítettük, úgy gondoltuk, hogy a most divatos, virtuális valóságot is megpróbáljuk becsempészni, hogy ne csak a tárgyakat nézegessék az emberek, hanem kicsit, játékos módon vegyenek részt ebben az interaktív kiállításban” – mondta a polgármester.

 „Mi azt valljuk, hogy nem versenyezni kell más településekkel. Hozzánk lehet jönni rövidnadrágban, lehet finom borokat kóstolni, szállást foglalni. Bodrogkeresztúr tudja biztosítani a tokaj-hegyaljai milliőt, ahol meg lehet pihenni, és el lehet felejteni a rohanást” – tette hozzá a település első embere.

img_7107.JPGWeiner Gábor, a Dereszla Pincészet kereskedelmi igazgatója elárulta, hogy ők október 7-én dűlőtúrára várják az érdeklődőket. Acsay Jonatán, a Borecet Manufaktúra exportmenedzsere a Borecet Múzeum és a manufaktúra programjaira invitálta az érdeklődőket. Persze a rendezvény ideje alatt több helyszínen is bőven nyílik majd lehetőség a kóstolásra, ugyanis a helyi borászatok ezúttal is felvonultatják Tokaj-Hegyalja borainak legkiválóbbjait. A fesztiválon a Babits Pincészet, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Patricius Borház, a Puklus Pincészet, a Rozgonyi Pince, a Tokaji Bormívelők Társasága és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borai lesznek kóstolhatók.

Bodrogkeresztúr és környékének gasztronómiájával, kézműves termékekeivel a Borecet Manufaktúra, az encsi Anyukám Mondta Étterem, a mezőzombori Sárga Borház Étterem, a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem, a bodrogkisfaludi BodrogSmooker, a Betlehem Pihenőház, a Csicsörke Lekvár, a Hegyalja Éléskamrája, az Ambrus Tanya sajtjain és a Zempéni Sajt termékein keresztül ismerkedhet meg a közönség.

A Mindszent havi mulatság részletes programja a http://tokajfestival.hu honlapon érhető el.

Fotók: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.09.24.13:39
Címkék: közélet fesztivál gasztro ősz bor pince mulatság október Tokaj Bodrog

Környezettudatos márkakereskedés

Szép autó, jó csajok. Ja, csak az előbbi, bár a párosítás nem véletlen: megnyílt a Wallis Motor Pest Kft. új márkakereskedése, amely Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb BMW központja lett.

20160921_120847.jpgAz elmúlt több mint két évtized legmeghatározóbb BMW és MINI márkakereskedőjeként a Wallis Motor Pest Kft. különösen nagy hangsúlyt fektet a minőségi és ügyfélközpontú kiszolgálásra – ezt már a szalon megnyitóján is megtapasztaltuk.

Az épületkomplexum generál tervezője a Wallis korábbi autós kereskedelmi beruházásainál is bizonyított Aspectus Architect Zrt., a kivitelező pedig a Market Építő Zrt. volt. A megrendelő speciális igényeit szem előtt tartó beruházásának teljes értéke megközelíti a 3 milliárd forintot, az első ütemben a 10.333 m2-es telken több mint 5000 m2 hasznos alapterületű komplexum épült fel.

20160921_112727_hdr.jpgA smart energy management megközelítés jegyében egy 49 kilowatt teljesítményű, 294 m2 energiatermelő felülettel rendelkező, napelemes erőmű működik majd az épületben, amely így évente mintegy 20 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól kíméli meg a környezetet. Az alternatív hajtású gépjárművek terjedésének ütemét elnézve lehet, hogy pár év múlva már az ügyfelek részére is evidenssé válik, hogy zöld autóhoz zöld áram is dukál.

20160921_095609.jpgA környezetbarát megoldások mellett számos más, építészeti bravúr jellemzi az új épületet, amely 250 munkanap és 210 000 munkaóra alatt készült el. Az építkezés alatt 3255 köbméter betont használtak fel, ami 500 köbméterrel több, mint amennyi víz megtöltené egy 6 pályás, 50 m-es versenyuszoda medencéjét. Míg a New York-i Szabadság-szoborhoz csak 204 tonna betonacél kellett, addig a Wallis Motor Pest új kereskedéséhez 228 tonna. A szalonban található függönyfal-terület megegyezik négy, wimbledoni teniszpálya méretével. Informatikai kábelekből sincs hiány, a 23,1 kilométernyi vezetékkel össze lehetne kötni az új BMW központot és a Hungaroringet.

