Málnástól a pudingosig: fesztiválozik a kürtőskalács

2016. október 7-9. között rendezik meg a Vajdahunyad vár előtti téren a 4. Kürtőskalács Fesztivált. A háromnapos hagyományőrző, gasztrokulturális eseménysorozat megrendezésével a szervezők a kürtőskalácsot, mint hungarikumot kívánják népszerűsíteni, mert bizony, ilyen rangos címet kapott ez a finomság.

20160914_110518.jpgNem is emlékszem, hogy gyerekkoromban mikor adódott elsőként, az a kedves érzés, hogy nővéremmel sorba álltunk a kürtőskalácsért. Nem most volt, és talán nem is ilyen volt még a kalács. Sima, kakaós, fahéjas, és jobb esetben diós változatban lehetett kérni, és, ahogy a nejlonra kicsapódott a pára, már faltuk is.

Hosszú utat tett meg azóta ez a desszert, amely a legújabb hungarikumunk lett. Ez az jelenti, hogy a Hungarikum Bizottság döntésével 2015 decembere óta a kürtőskalács a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja. A fesztivál a kürtőskalács népszerűsítéséért jött létre, egy igazi hagyományőrző gasztrokulturális esemény, immár negyedik éve. Célja az eredeti erdélyi-magyar, faszénparázson sült kürtőskalács és annak a több mint kétszáz éves hagyományos készítési módjának megismertetése úgy a hazai, mint a külföldről hozzánk látogatók számára.

20160914_110442.jpg„Az idei éve szlogenje: Kürtöld világgá: kürtőskalács - csodakalács! Úgy gondoljuk, hogy a kitüntető hungarikum cím birtokosaként még nagyobb népszerűségre tesz majd szert ez az ízletes finomság, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték” - mondta el Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Kürtőskalács Fesztivál hivatalos sajtótájékoztatóján.

Akik nem először látogatnak majd el az eseményre, azok már tudják, hogy a hagyományos ízek mellett, lesz sok, különleges kombináció is. Málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres, kicsi, mini, óriás és normál, de nem marad ki a sorból a teljeskiőrlésű lisztből, vagy a glutén- és laktózmentes alapanyagokból készült kürtőskalács sem.

20160914_110536.jpgTermészetesen a sok finomság, a gasztroudvar és kézműves vásár mellett, a Kürtősfesztre igazi fesztivál hangulatot ígérnek a szervezők: koncertek, kézműves foglalkozások, valamint bűvész, bohóc, mesemondó is jelen lesz a Vajdahunyad vár előtti téren.

20160914_120207.jpg

Fotó: Pluszmínusz

komment

audrey hepburn 2016.09.17.13:12
Címkék: közélet fesztivál hungarikum édesség gasztronómia desszert kürtőskalács Budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6811716763
süti beállítások módosítása