"Te nem ugatsz vissza...!"

Gantner Ádám: A szobapincér című könyvéből újabb részletet mutatunk be: az izgalmak fokozódnak, a botrány egyre nagyobb. Ha eddig nem voltál kíváncsi, most ezt nem úszod meg! Figyelem! A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmasak! Csak bevállalósaknak!

12171295_10156111435285290_61988045_o.jpgRészlet

Van egy specifikus emberfaj, és egy közkedveltnek gondolt specifikus foglalkozási ág, ami a legkevésbé sem tűri el maga mellett a zsidókat, romákat és a melegeket. És ezek bizony a nagy hasú, vastagnyakú, vöröslő arcú, véleményüket kizárólag kiabálva vagy káromkodva felemlegető, vehemens természetű szakácsok.
Ők, akik képtelenek a megbocsátásra, ha a konyhájukat egy zsidó, roma, meleg felszolgáló, még gyalázatosabb esetben egy zsidó, roma, meleg, magát kollégának nevezni merészelő szakács próbálja megszentségteleníti jelenlétével a konyhát. Az esti műszak szakácsdolgozóinak kőkemény származási elvárásainak valójában csak nagyon kevesen felelnek meg. Azon kevesek, akik egyenes ági leszámozottai Árpád vezérnek, vagy bizonyítani képesek a honfoglaló őseik vérvonulatát.
Ők hamar bebocsátást nyerhetnek a konyhájuk szentélyébe, keblükre ölelve az eltévelyedett, messziről jött vándort. A szigorú származási kritériumoknak kevésbé megfelelők, egyfajta kiskapuként, kedvező elbírálás alá eshetnek a Ház szakácsai körében a meglehetős népszerűségnek örvendő, közkedvelt fővárosi futball klub iránti feltétlen rajongásukkal.

szobapincer_borito2.jpgZsidó(büdös zsidó), erdélyi (mocskos román), roma(koszos cigány), meleg, (buzeráns köcsög), színes(rohadt nigger), arab (muszlim féreg), szemüveges (optikai majom), vagy akár fogszabályozót (Paksi atomerőmű) viselő kolléga eleve halálra van ítélve a konyha tájékán. Ő bármennyire is kapálózik a szakácsok jóindulatának elnyeréséért, a származásából vagy kinézetéből adódó hátrányát már képtelennek tűnik legyőzni.
A bizonyítható keresztény származásának és heteroszexualitásának hálát adó dolgozó pedig a szakácsok szimpátiájának elnyerése érdekében apróbb szívességek megtételére kötelezi önmagát.
Példának okáért, a szakácsok kávézás iránti mérhetetlen vágyuk a kielégítésére, a papírpoharaik újra és újra töltésére alkoholos tartalmú italokkal, megkockáztatva a lebukás eshetőségét, aminek következtében magára hagyva kell, hogy számot adjon a szakácsok itatásának körülményeiről.
De a túlélés legegyszerűbb formája a szakácsokkal való társalgás és az esetleges konfrontálódás esélyének minimalizálása.
- Egy SZAKÁCSNAK BAZMEG TE NEM UGATSZ VISSZA KISKÖCSÖG! Adják tudtára a közkeletű aranyszabályt az éttermek, szállodák falai a konyhába merészkedő civilek számára.
Kétségtelen, hogy a szakácsok uralják a Ház konyháját és légterét. Mindenhol ott vannak. Öblös hangjukkal, harsány röhögésükkel, mocskos beszédükkel, áthágva a csempézett válaszfalakat, óhatatlanul is belemászik a dolgozók fülébe a szakácstársadalom sajátos, káromkodó nyelvezete. A szakácsokkal szemben nagyon óvatosan kell eljárni. Ételrendelések leadása előtt óvatosan, csak úgy távolról fel kell tudni mérni a sous-chéfek, tálaló szakácsok, mezei szakácsok, aktuális hangulatát.Kötekedő, esetleg belenyugvó? Kedvelve végzi a munkáját, amiért a fizetését kapja, vagy már munkába állásakor felmentését kérte a további feladatai elvégzése alól, és egy felfordított sörös rekeszre teszi át a székhelyét, amit kizárólag a munka ideje lejártakkor hajlandó elhagyni. Miképpen végzett a kedvenc focicsapata a hétvégi rangadókon?

12165953_10156111434830290_345921873_n.jpgElkerülhetetlen kérdések és momentumok a Ház szakácsainak hétköznapi életéből. Zavaros szakácstekintetekből meg kell tudni becsülni az aznapi elfogyasztott italmennyiséget, és a benyomások feldolgozását követően szabad csak körültekintően megszólítani a kollégákat, fenntartva a menekülési útvonalat a hirtelen, tornádó sebességével érkező dühkitörésekkel, gyalázkodásaikkal szemben. A Ház esti műszakját teljesítő szakácsok irányába függetlenül attól, hogy meleg vagy hidegkonyhán teljesítenek szolgálatot, nem létezik jó indulatú kérés, vagy csak könnyű, gyors ételrendelés leadása, hiszen az alapvető probléma magában a kötelező rendelések elkészítésében, a munkában rejlik, amihez a legritkább esetben fűlik a foguk.
A nemleges, haragos válaszukra minden esetben fel kell készülni, ami többnyire a következőképpen hangzik:
- A büdös patkány vendég milyen jogon jön be zabálni az étterembe, és az a büdös lábú felszolgáló miért veszi fel a büdös patkány vendég rendelését ahelyett, hogy elküldené a jókurva anyjába, minket meg – szakácsokat – végre békén hagyna!Hiszen egy konyhán mennyi más, sokkal érdekesebb, és fontosabb tevékenység végezhető, mint a rendelések teljesítése.

Fotó: Pluszmínusz

A részlet a Publikon Kiadó és a szerző engedélyével lett közölve.

 

komment

audrey hepburn 2015.10.23.18:12
Címkék: könyv kultúra regény meleg zsidó író Gantner szobapincér

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr368015155
süti beállítások módosítása