20160921_112529.jpgA Wallis Motor Pest Kft. legújabb BMW szalonja a Hungária körúton épülte fel. 16 új, a BMW teljes palettáját felölelő, a BMW i és iPerformance, valamint a BMW M és M Performance modelleket is vonultat fel. Ezen felül további 6 fiatal BMW Prémium Selection használt autót, a BMW motorkerékpár-szalonjában pedig 16 motort lehet megtekinteni. Magyarországon eddig nem látott modern és vonzó környezetbe kerül a MINI is. Az exkluzív Cube bemutatóteremben összesen 8 db autó, így a márka megújult palettájának valamennyi modellje, a 3 és 5-ajtós MINI, a Cabrio, a kompakt prémium kategóriás Clubman, a Countryman és a MINI John Cooper Works változatok kerültek kiállításra.

20160921_122807.jpgHa vastag a pénztárca, akkor nincs más hátra, mint a válogatás, és a szép autó megkaphatja a pipát, a többi úgyis jön magától…

 Fotók: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.09.22.13:03
Címkék: motor közélet autó környezetbarát Budapest Mini BMW Wallis

Málnástól a pudingosig: fesztiválozik a kürtőskalács

2016. október 7-9. között rendezik meg a Vajdahunyad vár előtti téren a 4. Kürtőskalács Fesztivált. A háromnapos hagyományőrző, gasztrokulturális eseménysorozat megrendezésével a szervezők a kürtőskalácsot, mint hungarikumot kívánják népszerűsíteni, mert bizony, ilyen rangos címet kapott ez a finomság.

20160914_110518.jpgNem is emlékszem, hogy gyerekkoromban mikor adódott elsőként, az a kedves érzés, hogy nővéremmel sorba álltunk a kürtőskalácsért. Nem most volt, és talán nem is ilyen volt még a kalács. Sima, kakaós, fahéjas, és jobb esetben diós változatban lehetett kérni, és, ahogy a nejlonra kicsapódott a pára, már faltuk is.

Hosszú utat tett meg azóta ez a desszert, amely a legújabb hungarikumunk lett. Ez az jelenti, hogy a Hungarikum Bizottság döntésével 2015 decembere óta a kürtőskalács a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja. A fesztivál a kürtőskalács népszerűsítéséért jött létre, egy igazi hagyományőrző gasztrokulturális esemény, immár negyedik éve. Célja az eredeti erdélyi-magyar, faszénparázson sült kürtőskalács és annak a több mint kétszáz éves hagyományos készítési módjának megismertetése úgy a hazai, mint a külföldről hozzánk látogatók számára.

20160914_110442.jpg„Az idei éve szlogenje: Kürtöld világgá: kürtőskalács - csodakalács! Úgy gondoljuk, hogy a kitüntető hungarikum cím birtokosaként még nagyobb népszerűségre tesz majd szert ez az ízletes finomság, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték” - mondta el Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Kürtőskalács Fesztivál hivatalos sajtótájékoztatóján.

Akik nem először látogatnak majd el az eseményre, azok már tudják, hogy a hagyományos ízek mellett, lesz sok, különleges kombináció is. Málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres, kicsi, mini, óriás és normál, de nem marad ki a sorból a teljeskiőrlésű lisztből, vagy a glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kürtőskalács sem.

20160914_110536.jpgTermészetesen a sok finomság, a gasztroudvar és kézműves vásár mellett, a Kürtősfesztre igazi fesztivál hangulatot ígérnek a szervezők: koncertek, kézműves foglalkozások, valamint bűvész, bohóc, mesemondó is jelen lesz a Vajdahunyad vár előtti téren.

20160914_120207.jpg

Fotó: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.09.17.13:12
Címkék: közélet fesztivál hungarikum édesség gasztronómia desszert kürtőskalács Budapest

Próbaszüret vizsgán az Irsai Olivér

Tudtátok, hogy van olyan, hogy próbaszüret? Aki foglalkozik borászattal, annak nyilván nem idegen a szó, de csak akadnak kevésbé hozzáértők is. Szóval a próbaszüret azért van, hogy így meghatározzák a szüret időpontját. A Bujdosó Pincészetnél a napokban végezték ezt el az Irsai Olivéren.

szolo1.jpgA próbaszüret során – amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek – a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án veszi kezdetét a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél.

