Főszerepben a tokaji bor

Tokaj-Hegyalja szívében, Bodrogkeresztúron immár hetedik éve rendezik meg a már hagyományosnak számító Mindszent havi mulatságot. Október 7-8-án azonban nem csak a tokaji nedűket ünnepelhetjük, hanem a helyi kincseket és tradíciókat is. Ez a mulatság, nem csak egy fesztivál.

img_7105.JPGBárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok vezetője, és a rendezvény főszervezője az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2010-ben azért indították el a rendezvényt, hogy bemutassák Bodrogkeresztúrt és az ott élők munkáját. Mint hangsúlyozta, több más fesztivállal szemben a Mindszent havi mulatságon valóban a bor áll a középpontban, de más kézműves termelők, fotóművészek, szobrászok is megmutatják magukat, mert fontosnak tartják, hogy a helyi érdekeltségű értékek szerepeljenek.

„Sokféle ember él itt. Van, aki finom süteményt süt, van, aki fantasztikus borcetet készít, van, aki szobrászkodok. Szerettük volna, ha mindenki megmutatja magát, és nem akartuk csak a borra leszűkíteni a rendezvényt. Persze számos tematikus kóstolón vehetnek részt az ide látogatók, sőt még a szilveszteri pezsgőt is elkészítheti és hazaviheti a kedves vendég” – árulta el Sarolta.

img_7106.JPGMájer József, a település polgármestere a Keresztúri Kincsestár fő értékeit említette meg, amiért érdemes hozzájuk ellátogatni.

„A Kincsestár átfogó célja volt a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fejlesztése. A Községháza alatti pincerendszer rekonstrukciójával – hét egységes pincehelység – egy regionális kulturális bemutatóközpontot és rendezvénytermet alakítottunk ki. Ez a Keresztúri Kincsestár több mint egy statikus múzeum. Mikor készítettük, úgy gondoltuk, hogy a most divatos, virtuális valóságot is megpróbáljuk becsempészni, hogy ne csak a tárgyakat nézegessék az emberek, hanem kicsit, játékos módon vegyenek részt ebben az interaktív kiállításban” – mondta a polgármester.

 „Mi azt valljuk, hogy nem versenyezni kell más településekkel. Hozzánk lehet jönni rövidnadrágban, lehet finom borokat kóstolni, szállást foglalni. Bodrogkeresztúr tudja biztosítani a tokaj-hegyaljai milliőt, ahol meg lehet pihenni, és el lehet felejteni a rohanást” – tette hozzá a település első embere.

img_7107.JPGWeiner Gábor, a Dereszla Pincészet kereskedelmi igazgatója elárulta, hogy ők október 7-én dűlőtúrára várják az érdeklődőket. Acsay Jonatán, a Borecet Manufaktúra exportmenedzsere a Borecet Múzeum és a manufaktúra programjaira invitálta az érdeklődőket. Persze a rendezvény ideje alatt több helyszínen is bőven nyílik majd lehetőség a kóstolásra, ugyanis a helyi borászatok ezúttal is felvonultatják Tokaj-Hegyalja borainak legkiválóbbjait. A fesztiválon a Babits Pincészet, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Patricius Borház, a Puklus Pincészet, a Rozgonyi Pince, a Tokaji Bormívelők Társasága és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borai lesznek kóstolhatók.

Bodrogkeresztúr és környékének gasztronómiájával, kézműves termékekeivel a Borecet Manufaktúra, az encsi Anyukám Mondta Étterem, a mezőzombori Sárga Borház Étterem, a bodrogkeresztúri Lebuj Étterem, a bodrogkisfaludi BodrogSmooker, a Betlehem Pihenőház, a Csicsörke Lekvár, a Hegyalja Éléskamrája, az Ambrus Tanya sajtjain és a Zempéni Sajt termékein keresztül ismerkedhet meg a közönség.

A Mindszent havi mulatság részletes programja a http://tokajfestival.hu honlapon érhető el.

Fotók: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2016.09.24.13:39
Címkék: közélet fesztivál gasztro ősz bor pince mulatság október Tokaj Bodrog

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3411739669
süti beállítások módosítása