Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ötven árnyalat helyett alig kettő, három…

„A könyv, amelyről mindenki beszél” – ezzel a promó szöveggel kínálja portékáját E. L. James. A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) és további két része – szóval ismét egy trilógiáról van szó – hatalmas sikerként van számontartva, de elolvasása után csak az maradt meg bennem, hogy ha ez tényleg ennyire nyerő könyv, akkor nagyon sok a „b…tlan picsa” a világban.

A Fifty Shades-sorozat első részét, a Fifty Shades of Grey-t tavaly egy kis ausztrál kiadó jelentette meg, nálunk pedig pár hete az Ulpius Kiadó vette a szárnyai alá. A könyv mára vezeti a New York Times és a Barnes and Noble bestseller listáját, kiadásának jogaiért a legnagyobb kiadók versengenek világszerte. A könyv megfilmesítési jogait pedig márciusban vette meg a Universal stúdió, melyet majd a Social Network - A közösségi háló produceri gárdája készíthet el.

„Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad.” – írják világszerte az ajánlók. Hmm….

Egy langyos kezdés után csak azért nem tettem le, mert ez ellenkezik az elveimmel, és adjuk meg az esélyt, hogy még jó is lehet. Anastasia Steele és Christian Grey látszatra vámpírok is lehetnének. Legalábbis a sztori a Twilight szisztémára hajaz. A csetlő-botló szűzlány, és a tökéletes, gazdag férfi románca, ahol nem a randiké a főszerep, hanem a szexé. Némi perverzitással, szado-mazoval és ami belefér.  

Lényegében sztori nincs, vagy csak nem tudok rá figyelni a rengeteg szó és kifejezés ismétlés miatt. (Talán a fordítás lett tragikus?) A „szent szar” egy oldalon háromszor való megjelenése, és az állandó orgazmusoknál való „határ átbillenés” több mint idegesítő 500 oldalon keresztül.

Nincs íve, nincsenek fokozatok, és ha a szexhez hasonlítjuk: a végén egyáltalán nincs orgazmusom tőle. Ugyanakkor ott a kérdés, hogy miért lett ekkora siker? Erotika, vágy, szex bőven van benne, és ennyi elég? Ha az ember fia/lánya elengedi magát, bárkiből kijönnek ezek a szavak, és le tud írni egy szopást, egy dugást vagy egy szeretkezést. Már amennyiben volt része mindegyikben. Ha rendszeresen meg is kapja, amire szüksége van - legyen az csak egy érintés -, akkor a könyv közel sem katartikus, inkább unalmas. De hány nőnek (és férfinak is) hiányzik ez az életéből? Úgy sejtem a válasz: sok! Sok száz, ezer, millió… akik vágynak arra, hogy kapjanak egy Cristian Grey-t akár csak a könyvek lapjain keresztül.

1 komment

audrey hepburn 2012.07.18.10:26
Címkék: könyv kultúra szex

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr634661984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rece Fice 2012.08.23. 21:42:59

Hmmm..
Régi igazság az, hogy ízlésről nincs sok értelme vitatkozni.
Azt, hogy egy könyv miért sikeres sokféleképp lehet magyarázni. Utólag.
De ha totálisan unalmas, akkor nincs esélye sikeresnek lenni (na jó, igen,vagy nagyon jó marketinges ötlettel és/vagy nagyon nagy marketinges költségvetéssel).
Szex és porno könyv rengeteg van.
süti beállítások módosítása