A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a boros gazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magtalan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.

bujdoso_borito.jpg

A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az Irsai Olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének. Persze, mi már a kóstolót várjuk…

audrey hepburn 2016.08.12.09:34
Címkék: szüret bor szőlő borász pincészet Balaton Bujdosó

Zsebre a Dél-Balatoni Iránytűvel

A Dél-Balatoni Iránytű zsebtérkép célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak a térségi bor- és gasztrokultúra megismerésében, és bemutassa a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket. A gasztrotérképen szereplő pincék, éttermek és más helyek 2016-ban is számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget együttműködésük legújabb eredménye, a Dél-Balatoni Iránytű.

del-balatoni_iranytu_2.JPGA zsebtérképen 19 borászat, 14 vendéglátóhely (cukrászda, étterem, büfé, kávézó) és további 17 kulturális és szabadidős hely szerepel rövid bemutatkozóval, elérhetőséggel, nyitva tartással.

A borászatok, éttermek és egyéb helyek kiválasztását a Dél-Balatoni Borút elnökségi tagjai segítették. A legfontosabb elvárás a színvonal volt. A bemutatott helyek csak konszenzussal kerülhettek be, továbbá fontos kritérium volt, hogy meghatározott, fix nyitva tartással rendelkezzenek és a Balaton-parthoz közel, hozzávetőlegesen tíz kilométeren belül helyezkedjenek el.

„Elhatároztuk, hogy a két éve útjának indított dél-balatoni összefogás, a Dél-Balatoni Bor áldozatos munkájának újabb eredményeként megmutatjuk az embereknek, hogy kik vagyunk. Ezért önköltségen megvalósítottuk rég dédelgetett álmunkat: egy igazán kivételes kiadványban szerepeltetjük mindazokat a dél-balatoni helyeket, amelyekre büszkék vagyunk” – mondta Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke.

del-balatoni_iranytu.JPGAz ingyenes, praktikus, tartalmas és sokoldalú kiadványt első ízben húszezer példányban terjesztik, elsősorban a térképen szereplő több mint negyven helyen lesz hozzáférhető, valamint a Dél-Balatoni Borút honlapjáról és a megjelölt helyek Facebook-oldalairól letölthető és kinyomtatható. 

A gasztrotérkép kivitelezése Tóth Andrej, grafikus munkája. Andrej grafikus, képzőművész, több mint tíz éve állandó grafikusa, arculattervezője az A38 hajónak, munkáival három egymást követő évben is elnyerte az Év Kulturális Plakátja díjat. 2010 óta az ARC kreatív csapat tagja. Jelenleg pedig többek között a Bortársaságnak is dolgozik.

 „Hamar kiderült, hogy Andrej érti a déli parti hangulatot, és ezt sikerült is átvinnie a térképre. Ismerjük a déli part adottságait, ezt próbálta meg vicces stílusban szerethetővé tenni” – mondta Konyári Borbála, az IKON borásza, aki a térkép megvalósításában is közreműködött.

Érdemes tehát beszerezni, vagy letölteni a Dél-Balatoni Iránytűt, hiszen ha valaki ezzel érkezik a rajta feltüntetett helyekre, meglepetésben részesül.

audrey hepburn 2016.06.15.15:22
Címkék: közélet térkép bor gasztronómia borászat Balaton Konyári Bujdosó Dél-Balaton

A cuvée-k úttörője

Már megint sikerült finom borokat kóstolni, ez persze nem panasz. A dél-balatoni Pócz Pincészet borásza a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban kóstoltatta meg legkülönlegesebb nedűit.  Pócz József, a pincészet vezető borásza mesélt a borászat aktualitásairól, sikereiről illetve jövőbeni terveiről is.

fullsizerender_5.jpgA Dél-Balaton egyik meghatározó pincészete, a Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, aki nemcsak a pincészet vezető borásza, hanem egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 25 éve kezdte felépíteni a tízhektáros, ma már szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és vendéglátással kibővült birtokát.

A pincészet borkészítésének filozófiája, hogy átmentse és megőrizze a szőlő íz- és zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. Saját termelésű szőlőből készítik boraikat. A pincészet egyediségét a cuvée-k adják, amelyek mind Pócz József ízlésvilágát, mind pedig a Dél-Balatoni Borrégió adottságait megjelenítik.

