Pindúrok a kifutón

Egy seregnyi gyerek – és a rokonság – lepte el vasárnap a Podmaniczky Rendezvénykastélyt, ahol az első gyermek modellversenyt, a Fashion Kids-et tartották. Igen-igen, ez pont az, amire a kedves olvasó elsőre gondol. Szép és kevésbé szép gyerekek próbálják a szüleik (leginkább az anyuka) álmát megvalósítani. Tisztelet a kivételnek….

modell2.jpgGyermek szépségverseny. Hmm… De hát minden gyerek szép, nem? (Persze, hogy nem, de erről hallgassunk!). Gyerekmodellek? A kicsik ruhakollekcióját is be kell mutatni… Be kell? Na, jó, vegyük egyszerűbbre, hogy miről is van szó.

„Senki ne stresszelje a gyerekét! Ha nem akar a kifutóra lépni, ne erőltessék! ” – szól a verseny elején a szervező intelme. Okosan! A szülőkhöz intézi, milyen kár, hogy mintha meg sem hallották volna a felnőttek.  Pedig ez a lényeg! Akkor csinálja a gyerek, ha élvezi. Ha az anyuka akar szerepelni, induljon ő ilyen és olyan versenyeken.

Az ember hátán szabályosan feláll a szőr, amikor azt látja, hogy mennyi értelmes gyerekből lesz buta felnőtt, a szülők „segítségével”. Igen, kemény szavak, de mi mást lehetne gondolni akkor, amikor a „kedves Anyu”, kislányával a kezében majd eltapossa a másik gyereket, csak hogy feljusson a kifutóra, mert épp az ő csemetéjét szólították. Vagy, amikor a gyerek már rég bealudt, de azért csorgó nyállal is a zsűri elé cipeli a versenyző csöppséget. Jaj, persze, hogy cuki! Akkor ott, egy adott pillanatig.

modell1.jpgDe, abban már mi cuki van, amikor a habos-babos ruhás kislánynál eltörik a mécses, hogy ő ezt nem akarja! Ám Anyu megint ott van. Egy kis púder meg szájfény, smink rendben! „Menj lányom, és bizonyíts!” – mondja. Én meg úgy megkérdezném, hogy kinek, minek, miért, most, itt?

Egyébként ámulok és bámulok, hogy milyen szépek! És nem csak a lányok, a fiúk is. Van, aki fiatal kora ellenére már kész profi. Nem tudom, hogy jót tesz-e ez nekik, de ők legalább élvezik. Vagányak, magabiztosak, és 7-8 évesen már úgy pózolnak, hogy még a fotósok is megmosolyogják a gyermeki profizmust.

modell6.jpgA szervezők - ötletesen - egy gyönyörű helyszínre vitték az eseményt. A 2012. év végén teljes felújításon és rekonstrukción átesett Podmaniczky Kastély falai között még a kicsik, pizsamás divatbemutatója is jól hatott. Bár volt zűrzavar, de ahol ennyi gyerek van, ott nem is csoda.

DSC_0156.jpgÉs, hogy mennyit ér a győztesnek járó korona? A szülő erre jobban tudja a választ. A gyerek - jobb esetben - csak egyet kérdez: „Anya, jó voltam?”

modell5.jpg

 

Fotók: Menyhárt-Török Adél

komment

audrey hepburn 2014.10.19.17:51
Címkék: gyerek verseny modell szülő divat szépség kastély korona

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr636808209
süti beállítások módosítása