Valentin-napi bor kisokos

Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Hogyan válhatunk pillanatok alatt „borszakértővé”, akár Valentin-napon? A Dubicz Borászat összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel egy pillanat alatt leveheted a párodat a lábáról - akár férfi, akár nő.

1_dubicz_valentin_nap_infografika_20170213_1.jpgDubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet a Mátrai borvidékről. Ők is tudják, hogy a Valentin-napi vacsorához leginkább illő borok kiválasztása nem könnyű feladat, és ebben segítenek is. Bár az étel-ital párosítás alapvetően szubjektív, érdemes néhány alapvető szabályt figyelembe venni. Megfelelő párosításnál a bor kiemeli az étel ízét, ráadásul a bor egyedi jellemzői is jobban tudnak érvényesülni.

Fontos, hogy egy többfogásos menü esetén mindig a könnyed, fiatal, úgynevezett reduktív borokkal kell kezdenünk a sort, ezután jönnek a testesebb, komplexebb fajták, majd a legvégén az édes desszertborok. Kivételt képez a liba- vagy kacsamájból készült előétel, amelyhez általában édes, félédes vagy aszúbort kínálunk. Borral készült fogásoknál pedig alapszabály, hogy mindig az étel elkészítéséhez használt bort válasszuk kísérőként.

2_dubicz_valentin_nap_infografika_20170213_3.jpgAperitifként fogyaszthatunk pezsgőt esetleg habzóborokat, mint például a Dubicz Borászat illatos muscat lunel szőlőből készült gyöngyöző borát, a Zsizsit. Az alacsonyabb alkoholtartalmú, illatosabb borok, mint például a reduktív olaszrizling vagy egy könnyed, illatában és ízében virágos jegyeket viselő IrsaiOlivér is megfelelő választás lehet egy romantikus vacsora kezdetére.

Általános szabály, hogy a könnyebb, kevésbé fűszeres ételekhez friss, fiatal fehérborokat célszerű választani, míg az intenzívebb ízvilágú, esetleg zsírosabb fogások mellé erősebb fehér- vagy testes vörösborokat szokás fogyasztani. Húsétel esetén a tévhitekkel ellentétben, nem a hús színe, hanem az étel elkészítésének módja, illetve a mellé tálalt szószok karaktere határozza meg, milyen típusú bor illik leginkább hozzá. Vajas és gyümölcsös mártásokhoz mindig fehérborban gondolkozzunk.

3_dubicz_valentin_nap_infografika_20170213_4.jpgEnyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehér, míg a grillezett, sült húsok mellé egy primőr rozé a legjobb választás.  Csirkéből, pulykából készült ételek esetén jó választás lehet például a szőlővirág és tearózsa illatát idéző 2016-os Muscat Ottonel vagy egy közepesen testes, árnyalatnyi virágos tónussal rendelkező Savignon Blanc.

A Valentin-napi menüsorok népszerű ételei az afrodiziákumként is számon tartott tengeri halak, kagylók, rákok, valamint a kaviár. A szárazabb húsú, kevésbé intenzív ízű halakat könnyű fehérborokkal párosítjuk, míg egy grillezett tonhal vagy lazac esetén egy szárazabb Szürkebarát vagy rozé–például a Dubicz Kékfrankos Rosé bora – lehet a megfelelő választás.

dubicz_valentin_nap_infografika_20170213_4.jpgA desszertek esetén – melyek jó eséllyel minden Valentin-nap alapkellékei – alapvető szabályként vegyük figyelembe: a desszert sosem lehet édesebb, mint a mellé kínált bor. Az édességek gyümölcsössége, illetve savtartalma fontos szempont a bor megválasztásánál. Bár a desszertek gyakori kísérői az édes borok, azok is könnyen találhatnak desszert-bor párosítást maguknak, akik inkább a szárazabb fajtákat kedvelik. Rétesekhez, öntettel megbolondított édes, kelt tésztákhoz vagy mandulatortához például jól illik egy olyan, késői szüretelésű bor, mint a 2008-as Fríz Hárslevelű. Egy illatában és ízében is piros gyümölcsöket idéző kékfrankos rozé megfelelő kísérője lehet egy könnyed epertortának vagy egy tál friss epernek. A citrusosabb, fanyarabb ízvilágot kedvelők számára jó választás lehet egy citromtorta-Savignon Blanc párosítás. Az olyan tartalmasabb desszertek, mint a csokitorta, csoki mousse, rigójancsi, lúdláb torta vagy gesztenyés sütemények mellé tökéletesen passzol egy pohárkékfrankos-cabernet franc.

Ám a legfontosabb, hogy a bor előtt vagy után, a csók se maradjon el!

