Földkerülő kaland egyedi tervezésben

El tudnád képzelni, hogy három évig, egyedül ringatózz a világ tengerein és óceánjain? Hát, nem egy leányálom. Földkerülés három év alatt, saját hajó építése egy év alatt, és rengeteg ötlet, sok-sok év alatt. Ami ezek megvalósításához szükséges: akaraterő, kitartás, szorgalom és elhivatottság. És ez mind jellemzi Légrádi Márk, vitorlázót.

20150108141833-6dcfb923-me_1.jpgAz álmokat nem szokás feladni – vallja Légrádi Márk, a Vitorlás Földkerülés 2016-2019 projekt kitalálója és megvalósítója. Márk 2008-ban már hasonlós tervekkel készült, de akkor egy szerencsétlen véletlen keresztülhúzta a számításait. Tanult azokból a hibákból és most inkább a saját kezébe vette az irányítást. Összefog mindent és fáradhatatlan; a Duracell-nyuszi hozzá képest sehol sincs…

A tervek szerint egyedül vág neki a több mint három évig tartó túrának, amely a híres vitorlázó páros, Fa Nándor és Gál József nyomdokain halad. Márk a természetre szeretné felhívni a figyelmet, ugyanakkor karitatív célokat is szolgál mellyel a Bátor Tábor kis lakóit segítené.

20150108141800-1e8d530f-me.jpgA következő egy év a hajóépítésé. Az ifjú vitorlázó egymaga szerzi a szponzorokat és Fűke Csaba segítsége és tervei alapján építi meg azt a vitorlást, ami a társa lesz a nem mindennapi út során. Márk már mindent eltervezett, az útvonal is kész: a Fekete-tenger, a Földközi-tenger és a Kanári-szigetek után következik az Atlanti-óceán átszelése, majd a Panama-csatorna és a Csendes-óceán hullámaival fog megbirkózni. Aztán jön Hawaiit és Tahitit, majd Új-Zéland, Japán, Indonézia és Madagaszkár. A rajtot Budapestről - a Parlament elől – tervezi, hiszen „a Dunáról indulni és oda megérkezni, különleges érzés”.

– Tíz tonnás, 45 lábas, egyárbocos hajót tervezünk, mert olyan kell, ami jól kezelhető, óceáni méret. Annak idején Gál József a Föld megkerülésekor videóra vette túráját, azokat a helyeket közel 20 év után én is meglátogatom. Érdekes lesz egy akkor és most összehasonlítás – mondta Márk, aki azt is elárulta, hogy a hosszú távollét alatt az érte aggódóknak is tud megnyugtatással szolgálni. – Be lesz kamerázva a hajó, így mindenki láthat mindent, vagy, amit engedek láttatni – mesélte sejtelmesen a Pluszmínusznak.

Mit lehet ehhez kívánni? Előbb sok, jó csavart, aztán jó szelet!

 

komment

audrey hepburn 2015.02.20.11:36
Címkék: sport közélet vitorlás tenger kaland óceán Föld Földkerülés

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr937191449
süti beállítások módosítása