Karácsonyi bormustra

Újborkóstolás és igazi karácsonyi hangulat van a Dél-Balatonnál is. A Bujdosó Pincészet idén sem feledkezett meg a szeretet ünnepéről, és megmutatta az év legfinomabb nedűit. A vörös, fehér és rosé borok mellett, a forralt bor titkát is megtudhattuk Bujdosó Ferenctől.

fullsizerender_4.jpgA nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt, és azóta már ott tartanak, hogy a Fradi hivatalos borát is ők adják.

Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir.

img_4404.JPGAz ősz a szüreté, a tél viszont már az újborkóstolásé. Az asztalra ilyenkor libamell, zelleres krumplipüré és vörösborban párolt körte került, de a bor sosem hiányozhat, ahogyan Klári mama zserbója is mindenki kedvence.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta, hogy még a forralt boruknak is különleges receptje van: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való  hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, édesíteni pedig csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.

A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, prémium boraikat is a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el. Az ünnepi lakoma mellé jó választás lehet bármelyik ital.

Fotó: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2015.12.26.12:47
Címkék: közélet karácsony bor advent Balaton Bujdosó

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr58200300
süti beállítások módosítása