Jeges nyitány

Harminchárom ország 170 versenyzőjének részvételével megkezdődött Budapesten a műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság. A megnyitóünnepségre várva rádöbbentem, hogy miért is nem rajongok a téli sportokért… mert még a nézésébe is megfagyok, legalábbis a helyszínen. De a műkorcsolya, a jégtánc még így is „szívcsücsök”.

20140115_170020.jpgSzeretem a sportesemények megnyitóünnepségeit. Ám az itthoniakkal valahogy mindig kritikusabb vagyok. Nem tudom az okát, csak nem akarom, hogy „gagyi” legyen, mert akkor most ez látják rólunk külföldön? Az elmúlt években már a hideg rázott a túl magyarkodó ünnepségektől. Ne legyen mindig matyó, kalocsai, szürke marha, puli meg vizsla.

A SYMA Csarnokban tartott szerdai ünnepség végre pont olyan volt, pont annyi, amennyi kell. Először többtucatnyi gyerek siklott a jégre. Pörögtek, forogtak, néha még estek is, de olyan bájos volt. Őket a 2004-es budapesti Európa-bajnokságon aranyérmes Sebestyén Júlia követte a jégen. Juli és a zene egy pillanat alatt olyan eleganciát varázsolt a csarnokba, amelytől még az a testrészem is libabőrös lett, amelyik előzőleg nem fázott. Majd három akrobatalány következett, akik a mennyezetről lelógó szalagon – piros, fehér és zöld – ügyeskedtek (na, ők gyakorolhatták volna még kicsit az összhangot).

20140115_170157.jpgA részt vevő országok nemzeti zászlóját fekete ruhába öltözött lányok vonultatták fel. A ruha érdekessége, hogy sikláskor szétnyílva a magyar nemzeti színekben pompázott. Elegáns! A megnyitón valamennyi korcsolyázó szakágunkat bemutattuk, így a műkorcsolya és jégtánc mellett a szinkronkorcsolya-csapatot és a short track-versenyzőket is figyelhettük. Sőt, még inkább őket néztük volna a megnyitó beszédek helyett…

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökének beszédéből annyi maradt meg, hogy „Hajrá Magyarok! Hajrá Magyarország!”, míg Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára megállapította, hogy a jég csúszik…

A Himnuszt Náray Erikának sikerült elénekelnie. Maradjunk annyiban, hogy a politikusi beszédek után felüdülés volt a „balsors régen tép”. Az Eb-t hivatalosan Tjasa Andree-Prosenc, a nemzetközi szövetség (ISU) szlovén elnökségi tagja nyitotta meg.

20140115_164431.jpgA 170 versenyzőből ötvennek ér véget a verseny a rövid program után, mivel az egyéni korcsolyázók esetében 24-24 versenyző, a párosoknál 16 pár, a jégtáncban 20 kettős léphet tovább, hogy a kűrt is bemutathassa. Folytatás egészen vasárnapig. Jegyek még kaphatók!

komment

audrey hepburn 2014.01.16.07:37
Címkék: sport tél jégtánc kori műkorcsolya Budapest EB SYMA ISU

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr725760381
süti beállítások módosítása