Néma Tanúk felvonulása

Már 21 éve tartják hazánkban a 16 akciónapot, amelyet november 25-én, a nők elleni erőszak ellen való tiltakozás világnapján kezdenek, és december 10-én, az alapvető emberi jogok világnapján fejeznek be. A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) ilyenkor rendezi meg a Néma Tanúk-felvonulást a párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak emlékére.

292-16nap1.jpg

Késsel leszúrta, agyonverte, baltával fejbe verte, tarkón lőtte stb. Vagy: megerőszakolta, fogva tartotta, zaklatta. A paletta igen széles, ha az erőszakos tevékenységeket kéne felsorolni. Brutális tettek, amelyekre kár is mentséget keresni.

November 25. az ENSZ Nemzetközi Napja a Nők Elleni Erőszak Ellen, ekkortól datálódik az 1991-ben életre hívott, és azóta minden évben megtartott 16 akciónap. A rendezvénysorozat üzenete, hogy a nők elleni erőszak minden formája emberi jogi jogsértés, az erről szóló nyilatkozat pedig kötelezi az aláíró országok kormányait, hogy minden ilyen jogsértés ellen fellépjenek.

A 16 akciónap kiemelkedő eseménye a Néma Tanúk felvonulása. A demonstrációra Magyarországon először 1998-ban – Európában elsőként – került sor a NANE Egyesület szervezésében. Ez azt jelenti, hogy évente 16 napunk van arra, hogy odafigyeljünk az erőszakra, amely körbevesz minket. A párkapcsolati erőszak 95 százalékát férfiak követik el nők ellen. A maradék 5 százalékot nők követik el férfiak ellen, vagy azonos nemű kapcsolatokban történik. A számok és tények sokkolóak.

Tegyünk ellene, amíg tudunk.

Program november 25-én:

14:30-15:30 Megnyitó a Toldi Moziban - A nők elleni erőszak helyzete 2012-ben: a résztvevő szervezetek beszámolnak az idei évről; megemlékezés az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak miatt meghalt nőkről. A megemlékezésen Hegyi Barbara és Tornyi Ildikó színésznők is részt vesznek.

15:30-16:30 Felvonulás a Néma Tanú sziluettekkel. Az útvonala: http://goo.gl/maps/2da0z

 

26 komment

audrey hepburn 2012.11.21.11:21
Címkék: közélet erőszak felvonulás NANE

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr94918054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2012.11.21. 19:32:11

"A párkapcsolati erőszak 95 százalékát férfiak követik el nők ellen. A maradék 5 százalékot nők követik el férfiak ellen, vagy azonos nemű kapcsolatokban történik. A számok és tények sokkolóak."

A számok valóban sokkolóak, a gond csupán az, hogy köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel.

Az hogy a nő az áldozat és a férfi az agresszor tisztán feminista propaganda. A Kriminológiai Intézet bírósági ítéletek alapján készült tanulmánya szerint az esetek harminc százalékában a férfi a sértett, de ez csak az erőszakos cselekményekre vonatkozik. Az arány mellesleg megegyezik a NY-E és USA hasonló felméréseivel. Független (nem feminista) szervezetek kutatásaik alapján ezt az arányt 50-50%-ra becsülik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 19:34:03

Ez demagógia. Nők elleni erőszak? Elavult ez a feminista diszkrimáció.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 19:36:04

@Medgar:

A 95 %-os adat a feminináci szekta saját adata. Így hinni kell benne kétség nélkül. Ha nem hiszel benne, akkor nőellenes erőszakos klerikálnácipedofil vagy.

komplikato 2012.11.21. 22:27:06

@Medgar: Szerintem a 30/70 egy reális arány, ha a nemek fizikai felépítését és a férfiak felé áramló, néha elég beteg elvárásokat tekintjük. Az 50/50 felosztás már nem igazán reális "sima" erőszak esetén. Ellenben mondjuk gyiloknál már lehet, mert ott az eszköz függvényében nem számít a fizikai felépítés, és aki ölni készül, azt nem is érdekli senki más elvárása abban a pillanatban.

De a 95% az kamu.

Medgar 2012.11.21. 23:06:37

A 30/70-es arány a felderített súlyos testi sértésekre vonatkozik, az emberöléses esetekben a nők felé billen a mérleg.

ergerberger 2012.11.21. 23:55:09

@Medgar: "Független (nem feminista) szervezetek kutatásaik alapján ezt az arányt 50-50%-ra becsülik."

