Gantner Ádám: A szobapincér című könyvéből újabb részletet mutatunk be: az izgalmak fokozódnak, a botrány egyre nagyobb. Ha eddig nem voltál kíváncsi, most ezt nem úszod meg! Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmasak! Csak bevállalósaknak!
Részlet
Van egy specifikus emberfaj, és egy közkedveltnek gondolt specifikus foglalkozási ág, ami a legkevésbé sem tűri el maga mellett a zsidókat, romákat és a melegeket. És ezek bizony a nagy hasú, vastagnyakú, vöröslő arcú, véleményüket kizárólag kiabálva vagy káromkodva felemlegető, vehemens természetű szakácsok.
Ők, akik képtelenek a megbocsátásra, ha a konyhájukat egy zsidó, roma, meleg felszolgáló, még gyalázatosabb esetben egy zsidó, roma, meleg, magát kollégának nevezni merészelő szakács próbálja megszentségteleníti jelenlétével a konyhát. Az esti műszak szakácsdolgozóinak kőkemény származási elvárásainak valójában csak nagyon kevesen felelnek meg. Azon kevesek, akik egyenes ági leszámozottai Árpád vezérnek, vagy bizonyítani képesek a honfoglaló őseik vérvonulatát.
Ők hamar bebocsátást nyerhetnek a konyhájuk szentélyébe, keblükre ölelve az eltévelyedett, messziről jött vándort. A szigorú származási kritériumoknak kevésbé megfelelők, egyfajta kiskapuként, kedvező elbírálás alá eshetnek a Ház szakácsai körében a meglehetős népszerűségnek örvendő, közkedvelt fővárosi futball klub iránti feltétlen rajongásukkal.
Zsidó(büdös zsidó), erdélyi (mocskos román), roma(koszos cigány), meleg, (buzeráns köcsög), színes(rohadt nigger), arab (muszlim féreg), szemüveges (optikai majom), vagy akár fogszabályozót (Paksi atomerőmű) viselő kolléga eleve halálra van ítélve a konyha tájékán. Ő bármennyire is kapálózik a szakácsok jóindulatának elnyeréséért, a származásából vagy kinézetéből adódó hátrányát már képtelennek tűnik legyőzni.
A bizonyítható keresztény származásának és heteroszexualitásának hálát adó dolgozó pedig a szakácsok szimpátiájának elnyerése érdekében apróbb szívességek megtételére kötelezi önmagát.
Példának okáért, a szakácsok kávézás iránti mérhetetlen vágyuk a kielégítésére, a papírpoharaik újra és újra töltésére alkoholos tartalmú italokkal, megkockáztatva a lebukás eshetőségét, aminek következtében magára hagyva kell, hogy számot adjon a szakácsok itatásának körülményeiről.
De a túlélés legegyszerűbb formája a szakácsokkal való társalgás és az esetleges konfrontálódás esélyének minimalizálása.
- Egy SZAKÁCSNAK BAZMEG TE NEM UGATSZ VISSZA KISKÖCSÖG! Adják tudtára a közkeletű aranyszabályt az éttermek, szállodák falai a konyhába merészkedő civilek számára.
Kétségtelen, hogy a szakácsok uralják a Ház konyháját és légterét. Mindenhol ott vannak. Öblös hangjukkal, harsány röhögésükkel, mocskos beszédükkel, áthágva a csempézett válaszfalakat, óhatatlanul is belemászik a dolgozók fülébe a szakácstársadalom sajátos, káromkodó nyelvezete. A szakácsokkal szemben nagyon óvatosan kell eljárni. Ételrendelések leadása előtt óvatosan, csak úgy távolról fel kell tudni mérni a sous-chéfek, tálaló szakácsok, mezei szakácsok, aktuális hangulatát.Kötekedő, esetleg belenyugvó? Kedvelve végzi a munkáját, amiért a fizetését kapja, vagy már munkába állásakor felmentését kérte a további feladatai elvégzése alól, és egy felfordított sörös rekeszre teszi át a székhelyét, amit kizárólag a munka ideje lejártakkor hajlandó elhagyni. Miképpen végzett a kedvenc focicsapata a hétvégi rangadókon?
Elkerülhetetlen kérdések és momentumok a Ház szakácsainak hétköznapi életéből. Zavaros szakácstekintetekből meg kell tudni becsülni az aznapi elfogyasztott italmennyiséget, és a benyomások feldolgozását követően szabad csak körültekintően megszólítani a kollégákat, fenntartva a menekülési útvonalat a hirtelen, tornádó sebességével érkező dühkitörésekkel, gyalázkodásaikkal szemben. A Ház esti műszakját teljesítő szakácsok irányába függetlenül attól, hogy meleg vagy hidegkonyhán teljesítenek szolgálatot, nem létezik jó indulatú kérés, vagy csak könnyű, gyors ételrendelés leadása, hiszen az alapvető probléma magában a kötelező rendelések elkészítésében, a munkában rejlik, amihez a legritkább esetben fűlik a foguk.
A nemleges, haragos válaszukra minden esetben fel kell készülni, ami többnyire a következőképpen hangzik:
- A büdös patkány vendég milyen jogon jön be zabálni az étterembe, és az a büdös lábú felszolgáló miért veszi fel a büdös patkány vendég rendelését ahelyett, hogy elküldené a jókurva anyjába, minket meg – szakácsokat – végre békén hagyna!Hiszen egy konyhán mennyi más, sokkal érdekesebb, és fontosabb tevékenység végezhető, mint a rendelések teljesítése.
Fotó: Pluszmínusz
A részlet a Publikon Kiadó és a szerző engedélyével lett közölve.