„Az, hogy ma itt tartunk, rengeteg erőfeszítésnek köszönhető, de úgy hiszem, megérte az áldozatos munka, amit mind a szakma, mind a fogyasztók értékelnek. Nem elég, ha a szakma ismeri és értékeli a borainkat, meg kell ismertetni a fogyasztókkal is” - vallja Pócz József, aki több mint 40 éve szeretett bele ebbe a szakmába.

pocz_pinceszet_borbemutato_1_20160602.JPGA pincészet nagy dobása idén a 2013 elnevezésű prémium vörös cuvée-je. Ez egy cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasításából született birtokbor, amely a hosszú, tölgyfahordós, majd ezt követően fél éves palackos érlelést követően idén már kapható. A borászat jövőbeli tervei között szerepel a pincészeti gépek további modernizációja, a pince energetikai korszerűsítése és saját palackozójuk technológiai megújítása is.

A Pluszmínusz kedvence a Kokas-hegyi Chardonnay lett, amely nem csak a mi ízlésünknek felelt meg, hanem a Balatonboglári Borvidéki Borversenyén is a csúcszsűri - chardonnay kategóriában - a régió legjobbjának ítélte. Pócz József elmondása szerint ők kézműves borászok, csak használják a tudomány és a technika vívmányait. Hát valahogy így kell ezt!

fullsizerender_3.jpgFotó: Pluszmínusz

 

audrey hepburn 2016.06.15.14:45
Címkék: közélet bor ital borászat szőlő borász Kadarka Pócz Pincészet

Hosszú álmában is úszni szokott

Másfél éve dolgozik együtt a piacvezető táplálék-kiegészítő cég, a BioTechUSA és Hosszú Katinka. A világ legtöbbet versenyző úszója tudja mit akar, vannak tervei, és ebben helye van a BioTechnek is. Az együttműködésük most egy magasabb szintre lépett.

iron_3.JPGA két fél 2014 őszén került kapcsolatba egymással, amikor Hosszú Katinka első motivációs könyve, A magyar Iron Lady nem a megszokott módon, könyvesboltokban, hanem a BioTechUSA boltjaiban és webshopjában vált elérhetővé az emberek számára. Az egy évvel később megjelenő folytatás, az Iron Lady - Az átalakulás esetében már nem volt kérdés, hogy a 27 éves úszónő ezt szintén ugyanezen a módon fogja terjeszteni. Az új könyv megjelenését ismét országos roadshow kísérte, ahol a rajongók hosszú órákat álltak sorban egy aláírásért vagy közös fotóért. Az együttműködést tovább mélyítve a felek piacra dobták a céggel közösen kifejlesztett Iron Series termékcsaládot.

„A közös szemléletnek, a sikeres együttműködésnek és a jó kapcsolatnak köszönhető, hogy ez a korábban üzleti alapú kooperáció most egy teljesen új szintre lépett, ugyanis egy 5 évre szóló szponzorációs szerződést írtunk alá, melynek értelmében a márka arca lettem” – mesélte a világbajnok úszónő, aki elárulta azt is, hogy a londoni olimpia és a barcelonai világbajnokság között eltelt időszakban nagyon sokat tanult saját magáról.

Katinka nem csak eredményeivel, de kitartásával is példát mutat. Ezt bizonyítja, hogy a Facebook-oldalán több mint 260 000 követője van, míg az Instagram profilján pedig több mint 95 000-en kíváncsiak rá. A világ legtöbbet versenyző úszójaként az Iron Lady-t határainak feszegetésében semmi sem akadályozhatja. Küldetésnek időközben jelmondata is lett: hard work always pays off, azaz magyarul a kemény munka mindig kifizetődik.

iron_4.JPGFelkészülése pedig egyenesen szédítő: „heti 6 alkalommal kora reggel az edzőteremben indítom a napomat, itt 2,5-3 óra súlyzós edzést végzek. Ezt követően úszom, illetve délután is. Egy úszóedzés átlagosan 7-8 km. A mai napig imádok úszni, még álmomban is úszni szoktam. Az edzésmunkában nagyon fontos a regeneráció, ezt egy jéggel feltöltött kádban végzem napi rendszerességgel. Ez felgyorsítja a vérkeringést, csökkenti az izomlázat, és alkalmas kisebb gyulladások megszüntetésére is” – mesélte Katinka, aki ezek mellett arra is figyel, hogy naponta ötször étkezzen.