LOL, te fasz. :D
TELJESEN reális hogy ugyanolyan arányban veri a nő a férfit, mint a férfi a nőt, ugye? Elvégre pont egyformán erősek és agresszívak!

Te idióta segg. :D

ergerberger 2012.11.21. 23:57:40

@komplikato: "és a férfiak felé áramló, néha elég beteg elvárásokat tekintjük."

Így van!
És olyan elvárások áramolnak a férfiak felé, hogy a férfiaknak egyszerűen MUSZÁJ agyonverniük az asszonyt!
Nincsen más lehetőségük!

Ugye?

ergerberger 2012.11.22. 00:07:36

OPPA MAGYAR STYLE!

Egyfolytában terrorizáljuk otthon az asszonyt, néha szét is ütjük az arcát, hogy tudja hol a helye, ELLENT MERT MONDANI a teremtés keményfaszú koronájának;
az utcán beszólogatunk bátran a csajoknak, főleg ha többen vagyunk együtt, hogy érezzék, mekkora a tökünk;
azután pedig a csillagot is letagadjuk az égről, hogy létezne családon belüli erőszak vagy nők elleni erőszak, az egészet csak azok a szemét, mocskos feministák találták ki! Rohadt szemét feministák, kétségbe merik vonni a férfiak felsőbbrendűségét! Kurva lázadó rabszolgák!

Így nyomjuk mi nagyfaszú vérMagyar kanok itt Hungarisztánban!

Takács Bálint 2012.11.22. 00:20:16

Talán, ha a tisztelt femininfasiszták beleszámolnák a családon belüli erőszak statisztikájukba, a csak Magyarországon évente felderített több tíz, de minden nemzetközi szervezet és a magyar kriminológusok szerint is ennél kb. egy nagyságrenddel több (igen, ez már kb. száz esetet jelent évente!) élve született újszülöttek sérelmére elkövetett gyilkosságokat, igen "érdekes" adathoz jutnánk.

[c] 2012.11.22. 00:31:05

@Medgar: Ugyan már. Azt elfogadom, hogy több nőnemű elkövető van "a feministák" által becsültnél, de az ő áldozataik többnyire gyerekek. Hogy miért, azt egyszerű belátni; jellemzően az az áldozat, aki fizikailag gyengébb.
Az emberre jellemző a nemi dimorfizmus, vagyis a férfiak és a nők eltérnek egymástól testfelépítés terén. Tetszőlegesen választott férfi nagy valószínűséggel nagyobb darab és erősebb tetszőlegesen választott nőnél.

[c] 2012.11.22. 00:33:23

@Medgar: Még valami; senki ne jöjjön azzal, hogy "de a szomszéd Marika is akkora egy hájas, benga állat, hogy simán lenyomja a nyúlbéla férjét" - én az átlagról beszélek.

Veghetáry János 2012.11.22. 00:39:34

Helyes ! Minden férfit ki kell herélni, csak úgy lesz béke !

neoteny · http://word.blog.hu 2012.11.22. 06:04:13

@tea fan:

"jellemzően az az áldozat, aki fizikailag gyengébb"

Ez a férfak között sem egyértelműen így van: kisebb méretű de harcosabb szellemű férfinak elég ha egyet odavág a nagydarab, de békés -- vagy könnyen megfélemlíthető -- másiknak.

A családon belüli erőszak nem egy boxmeccs ahol az ha különböző súlycsoporokba tartoznak a küzdők akkor az "nem fair". A nők inkább hajlamosak az "eszközhasználatra" (különösképpen tárgyak dobására). A férfiak inkább a (szó szerint) kézenfekvő "fegyvert", a kezüket használják. De ez nem sokat árul el arról, mennyire hajlamos az egyik vagy a másik (ill. az esetek kb. felében mindkettő) a küzdelemre, annak eszkalálására a verbális szintről a fizikaira, stb.

ikri 2012.11.22. 07:10:21

@ergerberger: nem csak fizikai erőszak létezik a világon, amit a mocskolódó hozzászólásod is ékesen bizonyít . A fizikai erőszakkal kapcsolatban pedig: a férfiak nagyjából hatodát érinti, de ez a szám akár jóval magasabb is lehet. A leggyakoribb áldozatai pedig a fiú gyerekek, akik ötször gyakrabban esnek FIZIKAI erőszak áldozatául , mint a lányok, gyakrabban mint minden más családtag együttvéve! Ja és még egy apróság: a gyerekekkel szemben jóval gyakrabban alkalmaz fizikai erőszakot az anya , mint az apa vagy a férfi élettárs.