 

 

audrey hepburn 2017.02.14.07:45
Címkék: közélet gasztro bor vacsora gasztronómia borász romantika Valentin-nap Dubicz Borászat

Tart a harc az egyenjogúságért

A férfiak büszkén állítják, hogy a nemek közti egyenlőség egy létező és megvalósult jelenség, a nők mégis újra és újra az ellenkezőjét tapasztalják. A GLAMOUR Women of the Year idén az egyenjogúságot helyezi fókuszba, amelynek kapcsán három sikeres nő mondja el, szerintük hol tart most ez a folyamat hazánkban.
glam.JPGA Glamour Women of the year 2017-es jelöltjei egytől egyig olyan nők, akik professzionalizmusuk, szakmai sikereik mellett személyiségükkel és hozzáállásukkal is inspirálják nőtársaikat. Tóth Gabi határozott és céltudatos nőként százezreket inspirál és őszintén meri vállalni a véleményét, akkor is, ha az nem nyeri el mindenki tetszését. „Soha, semmi miatt, senkinek sem szabad hagynia azt, hogy megkülönböztetés érje, vagy valamilyen okból - bárki - megakadályozza, hogy elérje a céljait. Ha egy férfi dühös valamiért, akkor heves a vérmérséklete, ha egy nő emeli fel a hangját, akkor egy hisztérika. Amikor egy fiú határozott, akkor kemény, ha nőként mondasz kicsit keményebb kritikát, akkor féltékeny vagy, a ciklusod befolyásol vagy hiányzik az életedből az intimitás. Mások vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy másként is kell kezelni bennünket” - mondta Az Év Énekesnője kategória egyik esélyese.

toth_gabi.jpgViszkok Fruzsina valódi véleményvezér, tanácsait, látásmódját több mint százezren követik a közösségi médiában. A húszas éveiben járó lány mára saját csatornáin keresztül éri el követőit és világmárkák kérik fel termékeik tesztelésére. „Úgy tapasztalom, hogy a XXI. században sokan megfeledkeznek a nemek közötti eltérő bánásmódról, pedig a női egyenjogúságért vívott harc még mindig ugyanolyan fontos, mint 50 évvel ezelőtt. A saját platformjaimat igyekszem a női sokszínűség bemutatására is használni, hogy megmutassam mindenkinek, akit elérnek a videóim és posztjaim: igenis képesek vagyunk az élet minden területén helytállni. Szerintem a legkézenfekvőbb és legegyértelműbb különbség továbbra is a fizetésekben nyilvánul meg. Még ma is hatalmas különbségek vannak egy ugyanolyan pozíciót betöltő férfi és nő keresete között, amire semmilyen magyarázat nincs” - fogalmazta meg véleményét Fruzsi, akit Az Év Közösségimédia Sztárja kategóriában jelöltek a Glamour olvasói.

viszkok_fruzsi.jpgMolnár Nini a magyar kortárs divat kiemelkedő képviselője, táskái minden nőnek valódi társává válnak a mindennapokban. A sikeres tervező felelősnek érzi magát abban, hogy ismertségével segítse nőtársait. „Szerintem még elég sok területen van különbség a férfiak és a nők megítélése között: egyik talán a munkahely, hiszen a nőknek többnyire nehezebb magas beosztásba kerülnie és ezáltal sokszor a fizetésük is nehezen éri el a férfitársaikét. Sajnos ez a mentalitás sokszor bennünk, nőkben is megragad, és talán tudat alatt, de hajlamosak vagyunk még mindig azt gondolni, hogy nekünk a háttérben kell maradnunk” – osztotta meg észrevételeit Az Év Kiegészítőtervezőjének jelölt Nini az egyenjogúság helyzetéről.

molnar_nini.jpgA GLAMOUR Women of the Year 2017 további jelöltjeit is érdemes megismerned, és még te is szavazhatsz!  

audrey hepburn 2017.02.13.17:20
Címkék: közélet divat díj ének egyenjogúság glamour women

Valentin-nap a budai télikertben

Ne hagyd az utolsó pillanatra a Valentin-napi vacsora megszervezését. Ha fáradt vagy a főzéshez, vagy különlegesebb élményt szeretnél átadni a párodnak, akkor irány Buda egyik leghangulatosabb télikertje. Bent fiatal zenészek játszanak, kint a kertben ropog a tűz, a Jardinette-élmény így is a tied lehet.

j1.jpgA Németvölgyi úton található étterem, egy igazi kertvendéglő, ahová betérve egyből otthon fogod érezni magad. A Jardinette az a hely, ahol nyáron a terebélyes gesztenyefák a hőségben is árnyékot adnak.  Ahol a legnagyobb hidegben is a télikert melegét élvezheted.  Ahol megkóstolhatod Buda legízletesebb hagymás rostélyosát, ami hidd el, simán felveszi a versenyt bármelyik jobb steakkel! Ahol a friss, meleg almás pite és a jéghideg madártej egyaránt a már-már elfeledett házi finomságok emlékét és valódi ízeit idézik.

j2.jpg

A francia életérzést nem csak a hely neve, hanem a szelleme is adja. Fehér abroszok, üvegtetőn át besütő napfény, mindez távol a város zajától. Az étlapon franciás és magyaros fogásokat is találhatunk, ráadásul Valentin-nap alkalmából olyan különlegességeket is lehet kóstolni, mint a mézes magvakkal bélelt fácánmell, vagy a borskéregben sült érlelt hátszín.

