Monodráma az autistákról

Autizmus a színházban. Nem megszokott párosítás, és a formát tekintve sem könnyed szórakozás. Monodráma a javából. Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját Maday Gábor dolgozta át és adja elő augusztus utolsó és szeptember első napján az Autizmus Alapítvány udvarán.

 Plakát.JPG

Daniel Keyes nagysikerű science fiction regényéből, Jeff Bleckner forgatott filmet még 2000-ben. Természetesen már ez is feldolgozás volt, hiszen készült Charly címmel egy másik film még 1968-ban. Az elgondolkodtató, megrendítő erejű dráma egy szellemileg visszamaradott férfi - Charlie Gordonról - és egy fehér egér életének párhuzamáról szól.

Az autizmus hazánkban is jelen van, csak sokan nem is akarják észrevenni. A magyarországi autista emberek pontos száma egyelőre ismeretlen a szakemberek előtt, ez a szám az európai gyakorisági adatok szerint 60 ezerre tehető. Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.

Ez az állapot, ahogyan a darab is, inkább kesernyés, mint édes. Sok fájdalommal, nehézséggel és könnyekkel. Az augusztus végi előadás megtekintése díjtalan, de a nézők, amennyiben úgy gondolják, az előadás szünetében hozzájárulhatnak az Autizmus Alapítvány működéséhez.

 

 

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2012.08.19.19:21
Címkék: kultúra színház autizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr654720511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása