A téli időszakban Ausztria közkedvelt úti cél a magyarok körében, és ha már arra járunk, megéri útba ejteni a Zotter csokoládégyárat. A 150 féle csoki kóstolása igazi élmény az édesség szerelmeseinek, de a gyár munkafolyamatának megtekintése azokat is leköti, akik kevésbé édesszájúak.
A kakaóbab titkától a kész csokoládéig: erről szólnak a Zotter-gyár mindennapjai. Joseph Zotter egy kissé megszállott. Benne nem egy, hanem több Gombóc Artúr veszhetett el. Nem kíméli sem magát, sem a pénztárcáját, ha kell a világ végére is elutazik, hogy felkutassa a legfinomabb kakaóbabot. Az úriembernek lehetnek egyéb defektjei is, erről a gyár körüli szobrok tanúskodnak. Az anorexiás alkotások kinyújtott nyelvekkel, néha letolt nadrággal merednek a turistákra… De ki foglalkozik ezzel, amikor bent vár a csoki-Kánaán.
A különleges ízesítéseiről, bizarr ízkombinációiról neves Zotter csokoládék nálunk is kaphatók a jobb fajta csokis üzletekben, de a „születés” helyszínén teljesen más az élmény. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű audio guide dukál, na meg egy kerámia kiskanál. Ha kisilabizáltuk, hogy merre áll a sor, hol a bejárat, akkor indulhat a 90 perces túra, ami alatt többször is alkalom nyílik a kóstolgatása, mi több, szinte folyamatosan.
A kézzel merített csokoládék esetében az alapanyagok és hozzávalók minősége ugyanolyan fontos, mint azok megfelelő feldolgozása. A finom fűszerek, az egyedi ízpárosítások és Andreas H. Gratze összetéveszthetetlen művészi csomagolásai teszik páratlan élménnyé a Zotter csokikat.
A Schoko-Laden-Theater program egyetlen állomásán sem lehet unatkozni. Mini libegők szállítják a csokis italokat, óriás lemezjátszó prezentálja a csoki táblákat, a rengeteg csoki szökőkútról már nem is beszélve.
Ráadásul vendéglátóink mindenre gondolnak, ha nem ízlik, kiköpöd, kidobod, ha megszomjaztál kéznél a vízcsap. És, ha meguntad? Na, ilyen nem fordulhat elő…
Fotó: Pluszmínusz