Térj be egy finom borra, vagy a házi pörkölésű kávé ízéért. Dőlj hátra a székben és élvezd az életet: ilyen egyszerű a „szerelem képlete” a Jardinette-ben!

valentin_szorolap.jpg

 

 

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2017.02.10.07:49
Címkék: közélet szerelem étterem food vacsora romantika Budapest Valentin-nap Buda Jardinette

Budapest: a naponta látott házak titkai

Budapest tele van érdekes építészeti megoldású és meseszép épületekkel, de a legtöbb már elvesztette régi báját, kopottas bérházzá öregedett, aljában üzlethelyiségekkel. Naponta megyünk el előttük úgy, hogy rájuk se pillantunk. A külföldiek számára azonban mindez új és izgalmas, legalábbis a Travel Channel egy nálunk forgatott epizódja ezt mutatja.

napoleon_udvar_belul.jpgA csatornán látható „Nemzetközi házvadászok”epizódjaiban egy-egy amerikai pár vagy több gyermekes család elhagyja otthonát, hogy egy másik távoli országban kezdjen új életet. Keresik azt a lakást vagy házat, ahova legszívesebben beköltöznének és eközben megismerkednek a kiszemelt város történelmével, látnivalóival. A magyar és még további 73 ország nézői eddig leginkább egzotikus helyekre költözőket követhették nyomon – most, a 82. évadban, az 1000 epizódon túl, Budapestre került a sor.

todd_nancy_es_baba.jpgTodd és Nancy, a fiatal atlantai házaspár néhány éve úgy döntött, hogy egy kis világjáró kalandra indulnak. Először Spanyolországba költöztek angolt tanítani, majd ismét új országba vágytak. Választások Magyarországra, Budapestre esett, Nancy egy itteni nemzetközi iskolában kapott állást, Todd pedig úgy tervezte, hogy vállalkozását innen működteti. Éveken át nézték a Nemzetköz Házvadászokat, és szurkoltak a szereplőknek, hogy azok megtalálják álmaik otthonát egy új környezetben. Így amikor már biztossá vált, hogy Budapestre fognak költözni, jelentkeztek a műsorba, kiválasztották őket – és 2014 márciusában meg is érkeztek Budapestre a forgatócsoporttal.

És ők egész más szemmel nézték Budapestet, mint mi, helyiek. Miután megnézték a kötelezőket (Parlament, Bazilika, Széchenyi fürdő) elkezdtek lakást keresni, és találtak is. A Budapesten forgatott epizód nálunk januárt 16-án volt először látható, de a hónap során több ismétlés is megtekinthető, hogy senki ne maradjon le Toddék kalandjáról.

fazunk1.jpgA Travel Channel tévécsatorna ebből az alkalomból felkérte a Hosszúlépéscsapatát, hogy állítsanak össze egy olyan exkluzív városi sétát az újságírók számára, amely a belváros néhány olyan épületét mutatja be, amely előtt sokan szinte naponta megyünk el, anélkül hogy észrevennénk különleges értékeit.

A januári zimankóban – egész napos hóesésben, szinte térdig latyakban – tettük meg a túrát, és minden percét élvezni lehetett. A Király utcából indulva megtudtuk, hogy az 1900-as évek első felében itt működött a Vörös Macska mulató, a Kék Macska szórakozóhely és a Fekete Macska nevű “zengeráj” is, ezekben a pikáns sanzonok és lengén öltözött lányok szórakoztatták a nagyérdeműt.

kiraly_utca_9_fent.jpgAz Andrássy út 23. mellett elhaladva – ami ma már Gucci üzlet – egy 150 éve palotának épült csodát pillanthattunk meg, névadója Wahrmann Mór, a Pesti Izraelita Hitközség elnöke volt. A következő állomás a Hajós utca 25., azaz a Napóleon udvar, amely kései szecessziós stílusban,1905–1906-ban épült.

andrassy_23_szembol.jpgA túra során az apropót adó „Nemzetközi Házvadászok” is hely kap, hisz igen közel, a Hajós utca  31-ben található az a lakás, amit az említett epizódban Todd és Nancy is megnézett. A házat a forgatás óta felújították, de 2 évvel ezelőtt málló vakolat, sérült téglák fogadták a házaspárt. Ők azonban mindezt autentikusnak és érdekesnek találták.

napoleon_udvar_felujitas.jpgMi még megnéztük a Szabadság téren álló Adria palota impozáns épületét is. Az 1900-ban épült, neobarokk stílusú épület tervezője, Meinig Artúr, akinek munkáját dicséri többek között a Stefánia Palota, a Szabó Ervin Könyvtárnak otthont adó Wenckheim palota és a Csekonics-palota a pesti Palotanegyedben.

