Róma a belvárosban

Az Orlai Produkció ezúttal a Római vakációt hozta el a Belvárosi Színházba. Hogy az olasz május hiteles legyen, Pelsőczy Réka rendezte meg, és – többek között – Tenki Réka, Fekete Ernő, valamint Hernádi Judit játszotta el.

római1.JPGEgy örök klasszikus: a romantikus Audrey Hepburn és Gregory Peck film a színpadon, Cole Porter dalokkal. Egy kicsiny ország trónörököse, Anna hercegnő (Tenki Réka) hivatalos látogatásra érkezik Rómába. Vele utazik az udvar néhány szigorú képviselője, minden percét protokollesemények töltik ki. A lány fellázad, és egy váratlan pillanatban megszökik, hogy felfedezze az örök Rómát. Persze azonnal nyomába szegődik a bulvársajtó, hogy szaftos pletykákkal szolgáljon a közönségnek. Élükön az elszánt Joe Bradley (Fekete Ernő), aki minden áron nagy sztorit akar szállítani megrendelőinek – ha kell, magába is bolondítja a hercegnőt…

Ami filmen két óra alatt lezajlik, azt a színpadon, egyetlen díszletben, hat szereplővel, szünettel együtt kicsivel több mint két és fél órában kapjuk meg. A színházi előadás is filmforgatással indul, és kell pár perc, amíg a néző összerakja, hogy mit lát miben. Filmforgatás próbája zajlik a színház falai között? Úgy valahogy.

romai_vakacio_takacs_attila-71.jpgAkár aggódni is lenne okunk a kezdeti pár percben… Audrey Hepburn törékenysége és bája az emlékezetünkbe ivódott az évek során, és mit tud majd ezzel kezdeni a „Tenki Réka-féle” Anna hercegnő? De megoldja. Kell hozzá Fekete Ernő különös, Joe Bradley-s sármja, és a többi már csak ráadás. Na de mekkora!

Hernádi Judit grófnőként dívaszerepet kap, amelyet önmagával ötvöz. Naná, hogy minden megmozdulásáért taps és figyelem járt. Ahogyan a kellékest, a rendőrt, a meleg stylistot és még ezer mást játszó Nagy Dániel Viktor is kedvenc lett. Pimasz eleganciával tart görbe tükröt az összes filmes (tévés) és színházi klisének. A legszebb, hogy mosolygunk rajta, mert annyira valódi.

PRode-20130723-01-Romai-vakacio-Szentendre-012.jpgIdőhúzásnak csak a dalok, Cole Porter – a filmtől és a történettől is független – szerzeményei szolgálnak. Tisztességgel eléneklik, de se nem fülbemászók, se nem illenek a cselekményhez, csak úgy vannak. De akkor meg minek?

A római kis tündérmese viszont egyértelműen kell a mai Budapestre is. Szórakoztat és kikapcsol. Annával együtt keressük az izgalmat és a szenvedélyt, Joe-val a munkát és a pénzt, és közben néha mi is ott száguldunk a Trevi-kút mellett.

komment

audrey hepburn 2013.11.11.11:38
Címkék: kultúra színház Róma Orlai Produkció Belvárosi Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr715626572
süti beállítások módosítása