Karácsonyi állatstop

Nem javasolják az élő állatok ajándékozását az állatvédők. Húsvétkor ezt a felhívást már megszoktuk, hiszen a nyusziknak siralmas lehet Jézus feltámadásának időszaka, de most úgy tűnik, Jézus születése sem kedvez a házi kedvenceknek.

 karacsony-kutyak.jpg

Az adventi vásárlási dömpingben sokak fejében megfordul a lehetőség, hogy élő állatot ajándékozzanak szeretteiknek. Szinte minden házi kedvencnek való állat (kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal) megvásárolható már az állatkereskedésekben, de mielőtt egy ilyen projektbe vágnánk, győződjünk meg róla, hogy tényleg szeretne-e a kedves rokon egy élőlényt.

Sokan ugyanis az ajándékba kapott állat tartási körülményeit sem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartás időt, pénzt és megfelelő helyet igényel. Ilyenkor történik meg az, hogy az ünnepek utáni szürke hétköznapokban az állat a munka vagy a tanulás mellett sokak számára nyűggé válik.

Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen-olyan módon szabadulni akarnak. Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a vécébe engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák-macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok.

Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el. De ki az, aki gondol erre a vásárlás pillanatában? Többnyire senki. Alternatívák pedig vannak: plüssállat, amelyet még egyedül is lehet hagyni a lakásban.

3 komment

audrey hepburn 2012.12.14.08:04
Címkék: közélet kutya állat karácsony ajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr114959855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV reszelő 2012.12.14. 15:25:25

Ezt anyciknak, apuciknak, akik a kis trónörököst minden fölé, még a józan ész föké is helyezik, nem lehet elmagyarázni.

Dj BlueLight 2012.12.14. 18:27:18

Kutyát, macskát (nem egy egyszerü házimacskára gondoltam), ezért jó tenyésztötöl vásárolni, nem pedig szaporítótól. Nem 5 ezerért, hanem 80-ért, aztán az biztosan nem kerül az utcára.....

túrósfaszúkurvaisten 2012.12.14. 20:03:27

bármennyire is megy a figyelmeztetés, - nézd meg 9 hónap múlva - mennyi élő állatot ajándékoznak egymásnak
süti beállítások módosítása