Bormozival erősít a balatoni gasztroturizmus

Sok éve járok már vissza a dél-balatoni borokhoz, borászatokhoz, és kezd olyan érzésem lenni, mintha valaminek ott lettem volna a születésénél. Érdekes volt, amikor a Dél-balatoni Borút Egyesület céljául tűzte, hogy a dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörös borainak, friss fehér borainak, rozéinak és habzóborainak ismeretséget adjon, mert ez jár ennek a vidéknek, szőlőnek, borászoknak is. Mostanra pedig már sikeresek is.

fullsizerender_1_1.jpgImmár ötödik alkalommal rendezték meg a Márton-napi újborkóstolót, melyen 16 pince –  Bujdosó Pincészet, Buzás Szőlőbirtok, Dézsma Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pince, IKON Borászat, Katona Borház, Kislaki Bormanufaktúra, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Öregbaglas Szőlőbirtok, Potyi Pincészet, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pincészet – remek idei borait kóstolhattuk meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.

„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba” – mondta az eseményen Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

img_8923.JPGSzerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára.

A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

fullsizerender_2_1.jpgRáadásul olyan kiváló helyek is emelik a balatoni borok színvonalát, mint az eseménynek helyt adó Kristinus Borbirtok. A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászat 7 éve készít díjnyertes borokat. A Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával – 7 fogásos menüjét kóstolva maximális pontszámra értékeljük – , egyedülálló módon egy Vinocinoval, vagyis bormozival – pattogatott kukorica helyett grissini és borok vannak – rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit.

fullsizerender_7.jpgFlorian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezetője tudja, hogy a Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani, mind a borban, a gasztronómiában és a turizmusban is.

img_8938.JPG

Fotók: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2016.11.19.11:48
Címkék: közélet bor borász pincészet Balaton Bujdosó Kristinus Vinocino Vinotel

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4311973350
süti beállítások módosítása