Na, így lehet cigányozni!

Idén áprilisban mutatták be a Művészetek Palotájában a Somnakaj című roma etnoballadát. A darabot Mészöly Géza műve alapján Müller Péter Sziámi dolgozta színpadra; zenéjét Marko Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal szerezte; a díszletért és a jelmezekért Kentaur felelt; az előadást pedig Szabó Máté rendezte. Ilyen nevek után már csak az a kérdés, hogy tudott hétfő este nem telt házas lenni az előadás.

somnakaj-1-1024x692.jpgAzt is kérdezhetném magamtól, hogy áprilistól novemberig hogy nem hallottam semmit erről az előadásról. A véletlenek persze mindig segítenek, és hétfő este ott ültem a Müpa Fesztivál Színházában. Telt házas termekhez szokott szemem kicsit furcsállta, hogy üres székek vannak, de nem aggódtam. Ahogy elsötétült a nézőtér, és kivilágosodott a színpad, máris izgalmasnak tűnt az este…

A színpad két oldalán egy dobogón helyezkedett el a zenekar. Nagybőgős, cimbalmos, klarinétos, gitáros, hegedűs, de még a köcsögös is (tudod, aki úgy veri azt a kancsót, hogy közben elámulsz a ritmusokon).

Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán született meg az első roma sorsjáték, a Somnakaj. A történet bővelkedik humorban, misztikumban, mégis reális képet fest a hazai cigányságról. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A szereplők között megtalálhatjuk Falusi Mariannt, Kovács Áront, Rácz Katit vagy akár a Duna Művészegyüttes tagjait is.

Somnakaj_c_Posztós_János_Művészetek_Palotája.jpgA darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, egy kalandos utazást. Könnyes és nevetős egyszerre. Az autentikus roma népdalok mellett olyan ritmusok csendülnek fel, mint Marko Markovic balkáni behatásokat tükröző roma szerzeményei, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz improvizációja – amelyet ő maga ad elő –, Romano Drom dalok, valamint rap- és slambetétek is helyet kaptak a műsorban.

Az ember lába elindul a ritmus után, hiába ül a nézőtéren. Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. Ráadásul nemcsak a színészeket és a táncosokat, hanem a zenészeket is érdemes figyelni. Örömzene az, amit csinálnak, szívvel, lélekkel és rengeteg mosollyal.

Somnakaj egy végtelen egyszerű üzenetet közvetít: mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, és csak egy módon juthatunk előre: a tanulással, a tudás megszerzésével. A végén a közönség állva tapsolt! Egy roma etnoballadának, a XXI. században. De ki érti, hogy miért nem volt telt ház?

komment

audrey hepburn 2014.10.28.13:42
Címkék: zene kultúra színház tánc roma cigányzene Somnakaj

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr436840695
süti beállítások módosítása