Itt az idei nyaralási trend

Te már tudod, hogy hol fogsz nyaralni az idén? Ha a nagy átlaghoz tartozol, akkor lehetséges, hogy Görögországot, Horvátországot vagy éppen Egyiptomot választod. A januári utazásfoglalások alapján ugyanis Görögországban fog nyaralni a legtöbb magyar 2015 nyarán. Egyiptomtól már nem félünk, sőt itt költjük el a legtöbb pénzt, míg Horvátország a családosok kedvence. Jó hír viszont, hogy idén olcsóbban utazhatunk.

utazas.jpgA StartUtazás felmérése szerint idén Görögország, Törökország, Bulgária, Tunézia, Egyiptom és Horvátország a legnépszerűbb külföldi utazási célpontok. A több mint háromezer foglalás alapján készült – nem reprezentatív – felmérés szerint a hat legnépszerűbb országba megy a magyarok 85 százaléka, sőt az első három országban nyaral a magyarok kétharmada.

A tavalyi évhez képest legérdekesebb változás, hogy Egyiptom ismét felkerült az utazási térképre. Míg tavaly csak a nyolcadik helyet érte el az ország a rossz biztonsági helyzet miatt, idén felugrott az előkelő 5. helyre. Érdekesség az is, hogy míg tavaly főként párok, idén már családok is utaznak a piramisok országába. Ez is mutatja, hogy az országot ma már biztonságosnak tekintik a nyaralók.

Olcsóbban nyaralunk!

Jó hír, hogy szinte az összes országban csökkentek a nyaralás költségei. Törökországban és Görögországban csak kismértékű volt az árcsökkenés, ám Bulgáriában és Tunéziában több mint hat százalékkal estek az utazási árak. Az áresés oka az egész Európát sújtó defláció. Egyedül Egyiptomban tapasztalható jelentős áremelkedés. Tavaly a biztonsági kockázatok miatt még ingyen sem akartak az emberek a Vörös-tenger partjára utazni, most, a növekvő kereslet miatt több mint 50 százalékkal nőttek az utazás költségei.

Az első helyezett: Görögország 

Görögország első helyét a népszerűségi listán csak a két évvel ezelőtti görög válság ingatta meg időlegesen. Görögország esetében nem lehet általános érvényű mintákat találni sem a nyaralás értékére, sem arra, hogy kik választják a nyaralás célpontjának, hogy milyen céllal, milyen okból keresik fel az országot. Rengetegen mennek Észak-Görögországba szárazföldi egyéni vagy buszos utazással, illetve a szigetekre charterrel utazva. Egy biztos, ha Magyarországról hárman tengerpartra indulnak, egyikük (34,1%) Görögország felé veszi az irányt.

rodosz.jpgTörökország: itt hagyjuk a legtöbb pénzt 

Törökország végzett a második helyen, ha az utasok számát (22%) vesszük alapul, de messze az első helyre kerül, amikor a rangsorolás alapja a nyaralásokra költött összeg. Törökországban csak (98% felett) all inclusive ellátásos, 4 és 5 csillagos szállodákban foglaltak utat a magyar utasok a 2015-ös nyaralási szezonra. A legtöbb esetben 3 és 4 fős családok utaznak nagyobb gyerekekkel. Törökország vonzerejét a kiemelkedő minőség és a tengerpart adja.

torokorszag-idojaras-tenger.jpgA harmadik Bulgária: Szép is, olcsó is, jó is 

Bulgária a nyaralás szempontjából igazán fontos „szép-olcsó-jó” hármasából az egyik legjobb keveréket kínálja. Igazi családi nyaralóhely, az idei tapasztalatok alapján átlagban négy fő, két felnőtt és két gyerek utazik valamelyik Fekete-tenger melléki városba. Minden kilencedik (10,9%) magyar utas a Fekete-tenger finom homokos fövenyén fogja kipihenni fáradalmait, családjával együtt.

A negyedik helyezett: Tunézia 

Tunézia egyértelműen a családi nyaralásra teremtetett: a lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartokon a kisebb gyermekek is biztonsággal pancsolhatnak. Az eddig tapasztalatok szerint a családok tudatosan választják az Észak-afrikai ország strandjait, igen nagy arányban egy pici gyermekes családok vásároltak utat Tunéziába.

Egyiptom már az ötödik 

Az idén ötször annyi magyar utazik majd Egyiptomba a nyáron, mint egy évvel korábban. Az ország igazi egzotikus úti cél, az egyik legszebb tengerparttal, ami itthonról öt óra repülési időn belül elérhető. Nem is csoda, hogy az élmezőnyben Egyiptom esetében a legmagasabb az egy főre eső ár. Egyiptomban túlnyomó részben 5 csillagos, all inclusive ellátású szállodákra volt igény a januári időszakban.

egyiptom.jpgÉs végül Horvátország 

Az utasok 6 százaléka foglalt le eddig Horvátországba nyaralást. A szám alacsonynak tűnik, de itt sok az egyéni utazás, és a korábbi tapasztalatok szerint sokkal később, május után érkezik nagyobb mennyiségben érdeklődés. Horvátország leginkább családi célpont, itt a legmagasabb az együtt utazók száma, és itt a legalacsonyabb a nyaralásra befizetett összeg.

horvat.jpgAki még nem döntött, ne aggódjon! Lesznek még kedvezmények, és még mindig van három hónap a nyárig… Azért gondolkozni már lehet az úticélokon.

komment

audrey hepburn 2015.03.04.10:07
Címkék: közélet utazás nyár napfény nyaralás tenger Bulgária Görögország Horvátország Egyiptom Törökország Tunézia

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr767239615
süti beállítások módosítása