„Gyakorlatilag az egész napom abból áll, hogy úszom és eszem. Reggelente Iron Meal turmixszal kezdek, ebből az epres ízű a kedvencem. Igyekszem minél egyszerűbben enni, rengeteg húst, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Tudom, hogy húsból leginkább a sovány szárnyas húsok ajánlottak, nekem azonban nagy kedvencem a vörös hús, ami iszonyúan jól esik, érzem, hogy feltölt energiával. Időnként persze nekem is becsúszik egy-egy csaló étkezés, például imádom a pizzát. Az étkezésemet pedig táplálék-kiegészítőkkel tökéletesítem. Rendszeresen fogyasztom a BioTechUSA-val közösen kifejlesztett Iron Meal-t, Iso Whey Zero gyorsan felszívódó tejsavó-fehérje izolátumot edzés után és Casein Fusion lassan felszívódó, kazeinből és tejfehérjéből készített fehérjekészítményt lefekvés előtt. Edzés közben az állóképességi sportolóknak dedikált Endurance termékcsalád Isotonic italát fogyasztom, ami egy szénhidrát-elektrolit oldat, így hozzájárul a teljesítményem hosszú távú fenntartásához a hosszan tartó edzés alatt. Emellett multivitaminokat és egyéb vitaminkészítményeket is használok.”

És, hogy mindezt – a terhelést, a versenyeket, a győzelmeket – meddig folytatja? Elég határozottan tudja. „Bárhogy is alakul, Rio után gőzerővel folytatom tovább az úszást, 2020-ban, Tokióban is szeretnék indulni. Mellette párhuzamosan építem tovább a vállalkozásomat, ugyanis ezzel szeretnék, szeretnénk foglalkozni hosszú távon. Egyszer pedig biztosan eljön az az idő is, amikor megállapodunk, és a férj-feleség-edző-tanítvány szerepkörből egy új szintre lépünk, ahol elsősorban anya és apa leszünk, ugyanis három gyereket szeretnénk majd” - tette hozzá Hosszú.

Fotó: BioTech USA

audrey hepburn 2016.06.02.16:04
Címkék: sport egészség úszás életmód erő vitamin Hosszú Katinka BioTechUSA

Gyógyítanak a távol-keleti ízek

„Ha az ízek harmonikusak és az alapanyagok frissek, az ételek gyógyítanak” – állítja Ching-He Huang, a kínai gasztronómia legnépszerűbb alakja, az ázsiai konyhaművészet nagykövete. A séfhölgy május közepén Magyarországon járt, hogy a Gourmet Fesztivál színpadán főzzön.

chang1.JPGAki épp nem a főztjére figyelt, az azt találgatta, hogy 37 évesen hogyan nézhet ki 25-nek a bájos szakács. A séfhölgy Tajvanon született, a farmjukon 25-en laktak együtt. Mindenkinek megvolt a feladata, ő már kiskorától segített a háztartásban, a főzés alapelveit nagymamájától tanulta. Többek között azt, hogy a rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége és fajtája szűkös – nemcsak náluk, hanem az egész országban -, ezért a kínaiak majdnem mindent megesznek, ami mozog, és az állatok, növények szinte minden részét felhasználják.  A nagymamája szerint bármiből lehet finomat főzni, csak kellő figyelmet kell fordítani az elkészítésre.

”A farmunkon szerencsére bőven termett rizs és zöldség, hamar megtanultam, hogy fűszerekkel hogyan tegyem ezeket ízletessé. Húsra azonban nem mindig volt pénzünk, a hentestől a maradékokat vettük meg, amelyek remek ízt adtak az egyébként egyszerű ételeknek. Most pont fordítva van: míg gyermekkoromban, szegényen a friss, organikus alapanyagokban nem volt hiányunk, Londonba költözve azt tapasztaltam, hogy itt épp ezekért kell a legtöbbet fizetni” – mesélte a séfhölgy.

chang2.JPGA korai élmények meghatározóak voltak számára. Nem szereti pocsékolni az ételt, és maga is vallja a népi bölcsességet, hogy az étel orvosság: ha egészséges ételeket eszünk, kiegyensúlyozottan táplálkozunk – ez a hosszú élet egyik kulcsa. Tévésorozataiban ezt a tudást igyekszik átadni.