adria.jpgAz utolsó állomás a Honvéd utca 3. alatt található szecessziós Bedő-ház, amely ma a Magyar Szecesszió Házának ad otthont. Az épület leginkább az Art Nouveau jellegzetességeit mutatja: aszimmetrikus homlokzat, tekergő vonalak. Állítólag a 1900-as évek elején a házzal szemben lakó híres olimpiai bajnok-építész, Hajós Alfréd annyira utálta ezt az új stílust, hogy minden reggel átkiabált a munkásoknak, hogy hagyják abba ennek a „förmedvénynek” az építését.

adria_belul_nagyterem_fent.jpgMit lehet ehhez hozzátenni? Budapest úgy csodás, ahogy van!

 

audrey hepburn 2017.01.20.10:51
Címkék: közélet utazás város műsor televízió Budapest Travel Channel

Új albumot ad ki Szakácsi Greg és a C.A.F.B.

Klasszikus felállásban tér vissza a ’90-es évek kultikus punk zenekara. Szakácsi Greg és a C.A.F.B. tizenhárom évvel ezelőtt készített utoljára közösen lemezt, hamarosan viszont egy EP-vel és egy stúdióalbummal is előrukkolnak. A korongok amerikai kiadásban jelennek meg, rajtuk a vadonatúj C.A.F.B. dalok mellett a Bikini és Nagy Feró egyik slágerének punk feldolgozásával. Az újraegyesült zenekar március 11-én a Dürer kertben ad koncertet.

szakacsi_greg_foto_keith_johnson.jpgA C.A.F.B. együttest a ’90-es évek elején az akkor még Magyarországon élő Szakácsi Gábor alapította. A banda a legendás Zanza albumuk után lett igazán sikeres. A balhés gyerekként számon tartott zenész ’99-ben költözött Seattle-be, ahol 5 évvel később elindította a Sledgeback-et. Új zenekarával Szakácsi olyan együttesekhez csatlakozott, mint a The Offspring, Flogging Molly, Casualties, MxPx, tömegek előtt játszott a 2005-ös Vans Warped Tour-on, 2015-ben pedig a Tankcsapda USA turnéjának állomásain is fellépett.

Greg utoljára 2004-ben készített albumot a C.A.F.B.-vel, ezt követően évekig szinte csak az amerikai zenekarára koncentrált. Idén azonban ismét összeáll a kultikus punk banda és januárban egy középlemezzel, nyár elején pedig egy stúdióalbummal is előrukkolnak.

ep-cover.jpg„Nagyon régen adtunk ki együtt albumot. Az elmúlt két évben volt két C.A.F.B. koncert Budapesten, ahol a zenekar az 1997-es klasszikus felállásban játszott. Mivel ezek meglepően jól sikerültek, elgondolkodtunk, hogy talán ideje lenne ismét egy új lemezt készíteni” – mondja Szakácsi hozzátéve, hogy a Sledgeback tavalyi 36206 című kétnyelvű albuma szintén növelte az érdeklődést a C.A.F.B. iránt.

A korongok amerikai kiadásban látnak napvilágot, rajtuk a vadonatúj C.A.F.B. dalok mellett kuriózumként a Bikini együttes ’Megüssem vagy ne üssem’ című slágerének feldolgozásával. A szerzemény az idén 35 éves zenekar egyik legismertebb nótája, melyet D. Nagy Lajos, Németh Alajos, Hirleman Bertalan, Vedres József és Gallai Péter mellett szövegíróként a Beatrice frontembere, Nagy Feró jegyez.

„Világéletemben közel álltak hozzám a Bikini dalai. Számtalan amerikai barátommal és zenésztársammal hallgattuk már közösen főleg a régebbi albumaikat. Ha a nóták szövegét nem is értették, maga a zene mindig nagyon tetszett nekik” – mondja Szakácsi. – „A zenekar munkássága nagyon időtálló, amire a Megüssem vagy ne üssem című dal tökéletes példa. Van benne punkos húzás, a dalszöveg keserűen vicces hangvétele pedig nekem különösen tetszik.”

szakacsi_greg2_foto_keith_johnson.jpgMiután Szakácsi Seattle-ben, a zenekar tagjai pedig Magyarországon élnek, a két kiadvány dalai „távmunkában” készülnek. A zenészek már nagyon régóta ismerik egymást, ezért így is a megszokott tempóban halad a munkafolyamat. A januárban érkező EP megjelenése után Szakácsi Budapestre látogat és március 11-én a Dürer kertben színpadra áll a C.A.F.B.-vel.

Szerző: Pogonyi Nóra

Fotó: Keith Johnson

audrey hepburn 2017.01.10.10:23
Címkék: zene punk kultúra koncert lemez Bikini Nagy Feró Sledgeback C.A.F.B.

