Fazekas tényleg ennyire idióta vagy csak peches?

Emlékszik még valaki arra a szalagcímre, hogy „Fazekas Róbert olimpiai bajnok!” ? Bizony, volt ám ilyen. 2004-ben, az athéni olimpián egy ország örült a diszkoszvető aranyérmének, igaz, ez nem tartott sokáig. Feledtük volna, visszatért, küzdött. És most újra doppingolt? Mi van???

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) vezetője megerősítette azt a hírt, hogy pozitív a B-próbája is annak a magyar atlétának, aki a július 10-i bejelentés szerint pozitív mintát adott egy doppingellenőrzésen. A MACS ugyan nem hozhatja nyilvánosságra a szóban forgó atléta nevét, annak ügyvédje, Czeglédy Csaba azonban megtette egy közleményben.

De előbb a nyolc évvel ezelőtti előzmények.

Fazekas világbajnoki ezüstérmesként érkezett az athéni olimpiára, ahol a versenyben első lett, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A doppingvétség (elégtelen mintaadás) miatt kizárták a versenyből. A Magyar Atlétikai Szövetség szeptemberben, első fokon 2 évre tiltotta el Fazekast. Fellebbezés, újabb döntés, de a két év marad. Fazekas 2005 augusztusában bejelentette, hogy eltiltásának lejárta után folytatja sportolói pályafutását.

Hinni akartunk az ártatlanságába (na meg Annus Adriánéban is), nem akartuk a rosszat látni, de újra és újra ott volt a kérdés: „ha tiszta, miért nem pisilt?, miért nem állt mindenben a doppingellenőrök rendelkezésére?” Tegyünk úgy, hogy elfelejtettük. Büntetését letöltötte, és élhet a második eséllyel. Tisztára moshatja a nevét? Majd az eredményei bizonyítanak…

2007 májusában tért vissza. Jött egy térdműtét, de 2008-ban második lett az OB-n. Júliusban pedig teljesített az olimpiai A-szintet. A pekingi olimpián a döntőbe jutott, ahol 8. lett. Bólintottunk, tisztességes eredmény. Két év múlva az Eb-n bronzérmes lett. A 2011-es atlétikai világbajnokságon érvényes kísérlet nélkül kiesett a selejtezőben, de egy évre rá megdobta az olimpiai A-szintet, és tudtuk, ott lesz Londonban is.

Csak, hogy…

Pár hete pozitív doppingmintát produkált, amikor szervezetében sztanozololt mutattak ki. Bár hivatalosan nem nevezték meg, de kikerült az olimpiai csapatból. Egy hét múlva, a B-próba elvégzése után Fazekas elismerte, hogy az ő doppingtesztje hozott pozitív eredmény, és most itt az ügyvéd levele.

"A Magyar Antidopping Csoport által Ügyfelemtől 2012. június 16. napon levett vizelet ún. A-mintájában nagyságrendileg 1 ng/ml mennyiségű stanozolol nevű tiltott szert talált. 1 nanogramm a gramm 1 milliárdod része, ennél kisebb mennyiséget a WADA-laboratóriumokban gyakorlatilag ki sem tudnak mutatni. (…) A megbízásomból eljáró igazságügyi szakértő megerősítette, hogy egy nanogramm stanozolol egy milliliternyi vizeletben olyan ultracsekély mennyiség, amely tiltott teljesítményfokozásra nem alkalmas. Fazekas Róbert nem doppingolt, semmilyen tiltott módon nem próbálta a teljesítményét fokozni. Fazekas Róbert ellen a mai napig semmilyen eljárás nem indult. Neve eddig az ügy kapcsán jogszerűen leírható sem lett volna. (…) Ügyfelem aláveti magát a hivatalos eljárásnak, és bizonyítani fogja, hogy nem doppingolt. Ennek érdekében 24 órán belül saját költségén megrendeli a laboratóriumi vizsgálat teljes dokumentációját, amely bármilyen eljáráshoz elengedhetetlenül szükséges. Továbbá saját költségén az akkreditált laboratóriumban be fogja vizsgáltatni az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.”

És a lényeg: „Fazekas Róbert a mai napig edz és készül a londoni olimpiára.”

Lehet ez szándékos? Véletlen? Tudta? Nem tudta? Valaki szívatja? De ki, és hogyan tesz rendet? És lesz-e valaha válasz, ezekre a kérdésekre?

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2012.07.20.10:37
Címkék: sport olimpia dopping London Fazekas

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr704667677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása