Mandulafa-virágzás testközelből

Hamarosan itt a tavasz, virágba borul a természet. A Dél-Balatonra ez különösen igaz, ha a mandulafákról van szó. Hagyománnyá vált ugyanis, hogy a dél-balatoni pincészetek borászai megünneplik a mandulafa kora tavaszi virágzását. A kishegyi Pócz Pincészet udvarában igazi látványosságnak számít ez a fa.

mandulafa.JPGA Pócz Pincészet udvarában számos mandulafa áll, amelyek virágba borulását minden évben megcsodálják az arra járók. Idén a méhek zsongása vagy a pincészet kertjében virágzó százszorszépek már jelzik, hogy közeledik a tavasz, és talán már a mandulafa virágzására is csak néhány napot kell várni.

A tavasz megünneplésére idén március 12-től 15-ig kerül sor, amely idő alatt minden érdeklődő különleges gasztroprogramon vehet részt a Pócz Pincészetnél. Többek között Pócz József vezetésével bejárhatják a pincét, vagy hordós tételeket is kóstolhatnak a disznótoros borkorcsolya mellett. Pócz Jószef felhasználja az alkalmat arra, hogy bemutassa legújabb borait, köztük az Irsai Olivért (’15), a sauvignon blanc-t (’15) és a birtok legjobb boraiból házasított prémium cuvée-it (’13).

sebestyenblankawelovebalaton.jpgA Pócz Pincészet életében a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. Pócz József, a pincészet vezető borásza és egyben a Balatonlellei Hegyközség elnöke 1991-ben kezdte felépíteni ma már nemcsak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással is kibővült birtokát. A Balatonbogláron (Kokas-hegy) és Balatonlellén (Kishegy és Berki-dűlő) elhelyezkedő tízhektáros szőlőterület 60 százalékát fehérszőlő-, 40 százalékát kékszőlő-fajták adják. Főbb boraik között a világfajták – sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon – mellett a hungarikumokból és a kárpát-medencei fajtákból – Irsai Olivér, zöldveltelini, olaszrizling, kékfrankos – készített borok is megtalálhatók. A fehérbor készítése során a pincészet számára fontos szempont, hogy a borvidékre jellemző gyümölcsösséget tükrözze. A rozét a kék szőlőfajták előszüretéből készítik, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos fajtákból. A könnyedebb vörösborok acéltartályban, a testesek 225 literes barrique hordókban érlelődnek.

A kerékpárral, autóval vagy gyalog ide érkező, kikapcsolódni vagy feltöltődni vágyó vendégek számára a balatonlellei Kishegyen lévő Pócz Pincészet ideális helyszínválasztásnak bizonyul a hosszú hétvégére, vagy csak egy kellemes délutánnak.

Fotó: Sebestyén Blanka

komment

audrey hepburn 2016.02.29.15:16
Címkék: tavasz közélet bor Balaton Irsai Olivér Pócz Pincészet

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr688429388
süti beállítások módosítása