Kreatív karácsonyfadísz-ötletek

Már az elején elárulom, hogy nem én vagyok ilyen kreatív, hanem a FineLiving tévécsatorna Gazdaságos luxus című műsora, ami szuper tippeket ad, hogy hogyan teheted egyedivé az idei karácsonyfádat, ha nem akarsz beállni az üveggömb-sorba.

disz2.JPGA Gazdaságos luxus című műsora egész évben számos ötletet kínál, amely hasznos lehet, ha otthonodat szeretnéd megújítani, „feldobni”.  A karácsony sem maradhat ki ebből.

Mini gyapjúfilc-kesztyűk

Kellékek:

- A4-es gyapjúfilc vagy barkácsfilc lapok, tetszőleges színekben

- Hímzőfonalak

- Tű

- Olló

- Tömőanyag - vatelin

- Díszítéshez: szalagok, zsinórok, pomponok

Elkészítés menete:

A filcre előrajzoljuk, majd kiszabjuk a nekünk tetsző minta mindkét oldalát, majd a tömőanyagból is ugyanazt kivágjuk. A minta lehet például gyermekünk keze, így kis kesztyű forma készül; vagy csillag vagy cica, stb. Mielőtt összeöltenénk a két oldalt, közepén a tömőanyaggal, előbb a díszítést készítsük el. Varrhatunk vagy ragaszthatunk rá más színből kivágott kis mintákat, de díszíthetjük hímzéssel is. Ha elkészültünk a dekorálással, akkor öltsük össze a három anyagot, a legegyszerűbb pelenka vagy fércöltéssel dolgozni, ne felejtsük el az akasztóként használandó fonalat a rétegek közé illeszteni.

Hőre száradó gyurma díszek

Kellékek:

- Hőre száradó gyurma

- Süti szaggatók

- Levelek a lenyomathoz

- Szívószál a díszek lyukasztásához

- Mini sodrófa a gyurma kinyújtásához

- Akril festékek

- Ecset

- Szalag vagy zsinór a fára való felakasztáshoz

Elkészítés menete:

Hőre száradó gyurmát célszerű használni, mert nem kell sütőben kiszárítani a kész díszeket, elég, ha adunk nekik egy napot, és szobahőmérsékleten maguktólmegszáradnak. A gyurmát kinyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, majd a szívószállal kilyukasztjuk a tetejét- itt tudjuk majd a zsinórt belefűzni,hogy felakaszthassuk a díszt a fára. Jöhet a mintázás – egy szép levelet a gyurma anyagába nyomkodunk, ezzel készítünk egy természetes textúrát. Ha készen vagyunk, várjunk egy napot, amíg teljesen kiszárad. Másnap, ha szükség van rá, kicsit lecsiszolhatjuk a szélét - egy nagyon puha körömreszelő kiváló eszköz ehhez. Indulhat a festés. Számos technika közül választhatunk, a fotókon látható karácsonyfadíszek esetében a „majdnem száraz” festéstechnikát alkalmaztuk: az ecsetet egyből a festékbe mártjuk, de csak óvatosan, kevés anyagot felvéve. Így minimális pamacsolással szép felületet érhetünk el, és a növény-lenyomatok is szépen láthatók. Száradás után a szalagot rákötjük, és készen is vagyunk.

Flitteres gömbdísz

Kellékek:

- Hungarocell gömb

- Flitterek – sok-sok színben

- Rövid gombostűk

- Szalag a fellógatáshoz

A gömb tetejétől lefelé építkezve a flittereket egyesével szúrjuk bele a gömbbe, a gombostű segítségével rögzítjük, majd minden egyes darabot picit egymásra csúsztatva alakítjuk ki a flitteres fedést. Kis türelemmel a végeredmény nagyon szép lesz, igazi színjátszós diszkó-gömb hatást érhetünk el. A lógatáshoz való szalagot is egy flitterrel és az ezen átfúrt gombostűvel rögzítjük a gömbre.

disz1.JPGA karácsonyfadísz ötleteket a FineLiving megbízásából Csiszár Margaréta kreatív blogger állította össze. A Gazdaságos luxus sorozat epizódjai decemberben, hétköznaponként 13:45-től dupla résszel, majd 20:35-kor láthatók a FineLiving csatornán.

audrey hepburn 2016.12.17.09:10
Címkék: kreatív közélet karácsony műsor ajándék ötlet televízió dísz

Tudatosság csokiban, hajrá Mikulások

Gazdaság, trendek, innovációk és karácsonyi édességek minden mennyiségben. Hiteles forrásból, a Magyar Édeséggyártók Szövetségétől megtudhattuk, hogy mi hódít idén, milyen új szaloncukor ízeket kóstolnunk meg, és mitől nem olyan nyerő az „egészséges édesség”.

