10 tanács, hogy tökéletes társasjátékot válassz!

Karácsony közeledtével egyre többször felmerül a kérdés, hogy mivel is lepjük meg gyermekünket. Bár évek óta egyre népszerűbbek a különböző számítógépes játékok, a szakemberek azt javasolják, hogy ne feledkezzünk meg a hagyományos társasjátékokról sem. Ezek a játékok hozzájárulnak a gyermek egészséges, kiegyensúlyozott fejlődéséhez, segítik a világ és egymás megismerését, az emberi kapcsolatok felfedezését. De milyen is az igazán jó társasjáték? Szétnéztünk a Keller&Mayer társasai között!

mokuskaland.jpg1.Vegyük figyelembe a gyerekek életkorát!

Társasjátékot mindig a gyerek életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően válasszunk! Ha különböző korúak a gyerekeink, akkor pedig olyat vegyünk, amely mindenki számára élvezhető. Jó példa erre a Játszva megismerjük a bevásárlást vagy a Mindent a helyére elnevezésű játékok, amelyek játékosan mutatják be azokat a mindennapi élethelyzeteket, amelyek minden korosztály számára ismerősek.

2. Társasozzunk 2 éves kortól!

Társasjátékot már 2 éves kortól is lehet játszani. Ilyenkor természetesen amellett döntsünk, amelynek segítségével a gyerekek játszva tanulnak, ügyesednek. Először érdemes kirakósokkal kezdeni, 3 éves kor körül pedig már a fejlesztő játékokat is elővehetjük.

3. Játsszunk együtt a gyermekeinkkel!

Talán közhelynek tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyerekeinkkel töltött minőségi idő fontosságát. Ehhez olyan játékra van szükség, amelyet a kicsik és a nagyok is élveznek. Kiváló választás egy olyan családi társasjáték, mint például a Túl az Óperencián, amely a Mese a juhászlegényről, a királylányról és a sárkányról című népmesét dolgozza fel, és a család minden tagjának remek szórakozást biztosít.

4. Ösztönözzük a szabályok betartását!

A társasjátékok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtanítsuk a szabályok betartásának a fontosságát. A Keller&Mayer játékok kialakításánál mindig figyelnek arra, hogy a játékszabályok rövidek, tömörek és könnyen érthetőek legyenek, így a kicsik számára is könnyen megjegyezhetőek és követhetőek.

jatszva_megismerjuk_a_bevasarlast.jpg5. Készüljünk az óvodára, iskolára társasjátékkal!

Az óvodára és iskolai évekre való készülésben segítséget nyújthatnak a társasjátékok, amelyek különféle játékos feladatokkal támogatják az ismeretek megszerzését és gyakorlását. A Játszva ismerjük meg… sorozat például játékosan ismerteti meg a piciket az őket körülvevő világgal. A nagyobbak a Rumini, a szétszakadt térképpel gyakorolhatják többek között az irányok felismerését és a stratégiaalkotást, a Megvagy pedig a gyors reakciót, és a megfigyelőkészséget fejleszti.

6. Figyeljünk arra, hogy mennyi ideig tudnak a gyerekek koncentrálni!

Mindig vegyük figyelembe, hogy mennyi ideig tud koncentrálni egy feladatra gyermekünk, és ennek megfelelően válasszunk játékot. Hiába felel meg ugyanis egy játék előírás szerint egy 3 éves gyereknek, ha túl hosszú ideig tart, akkor nem lesz élvezhető a számára.

7. Fejlesszük a gyerek koncentrációját!

Sokszor előfordul, hogy gondot okoz a koncentráció, ami az iskolakezdéskor komoly problémát jelenthet. A társasjátékok azonban segíthetnek a memória és a koncentráció fejlesztésében. A hagyományos memóriajátékokon kívül bátran nyúlhatunk olyan játékokhoz, mint például a Mókuskaland, amely játékosan köti le a gyerek figyelmét, valamint segíti a stratégiaalkotás képességét is.

8. Oldjuk a zárkózottságot!

A társasjátékok segítségével játékosan megtanulható a társas kapcsolatok, az együttműködés és a versenyhelyzet kezelése is. Különösen fontos ez akkor, ha gyermekünk kevésbé nyitott, hiszen a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal folytatott játék során gyakorolhatók azok a készségek, amelyek aztán a külvilággal való kommunikáció során is jó szolgálatot tesznek.

9. Tanítsuk meg, hogy nem nyerhet mindig!

A gyerekek fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy megtanítsuk őket annak elviselésére, hogy nem mindig fognak nyerni. Erre nagyon jó a Mókuskaland, ahol bár lehetőség van stratégiát is alkotni, de könnyen lehetséges, hogy mégis az nyer, aki a szerencsére bízza magát. Ne hagyjuk őt csalni, de persze mi, felnőttek lehetünk kicsit „ügyetlenebbek”.

10. Tanítsuk meg az együttműködésre!

Az együttműködés, csapatmunka megtanulása is nehéz feladat. Az egyre népszerűbbé váló kooperatív társasjátékokkal azonban, ahol mindenki egy célért küzd, ez a képesség is elsajátítható. Az első magyar kooperatív társasjátékok a Keller&Mayer mutatta be Szülinapi Meglepetés néven, amelyben a közkedvelt Bogyó és Babóca figuráknak össze kell fogniuk, hogy Baltazárt meglephessék a születésnapján.

komment

audrey hepburn 2015.12.06.20:19
Címkék: játék közélet gyerek karácsony ajándék társasjáték Keller&Mayer

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr538144378
süti beállítások módosítása