Budapest: a naponta látott házak titkai

Budapest tele van érdekes építészeti megoldású és meseszép épületekkel, de a legtöbb már elvesztette régi báját, kopottas bérházzá öregedett, aljában üzlethelyiségekkel. Naponta megyünk el előttük úgy, hogy rájuk se pillantunk. A külföldiek számára azonban mindez új és izgalmas, legalábbis a Travel Channel egy nálunk forgatott epizódja ezt mutatja.

napoleon_udvar_belul.jpgA csatornán látható „Nemzetközi házvadászok”epizódjaiban egy-egy amerikai pár vagy több gyermekes család elhagyja otthonát, hogy egy másik távoli országban kezdjen új életet. Keresik azt a lakást vagy házat, ahova legszívesebben beköltöznének és eközben megismerkednek a kiszemelt város történelmével, látnivalóival. A magyar és még további 73 ország nézői eddig leginkább egzotikus helyekre költözőket követhették nyomon – most, a 82. évadban, az 1000 epizódon túl, Budapestre került a sor.

todd_nancy_es_baba.jpgTodd és Nancy, a fiatal atlantai házaspár néhány éve úgy döntött, hogy egy kis világjáró kalandra indulnak. Először Spanyolországba költöztek angolt tanítani, majd ismét új országba vágytak. Választások Magyarországra, Budapestre esett, Nancy egy itteni nemzetközi iskolában kapott állást, Todd pedig úgy tervezte, hogy vállalkozását innen működteti. Éveken át nézték a Nemzetköz Házvadászokat, és szurkoltak a szereplőknek, hogy azok megtalálják álmaik otthonát egy új környezetben. Így amikor már biztossá vált, hogy Budapestre fognak költözni, jelentkeztek a műsorba, kiválasztották őket – és 2014 márciusában meg is érkeztek Budapestre a forgatócsoporttal.

És ők egész más szemmel nézték Budapestet, mint mi, helyiek. Miután megnézték a kötelezőket (Parlament, Bazilika, Széchenyi fürdő) elkezdtek lakást keresni, és találtak is. A Budapesten forgatott epizód nálunk januárt 16-án volt először látható, de a hónap során több ismétlés is megtekinthető, hogy senki ne maradjon le Toddék kalandjáról.

fazunk1.jpgA Travel Channel tévécsatorna ebből az alkalomból felkérte a Hosszúlépéscsapatát, hogy állítsanak össze egy olyan exkluzív városi sétát az újságírók számára, amely a belváros néhány olyan épületét mutatja be, amely előtt sokan szinte naponta megyünk el, anélkül hogy észrevennénk különleges értékeit.

A januári zimankóban – egész napos hóesésben, szinte térdig latyakban – tettük meg a túrát, és minden percét élvezni lehetett. A Király utcából indulva megtudtuk, hogy az 1900-as évek első felében itt működött a Vörös Macska mulató, a Kék Macska szórakozóhely és a Fekete Macska nevű “zengeráj” is, ezekben a pikáns sanzonok és lengén öltözött lányok szórakoztatták a nagyérdeműt.

kiraly_utca_9_fent.jpgAz Andrássy út 23. mellett elhaladva – ami ma már Gucci üzlet – egy 150 éve palotának épült csodát pillanthattunk meg, névadója Wahrmann Mór, a Pesti Izraelita Hitközség elnöke volt. A következő állomás a Hajós utca 25., azaz a Napóleon udvar, amely kései szecessziós stílusban,1905–1906-ban épült.

andrassy_23_szembol.jpgA túra során az apropót adó „Nemzetközi Házvadászok” is hely kap, hisz igen közel, a Hajós utca  31-ben található az a lakás, amit az említett epizódban Todd és Nancy is megnézett. A házat a forgatás óta felújították, de 2 évvel ezelőtt málló vakolat, sérült téglák fogadták a házaspárt. Ők azonban mindezt autentikusnak és érdekesnek találták.

napoleon_udvar_felujitas.jpgMi még megnéztük a Szabadság téren álló Adria palota impozáns épületét is. Az 1900-ban épült, neobarokk stílusú épület tervezője, Meinig Artúr, akinek munkáját dicséri többek között a Stefánia Palota, a Szabó Ervin Könyvtárnak otthont adó Wenckheim palota és a Csekonics-palota a pesti Palotanegyedben.

adria.jpgAz utolsó állomás a Honvéd utca 3. alatt található szecessziós Bedő-ház, amely ma a Magyar Szecesszió Házának ad otthont. Az épület leginkább az Art Nouveau jellegzetességeit mutatja: aszimmetrikus homlokzat, tekergő vonalak. Állítólag a 1900-as évek elején a házzal szemben lakó híres olimpiai bajnok-építész, Hajós Alfréd annyira utálta ezt az új stílust, hogy minden reggel átkiabált a munkásoknak, hogy hagyják abba ennek a „förmedvénynek” az építését.

adria_belul_nagyterem_fent.jpgMit lehet ehhez hozzátenni? Budapest úgy csodás, ahogy van!

 

komment

audrey hepburn 2017.01.20.10:51
Címkék: közélet utazás város műsor televízió Budapest Travel Channel

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412161909
süti beállítások módosítása