Kis kertész, nagy borász

Ahol szőlőt nevelnek, ott mindig rengeteg tennivaló akad, pontosan tudják ezt a Bujdosó Pincészetnél is, ahol jelenleg a sorközök kaszálását végzik, hogy a szőlő virágzásáig befejezhessék. De készülnek a nyitott pincenapokra, vitorlás versenyekre és fesztiválokra is.

bujdoso_ferenc.jpg

Bujdosó Ferenc és az "otthon"

Bujdosó Ferenc, a dél-balatoni Bujdosó Pincészet vezető borászának hobbija a munkája, és amikor csak teheti, a természetben van, ott érzi jól magát. Feleségével a szabadidejüket házi kertészkedéssel töltik, az ültetéstől a kapálásig a növények gondozásán át minden kerti munkálatot ők végeznek. „130 palánta paradicsomot, 60 palánta paprikát ültettünk, de karalábét, padlizsánt, céklát, uborkát, patiszont, borsót és sárgadinnyét is termesztünk, persze kizárólag saját célra” – meséli büszkén Ferenc. 

palantak.jpg

Kerti büszkeség

A család hölgy tagjai hagyományosan orgona-, akác- és bodzaszörpöt is készítenek, amelyek alapanyagként szolgálnak a fesztiválokon kóstolható koktéloknak. De a kertészkedésen túl egy másik hobbi is jelentősek kitölti az életüket: a vitorlázás. Ferenc és testvére Zsigmond aktívan részt vesznek a balatoni vitorlás regattákon, így gőzerővel készülnek a Pünkösdi Regattára. Természetesen a Kékszalag vitorlásverseny állandó résztvevői, így idén is szurkolhatunk a Pannonia csapatának, amelyet Zsigmond és Ferenc is erősítenek.

Persze nemcsak versenyzőként, hanem támogatóként is fontos számukra, hogy a vitorlázáshoz kötődő eseményeken részt vegyenek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén is támogatják a május 27-31-ig tartó Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokságot.

orgonaszorp_2.jpg

A saját gyártású orgonaszörp

A napok pörgősek, a programokból nincs hiány: Bujdosóék május 23-án és 24-én nyitott pincenapokat tartanak balatonszemesi látványpincéjükben. A programhoz számos dél-balatoni pincészet is csatlakozott. A rendezvények sokaságából kiemelkedik a Balatonbogláron június 19-21. között megrendezésre kerülő Parti Pezsgés. A dél-balatoni borászatok színe-java gondoskodik a kiváló borkínálatról, de többek között a Balatoni Kör és a Kistücsök Étterem is képviselteti magát a hagyományteremtő fesztiválon, ahol számos sportolási lehetőséggel, élőzenés koncertekkel, csocsóbajnoksággal, divatbemutatóval, rodeoszörffel, streetfood sarokkal és sok egyéb színes programmal várják a fesztiválozókat.  

komment

audrey hepburn 2015.05.21.09:39
Címkék: közélet fesztivál bor nyár pince vitorlás kert szőlő borász Balaton Bujdosó

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr597477988
süti beállítások módosítása