img_9316.JPGMost még csak a tavaly karácsonyi forgalmat tudhatjuk, de abból viszont egyértelműen kiderül, hogy ismét rekordot döntött a téli ünnepek szezonális édességeinek forgalma. 3,4 milliárd forintért 656 tonna édes ajándékot vásároltunk, ami minden eddigi rekordot megdöntött.A legjobban mindig a hagyományos csokoládé Mikulás figura fogy, amelyből tavaly mintegy 432 tonnányit adtak el; 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Értéket tekintve ez több mint 2 milliárd forintot jelent, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A legtöbben nagy üzletekben, leginkább hipermarketekben szeretik megvásárolni a Mikulás ajándékokat, hiszen nagy a választék, sok a promóció és a kihelyezés is jól áttekinthető. A hipermarketek tavaly is elvitték az ünnepi édességek értékben mért forgalmának több mint felét, azaz 52 százalékát.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint ebben az évben is jól indult a szezon, könnyen elképzelhető, hogy ismét rekord dől majd. „Itt azért érdemes tudni, hogy nagyjából stagnáló piacról beszélünk, a „rekord” valójában mindössze 1-2 százalékos változásokat jelent”.

Az egyik hipermarketlánc tájékoztatása alapján az elmúlt években egyre inkább a kis kiszerelésű, de magas minőségű termékeket keresték a vásárlók a karácsonyi édességek között, miközben a bevonós termékek iránti kereslet fokozatosan csökkent. Egyszerűsítve ez annyit jelent, hogy jön a minőség, eltűnik a gagyi.

fullsizerender_7_1.jpg„A Szövetség egyik legnagyobb vívmányának azt tartjuk, - emelte ki Sánta Sándor, - hogy a szezonális vásárlásokon egyértelműen meglátszik az elmúlt tíz év, amit a valódi csokoládé kommunikációjára fordítottunk. A valódi csokoládéból készült figurák értékbeli részesedése 2006-ban még alig haladta meg az 50 százalékot, ma viszont már 93 százalékos részesedéssel büszkélkedhetnek. A bevonómasszából készült figurák ezzel párhuzamosan jóformán eltűntek a kereskedelemből. Olyannyira, hogy a legnagyobb hipermarketláncban a fő karácsonyi gondolasoron táblák hirdetik, hogy minden ott található termék valódi csokoládéból készült.”

Az elnök hozzátette, hogy szaloncukrok esetében is jelentősen javult, ámde még nem ennyire rózsás a helyzet. „Itt azért gyakrabban látunk olyat, hogy a bevonat bevonómasszából készül. Ha igazán jó minőséget szeretnénk venni, érdemes megnézni az összetevőlistát, amiből kiderül, valódi-e a csokoládébevonat és az is, hogy a töltelék mennyire minőségi alapanyagokból készült” – tanácsolta az elnök.

img_9315.JPGA kereskedőkés a Szövetség egyaránt úgy érzékelik, hogy folyamatosan növekszik a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő desszertek iránti érdeklődés is. Vannak, akik egészségügyi probléma miatt, mások a tudatos táplálkozás jegyében döntenek a valamitől mentes, vagy cukorcsökkentett termékek mellett, amelyek korábban hiányoztak a kínálatból. Ma ez már nincs így, idén pedig minden eddiginél szélesebb ünnepi édességkínálattal készülünk a karácsonyi szezonra. Vannak laktóz, glutén, vagy cukormentes és paleo, vagy bio mikulások is, de a szaloncukrok esetében is széles a speciális kínálat.

Talán a legjobban mérhető és látható változás a fogyasztói ízlésben, hogy megszerettük az étcsokoládét. Míg 2012-ben az akkori fogyasztói kutatásunk szerint az emberek 27 százaléka mondta, hogy étcsokit eszik a legszívesebben, ma ez a szám már 34 százalékra emelkedett.

img_9311.JPGAnnak ellenére, hogy legújabb kutatásunk szerint az emberek több, mint fele (54%) szerint az édességek esetében nem számít az egészségesség, csak az ízélmény, mégis az édesipar egyik legdinamikusabban fejlődő kategóriája, az úgynevezett „healthy”, azaz egészséges. Nem csupán cukorcsökkentett termékek, de a különböző táplálékérzékenységben szenvedők számára is kínálnak megoldásokat a cégek.

A Szövetsége idén immár ötödik alkalommal adta át az Édesiparért díjat. Ezt a díjat mindig egy olyan személy kapja, aki kiemelkedően fontos a hazai édesipar számára, vagy azért, mert munkájával és tehetségével az elvárhatónál többet tesz közös céljainkért, vagy mert termékeivel segít a hazai édességgyártás ismertségének, jó hírének öregbítésében. Idén a díjat a chocoMe Kft. alapító-tulajdonosa, Mészáros Gábor kapja, aki számos rangos nemzetközi csokoládéverseny első díját megnyerte már.