A „Könnyedén kínaiul” műsorban bemutatja, hogy ha van kéznél friss saláta és egyéb zöldségek vagy rizs, akkor 20-30 perc alatt remek távol-keleti vacsorát készíthetünk. Annyi a titkok, hogy kell öt alaphozzávaló, amiből betárazunk otthon. Ezek a következők: 1. rizsbor (kicsit kesernyés, kiegyensúlyozza az olajos, édesebb ízeket) 2. szójaszósz 3. szezámolaj (ebből csak kicsi kell, nagyon erős az aromája) 4. fekete rizsecet 5. kínai ötfűszer-keverék. Ezek már hazánkban is beszerezhetők az ázsiai vagy kulináris boltokban.  Ching ezenkívül még két fontos aspektust hangsúlyoz. Az egyik, hogy az ázsiai ételeknél figyeljünk az ízek harmóniájára. A másik, hogy organikusan termelt zöldséget, gyümölcsöt használjunk, amelyeket ő a minőségük és kedvezőbb áruk miatt helyi termelőktől szerez be.

A Food Network csatornán júniusban vasárnaponként látható„Ching: A lenyűgöző Ázsia” forgatása során csodálatos helyeken járt.  Hong Kong, Makaó, Okinava és Tokió legjobb éttermeit, helyi érdekességeit kutatta. Kedvence Okinava szigete volt, ahol az emberek kiegyensúlyozattak, sokan száz év felettiek, rengeteg gyökérzöldséget, tengeriszőlőt, tengerifűt, mungóbabot és tofut esznek.

A séf csak három napot tudott itt tölteni, de amikor a Gourmet Fesztiválnak vége lett, igyekezett minél többet felfedezni hazánkból férjével, a színész Jamie Choval együtt.

audrey hepburn 2016.05.29.09:51
Címkék: fesztivál étel egészség szakács séf Food Network

Vitorlás borok a nyár slágere

A Bujdosó Pincészet Budapesten mutatta be legújabb borait. A nedű bemutatónak ezúttal a Veritas borkereskedés Dohány utcai üzlete adott otthont, ahol Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza mesélt a legújabb aktualitásokról, illetve jövőbeni terveiről is.

img_1730_1.jpg„Szerencsére nem pihenünk egy percre sem: a borkészítéstől a rendezvényekig számos teendő akad, így például az idei telepítések és azok támrendszerének elkészítése vagy a borok palackozása is egyaránt fontos feladat” – mondta Bujdosó Ferenc.

Idén 5,5 hektár szőlő újratelepítését végzik, ezen belül három hektár területtel bővítik a kékfrankos ültetvényüket, egy hektár olaszrizlinggel a Csirip-tetőn lévő területüket és további másfél hektárral a Kokas-hegyi vörös (merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc) birtokukat. Az egyik legnépszerűbb borukat, a Nemerét is a napokban állították össze. Nagy kérdés volt Ferenc számára, hogy a chardonnay megjelenjen-e önálló fajtaként is vagy teljes egészében a Nemere alapjául szolgáljon. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.

img_1705.jpgA májusi esős napok nem hátráltatták a pincészetet a munkálatokban, ezeken a napokon a palackozásra összpontosítottak. A folyamatos munka eredményeként már palackba került többek között a Katamarán ’13, a Tramontana ’15, és két új slágergyanús termékük is. Az egyik a cabernet franc és sauvignon házasításával készült Katamarán Rozé, amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett, illetve a BalatonBor, amely egy reduktív olaszrizling, és Magyarország első borrégiós márkájaként egyébként éppen a napokban debütált.

img_1734.jpgIdén nem ez az első változás a Bujdosó Pincészet életében, hiszen tavasszal a pincészet termékpalettája három tétellel is bővült, ráadásul új dizájnra, és több boruk esetében az egyre népszerűbb csavarzáras palackozásra állnak át. A buborékos borok új küllemet kaptak: az eddig Frisseccoként ismert gyöngyöző bor, amely Irsai Olivér-sauvignonblanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. Buborékos párját, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. Idén „megszületett a testvér is” – ahogyan Ferenc fogalmazott, amelyet Bordó névre kereszteltek. Ez egy vörös habzóbor, amely egy igazi bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. A háromtagú borcsalád (Zöld, Kék, Bordó) valamint az új Katamarán Rozé és a további, már jól ismert boraik többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kaphatók, és kétség kívül a nyár slágerei lesznek.

 

audrey hepburn 2016.05.28.14:20
Címkék: közélet rozé bor szőlő vinotéka Balaton Bujdosó Dél-Balaton