Bortúra gyorstalpalóval

Borozni úgy is lehet, hogy munka után hazatérve töltünk magunknak egy pohárral, és megisszuk a vacsorához. Ha mindezt „középfokon” művelnénk, lassítunk egy kicsit: ivás előtt megvizsgáljuk a színét, az illatát, és apránként kortyolgatjuk, megadva a módját.

20141203_113135.jpgHa pedig még tovább szeretnénk fokozni az élményeket, felkerekedünk, és ellátogatunk az egyik hazai borvidékre, felkeresünk egy pincészetet, ahol a finom nedűk kóstolgatása mellett érdekes információkkal is gazdagodhatunk. Megtudhatjuk például, hogy egy bor őzillatú is lehet, illetve, hogy egy hideg téli napon egy kis hurka-kolbász és töltött káposzta után még jobban esik.

A Bujdosó család balatonszemesi pincészetébe szervezett bortúrán részt vevő maroknyi újságírócsapat már odafelé, a buszban kapott egy kis ízelítőt. Természetesen a kóstolgatás itt még nem kezdődött el, azonban egy kis fejtörővel hangoltunk a ránk váró élményekre Bujdosó Orsolya vezetésével, amely a vártnál nehezebbnek bizonyult. A borok jellemző illatjegyeit kellett eltalálnunk illatminták alapján. A hagyományosabb citrom, rózsa vagy vanília mellett szagoltunk licsit, bőrt és őzet is; és megállapítottuk, hogy minden elismerésünk a borászok orráé.

20141203_114411.jpgBalatonlellére érkezve Bujdosó Ferenc köszöntött minket birtokán, és a szőlő metszésének fortélyaiba avatott be. Mind a 82 hektárnyi szőlőt természetesen nem tekintettük meg: az üzemlátogatás után a vinotékában megkezdődött a kóstolgatás, ahol „levizsgáztunk” a buszon tanultakból, majd a vitorlástudásáról és a vízimentők rendszeres támogatásáról is ismert borász vezetésével folytattunk utunkat Szemesre, a Bujdosó-látványpincébe, ahol fejedelmi lakoma várt ránk.

20141203_120535.jpgA hurka-kolbász, a töltött káposzta és a meggyes-túrós rétes előtt, közben és után, ha lehet, még jobban ízlettek a minőségi nedűk: a birtokon termő legjelentősebb fajtákból, például a fehér Traminiből és Olaszrizlingből vagy a kék Cabernet Franc-ból és Pinot Noir-ból készült borokat stílszerűen a Balaton elegáns vitorlásairól nevezték el.

20141203_134907.jpgA karácsonyi hangulatban elköltött ebéd során már nagyobb sikerrel fedeztük fel a szőlőt vagy épp az ibolyát a borok aromájában – de természetesen bőven van még hova fejlődnünk e téren. A Bujdosó család finom nedűit, ízletes ételeit és barátságos vendégszeretetét bárki élvezheti, aki a Balaton déli részén jár.

Szerző: Mohai Szilvia

Fotó: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2014.12.04.13:10
Címkék: közélet bor vitorlás borászat szőlő Balaton Bujdosó

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr916956811
süti beállítások módosítása