A Bujdosó Pincészet Budapesten mutatta be legújabb borait. A nedű bemutatónak ezúttal a Veritas borkereskedés Dohány utcai üzlete adott otthont, ahol Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza mesélt a legújabb aktualitásokról, illetve jövőbeni terveiről is.
„Szerencsére nem pihenünk egy percre sem: a borkészítéstől a rendezvényekig számos teendő akad, így például az idei telepítések és azok támrendszerének elkészítése vagy a borok palackozása is egyaránt fontos feladat” – mondta Bujdosó Ferenc.
Idén 5,5 hektár szőlő újratelepítését végzik, ezen belül három hektár területtel bővítik a kékfrankos ültetvényüket, egy hektár olaszrizlinggel a Csirip-tetőn lévő területüket és további másfél hektárral a Kokas-hegyi vörös (merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc) birtokukat. Az egyik legnépszerűbb borukat, a Nemerét is a napokban állították össze. Nagy kérdés volt Ferenc számára, hogy a chardonnay megjelenjen-e önálló fajtaként is vagy teljes egészében a Nemere alapjául szolgáljon. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.
A májusi esős napok nem hátráltatták a pincészetet a munkálatokban, ezeken a napokon a palackozásra összpontosítottak. A folyamatos munka eredményeként már palackba került többek között a Katamarán ’13, a Tramontana ’15, és két új slágergyanús termékük is. Az egyik a cabernet franc és sauvignon házasításával készült Katamarán Rozé, amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett, illetve a BalatonBor, amely egy reduktív olaszrizling, és Magyarország első borrégiós márkájaként egyébként éppen a napokban debütált.
Idén nem ez az első változás a Bujdosó Pincészet életében, hiszen tavasszal a pincészet termékpalettája három tétellel is bővült, ráadásul új dizájnra, és több boruk esetében az egyre népszerűbb csavarzáras palackozásra állnak át. A buborékos borok új küllemet kaptak: az eddig Frisseccoként ismert gyöngyöző bor, amely Irsai Olivér-sauvignonblanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. Buborékos párját, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. Idén „megszületett a testvér is” – ahogyan Ferenc fogalmazott, amelyet Bordó névre kereszteltek. Ez egy vörös habzóbor, amely egy igazi bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. A háromtagú borcsalád (Zöld, Kék, Bordó) valamint az új Katamarán Rozé és a további, már jól ismert boraik többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kaphatók, és kétség kívül a nyár slágerei lesznek.