Panelpár a Pestiben

Alig egy hónapja mutatta be Spiró György komédiáját a Pesti Színház. A Kvartett című előadás Marton László rendezésében, Kern András, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Péter Kata főszereplésével jött létre.

kvartett1.JPGA Kvartett 1996-ban íródott. A mű érdekessége, hogy az akkori Magyarországról pontos képet adott, és ez igaz 2014-re is. Hiába telt el közben 18 év, érezhetjük úgy, hogy napjainkban ugyanolyan zűrzavaros állapotok uralkodnak, mint akkor. Sőt, talán ma még aktuálisabb…

A Kvartett panelházaspárjának (Hegedűs D. Géza és Börcsök Enikő) mindennapi rutinját különös esemény zavarja meg: egy Amerikából érkező idegen (Kern András) kopogtat be hozzájuk, s azt hajtogatja, hogy a családfő mentette meg az életét 1956-ban, hisz ő figyelmeztette a forradalom után sejthető számonkérésekre. Az egykori segítséget most ajándékkal, hálával köszönné meg, csakhogy a múltban ragadt és gyanakvó családfő árulónak nevezi a vendéget, és kitessékeli.

Egyszerre mulatságos és megrendítő a darab. A másfél órán keresztül pörgő előadást a feleség, Börcsök Enikő diktálja. Egyszerűsége válik humorrá, tiszteletre méltó a férje iránti elkötelezettség, és látszik, hogy ő bizony nem tud semmit, vagy nem is akar tudni semmit. Neki tényleg az a legfontosabb, hogy senki ne egye hidegen a mákos tésztát, és legyen elegendő szvetter mindenkinek…

kvartett2.JPGHegedüs D. Géza a férj és apa. Igazi hithű polgár, aki csalódott az életben, a munkájában, úgy ahogy van, az egész rendszerben. Persze még a futballban is. Susogós mackóban és atlétatrikóban tölti a mindennapjait, és éli tovább a múltját. Néha egy üveg sör azért hiányzik a kezéből, de a pocakvakarás elmaradhatatlan.

A házaspár lányát Péter Kata alakítja. Közönséges, számító és elvált 30-as. Hogy napjaink nője? Na, azért nem! Mindenesetre tökéletes szerepformálás, akinek a legnagyobb hibája talán épp az, hogy nem fiúnak született.

Kern András úriemberszerepe szinte már hozzánőtt. Egy kis amerikai akcentus, a kellő elegancia és a tőle megszokott profizmus, amit hozzátett az előadáshoz.

Átlagos emberekről van szó, akik képtelenek elhinni, hogy velük is történhetnek csodák. Velük minden olyan hétköznapi, nem szépek, nem élnek jól, talán még csak nem is szeretik egymást. A megszokás uralja a mindennapjaikat. A nézőt meg rádöbbenti, hogy vagy nagyon szerencsés, vagy ugyanígy él.

 

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

komment

audrey hepburn 2014.11.11.13:51
Címkék: kultúra színház Kern András Kvartett Spiró Görgy

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr756887045
süti beállítások módosítása