Fotó: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.12.03.08:26
Címkék: közélet ünnep egészség karácsony csokoládé édesség Mikulás

Ünnepi díszt a bőrnek is

Azt mondják a változás gyönyörködtet, de legalábbis feladatot ad! Talán ezért vágyunk arra, hogy alkalomadtán változtassunk önmagunkon és környezetünkön is. Karácsony közeledtével ünnepi díszbe öltöztetjük a lakást, a kertet, az irodát, és remélhetőleg a lelkünket is. Miért pont a bőrünk maradna ki?

bor2.jpgHa rászántuk magunkat arra, hogy a hagyományos kozmetikai kezelések mellett esztétikai élményekkel is gazdagodjunk úgy fontos, hogy tudni, hogy melyik kezelés, mit takar és ennek tudatában mire van szükségünk, vagy mit szeretnénk kipróbálni. Két érdekes és különleges eljárást - a hyamatrix és az O2 lift kezelést -  kicsit jobban is megismertetünk veletek.

Hyamatrix

„Injekció mentes hyaluron plasztika! A kezelés során használt bioaktív összetételű kozmetikai készítmények megkötik a bőrben lévő hialuronsavat. Ezáltal javítják a bőr szerkezetét, újjáépítik és korrigálják azt, így tartósan fenntartják a fiatalosság érzését és látványát” – hangsúlyozza Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

Az új eljárásnak köszönhetően a HYAMATRIX®  kimagaslóan feltűnő esztétikai élményt nyújt az arcon, nyakon, vagy dekoltázson. A benne lévő hatóanyagok leállítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a bőr biológiai korát. A szépészeti klinikán végzett kezelés mellett professzionális kozmetikai szerek és otthoni használatra szánt készítmények is elérhetőek azok számára akik hatékony megoldást keresnek az öregedési folyamatok megállítására, a bőr megújítására injekciós beavatkozások nélkül.

bor1.jpgA kezelés célja a hidratálás, regeneráció, a bőr újra modellezése, metabolikus folyamatainak aktiválása a bőr középső rétegeiben. Már egy kezelés is látványos eredményt nyújt. A hyaluron plasztika alkalmas különböző alkalmak előtt a kortól és a bőr minőségétől függően hetente, kéthetente összesen 4-6 alkalommal. Semmiféle külsérelmi nyom nem keletkezik a kezelés után, így azonnal mehetünk emberek közé, a hatása pedig hosszan tartó.

O2 Lift luxus arckezelés

A természetes szépség visszaállításának kiemelkedő módszere, amely hatékonyan és kíméletesen távolítja el az elhalt hámréteget. A kezelés a sav és szulfát mentes tisztítással kezdődik, majd következik a Lifting Peeling egy forradalmi hámlasztással. Az oxigenizálás a harmadik, egyben legspeciálisabb lépés. A buborékoló oxigenizáló pakolás percek alatt biztosítja az ellenállhatatlan ragyogást, és azonnali eredményt hoz valamennyi bőrtípus esetén. Ezt követi a fiatalító szérum, mely őssejtekben, antioxidánsokban, erős növényi hatóanyagokban gazdag. Végül a kezelés utolsó fázisa a fényvédő alkalmazása, mely egyenletesen ragyogóvá teszi a kezelt területet, miközben teljes védelmet nyújt az UVA/UVB sugaraktól.

Miután a bőr újra megtelt élettel, semmi teendő nincs, csupán élvezni! Fogadd a bókokat és érezd, ahogy bőröd fellélegzik! Lassan itt az idő, hogy a bőröd is ünnepi díszbe pompázzon!

Fotó: Pixabay

audrey hepburn 2016.12.02.14:19
Címkék: bőr ünnep divat egészség szépség karácsony esztétika kozmetika ránc

Bormozival erősít a balatoni gasztroturizmus

Sok éve járok már vissza a dél-balatoni borokhoz, borászatokhoz, és kezd olyan érzésem lenni, mintha valaminek ott lettem volna a születésénél. Érdekes volt, amikor a Dél-balatoni Borút Egyesület céljául tűzte, hogy a dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörös borainak, friss fehér borainak, rozéinak és habzóborainak ismeretséget adjon, mert ez jár ennek a vidéknek, szőlőnek, borászoknak is. Mostanra pedig már sikeresek is.

fullsizerender_1_1.jpgImmár ötödik alkalommal rendezték meg a Márton-napi újborkóstolót, melyen 16 pince –  Bujdosó Pincészet, Buzás Szőlőbirtok, Dézsma Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pince, IKON Borászat, Katona Borház, Kislaki Bormanufaktúra, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Öregbaglas Szőlőbirtok, Potyi Pincészet, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pincészet – remek idei borait kóstolhattuk meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.

„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba” – mondta az eseményen Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

img_8923.JPGSzerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára.

