A cuvée-k úttörője

Már megint sikerült finom borokat kóstolni, ez persze nem panasz. A dél-balatoni Pócz Pincészet borásza a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban kóstoltatta meg legkülönlegesebb nedűit.  Pócz József, a pincészet vezető borásza mesélt a borászat aktualitásairól, sikereiről illetve jövőbeni terveiről is.

fullsizerender_5.jpgA Dél-Balaton egyik meghatározó pincészete, a Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, aki nemcsak a pincészet vezető borásza, hanem egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 25 éve kezdte felépíteni a tízhektáros, ma már szőlőtermesztéssel, borkészítéssel és vendéglátással kibővült birtokát.

A pincészet borkészítésének filozófiája, hogy átmentse és megőrizze a szőlő íz- és zamatgazdagságát, gyümölcsösségét. Saját termelésű szőlőből készítik boraikat. A pincészet egyediségét a cuvée-k adják, amelyek mind Pócz József ízlésvilágát, mind pedig a Dél-Balatoni Borrégió adottságait megjelenítik.

„Az, hogy ma itt tartunk, rengeteg erőfeszítésnek köszönhető, de úgy hiszem, megérte az áldozatos munka, amit mind a szakma, mind a fogyasztók értékelnek. Nem elég, ha a szakma ismeri és értékeli a borainkat, meg kell ismertetni a fogyasztókkal is” - vallja Pócz József, aki több mint 40 éve szeretett bele ebbe a szakmába.

pocz_pinceszet_borbemutato_1_20160602.JPGA pincészet nagy dobása idén a 2013 elnevezésű prémium vörös cuvée-je. Ez egy cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasításából született birtokbor, amely a hosszú, tölgyfahordós, majd ezt követően fél éves palackos érlelést követően idén már kapható. A borászat jövőbeli tervei között szerepel a pincészeti gépek további modernizációja, a pince energetikai korszerűsítése és saját palackozójuk technológiai megújítása is.

A Pluszmínusz kedvence a Kokas-hegyi Chardonnay lett, amely nem csak a mi ízlésünknek felelt meg, hanem a Balatonboglári Borvidéki Borversenyén is a csúcszsűri - chardonnay kategóriában - a régió legjobbjának ítélte. Pócz József elmondása szerint ők kézműves borászok, csak használják a tudomány és a technika vívmányait. Hát valahogy így kell ezt!

fullsizerender_3.jpgFotó: Pluszmínusz

 

audrey hepburn 2016.06.15.14:45
Címkék: közélet bor ital borászat szőlő borász Kadarka Pócz Pincészet

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr518812160