A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

fullsizerender_2_1.jpgRáadásul olyan kiváló helyek is emelik a balatoni borok színvonalát, mint az eseménynek helyt adó Kristinus Borbirtok. A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászat 7 éve készít díjnyertes borokat. A Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával – 7 fogásos menüjét kóstolva maximális pontszámra értékeljük – , egyedülálló módon egy Vinocinoval, vagyis bormozival – pattogatott kukorica helyett grissini és borok vannak – rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit.

fullsizerender_7.jpgFlorian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezetője tudja, hogy a Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani, mind a borban, a gasztronómiában és a turizmusban is.

img_8938.JPG

Fotók: Pluszmínusz

audrey hepburn 2016.11.19.11:48
Címkék: közélet bor borász pincészet Balaton Bujdosó Kristinus Vinocino Vinotel

A sikeres fogyókúra legújabb titka

Gyakran esik szó a helyes fogápolás jelentőségéről. Ki gondolná azonban, hogy a testsúlyunk és a szájüreg, fogak állapota között is van összefüggés? Dr. Gajdács Ágnes a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász elárulta, hogy a sikeres fogyókúra a szájban kezdődik.

eves2.jpg„Legyünk őszinték, a nyugati életforma része a kényelem, lassan már egy lépést sem kell tennünk. Gondoljunk csak például a mozgólépcsőre, vagy mozgójárdára, a távirányítóra. A nyugati kényelem része az is, hogy szinte semmit sem kell megrágnunk, hiszen az élelmiszerek egyre feldolgozottabbá váltak, puhábbak a péksütemények, a húsok szinte elolvadnak a szájban, a gyümölcs helyett trendibb a frissen facsart gyümölcslé, és a zöldségeket sem ropogtatjuk már nyersen. Nem véletlen, hogy a nyugati életforma  modern táplálkozási szokásai nemcsak az elhízás világjárványhoz, hanem a fogszuvasodás és fogínybetegségek előfordulásának jelentős növekedéséhez vezettek” – véli Dr. Gajdács Ágnes a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász.

Az alapos rágás elengedhetetlen az állkapocs és fogak egészségéhez és a megfelelő emésztéshez. A rágáskor a fogak összeaprítják a falatokat, a nyelv összekeveri. Ha a rágás kellő ideig tart a nyál egyrészt nedvesíti a falatot, másrészt megkezdi a szénhidrátok és zsírok emésztését. A rágás elindítja a gyomornedvek kiválasztását, serkenti a belek mozgását, a vékonybél és  hasnyálmirigy működését, a máj epesav termelését. Kellő rágás hiányában a nagyobb falatokhoz az emésztőnedvek csak részben férnek hozzá, erjedés és rothadás indulhat meg a belekben, ami puffadáshoz, gyomorsav túltengéshez, rossz emésztéshez vezet, és a bélflóra egészségét is befolyásolja.

„Az alapos rágás az étvágyszabályozásban is szerepet játszik, a stresszes, gyors étkezés helyett a nyugodt evés megadja azt a kb. 20 perc időt a központi idegrendszernek, melynek elteltével  érzékelni kezdi a gyomor telítettségi állapotát, így megóv a felesleges kalóriák behabzsolásától” – mondja a szakorvos.

eves.jpgMi az ideális rágás? A könnyebben szétrágható zöldségek, gyümölcsök esetén akár 10-15 rágás elég lehet a pépes állag eléréséhez, keményebb zöldségeket, húsokat, gabonamagvakat, rizst, vagy kemény héjú, rostdús kenyérfélét viszont csak kb. 25-30 rágással tudunk megfelelő méretűre pépesíteni a fogainkkal. Kutatások is megerősítik a rágás és a súlyfelesleg közti kapcsolatot. Egy vizsgálatban például normális testsúlyú és elhízott fiatal férfiak rágásmennyiségét hasonlították össze. Az elhízott csoportba tartozók egy standard méretű falatot átlagosan 15-ször rágtak meg lenyelés előtt, a normál testsúlyú csoport tagjai viszont átlagosan 40-szer. A többet rágó csoport tagjai átlagosan 12%-al kevesebb kalóriát vittek be az étkezéskor, mint az elhízott csoportba tartozók, ami valószínűleg az étvágyat szabályozó hormonok szintjének változásával függ össze: az étvágyat serkentő ghrelin hormon szintje csökkent, a jóllakottságot jelző és étvágycsökkentő hormonok szintje pedig nőtt a többet rágó, normál testsúlyú csoportban.

„A normális rágásmennyiség helyreállítása tehát a sikeres fogyás egyik titka, ezért a fogyókúra során minden falat elfogyasztásakor számoljuk meg, hányszor rágtuk meg a falatot a homogén, pépes elegy eléréséig, és csak ennek lenyelése után kapjuk be a következő falatot. Törekedjünk arra, hogy minden falatot legalább 30-40-szer rágjunk meg, és élvezzük az étel ízét, amely az alapos rágás hatására sokkal jobban kibontakozik” – javasolja Dr. Gajdács Ágnes.

Fotók: Pinterest, MediFat

audrey hepburn 2016.11.19.10:09
Címkék: közélet táplálkozás étel egészség fogyókúra diéta fogyás testsúly