Ideje lenne levetkőzni néhány sztereptípiát, azt gondolom.

vitalis06 2012.11.22. 07:33:47

a 95-5 teljesen légbőlkapott szám. ez a bejelentett esetekre vonatkozik. (és benne van a többszörös erőszak, tehát ha egy nőt ötször vertek el és még hatodszorra is hagyja magát, az hat esetnek minősül)
a kutatások a valós arányt fizikai erőszak esetében 30-70-re, ha a pszichikai erőszakot is beleszámoljuk akkor már 60-40-re teszik.
Teljesen egyetértek, fel kell világosítani a társadalmat (mind a nőket, mind a férfiakat), hogy se a fizikai, se a pszichikai erőszak nem elfogadható viselkedésmód és senkinek nem kell túrnie, megvannak a lehetőségek (amelyeket még bővíteni is kéne) ennek megszüntetésére.
De sajnos kezdő pszichológusként ilyen esetekkkel dolgozva számtalanszor megéltem, hogy nők ezeket a lehetőségeket elutasították, még akkor is, ha pl. a gyermekek is érintve voltak a dologban, sőt ők voltak a legjobban felháborodva, ha a gyámügy segítségét kértük. Ilyenkor -én nőként is - közel áll az ember ahhoz, hogy azt mondja, menj vissza, megérdemled amit kapsz.
a dolog másik oldala, hogy sokkal nagyobb felvilágosító tevékenységre lenne szükség a férfiak elleni erőszak elitélésében és a pszichikai erőszak megvilágításában, hiszen ezek ma teljesen elsikkadnak.

salamander 2012.11.22. 08:22:24

Ez is a szokásos liberális fröcsögések egyike.

Diszkrimináció, meg ilyen számok olyan számok.

Egyszer szeretném látni hogy a cigány kisebbségben a nők elleni erőszak illetve a családon belüli erőszak milyen számokat mutat 10 000 fős statisztikába.

Ott borítékolhatóan 100%, de azt így nem szabad AZ PERSZE Rásszizmus. (lásd szerencsétlen Jeszenszky)

Menjetek a picsába a statisztikával!

***

Almatlan Jozsi 2012.11.22. 08:31:54

Not meg soha nem vertem meg, a baratnomet felesegemet soha nem bantottam es nem is tudnam. DE: ok nem ismernek kimeletet, talan fizikai eroszakot nem alkalmaznak, viszont folyamatosan veszekednek, bantanak, mocskolodnak ha nem az tortenik amit ok akarnak, ezt pedig ugy hivjak hogy verbal abuse. Sok ferfi halt mar ebbe bele vagy betegsegekbe amit a depresszio okozott attetelesen. Elveszi az ember eletkedvet, es ennek fizikai kovetkezmenyei vannak. Ezzel termeszetesen senki nem foglalkozik. A verbalis abuse szerintem sokkal aulyosabb a fizikai eroszaknal, mert mig a fizikai eroszak veget er, a verbalis eroszak folyamatos, soha veget nem ero dolog, mivel nincsenek direkt, azonnali kovetkezmenyei igy a tettes nem erzi magat felelosnek semmiert. Fizikai eroszakrol beszelni ugy, hogy a verbalis eroszak meg sincs emlitve szerintem tisztessegtelen. Aljas manipulacio a nemek szembeallitasara. Oszd meg es uralkodj elve alapjan. Ez az elfogadott "rasszizmus".

ErrOr 2012.11.22. 09:05:25

@ergerberger: szerintem te most kevered a magyarokat a cigányokkal :D
Ettől függetlenül, ha leszólítanak, az a baj, ha nem szólítanak le, az a baj. Van sapka, nincs sapka...

Medgar 2012.11.22. 09:12:38

@ergerberger: Szeretem az érvrendszered. Nem kicsit vagy agresszív. Pont a saját állításod cáfolod a kommenteddel.

Deansdale 2012.11.22. 09:16:08

Sokan jönnek azzal, hogy a férfiak erősebbek, tehát több CSBE-t követnek el, amivel csak az a gond, hogy nagyon sok nő nyugodt lélekkel kezdeményez erőszakot a fizikailag erősebb fél ellen is, mivel tudja hogy az nem fog visszaütni. Én is kaptam már olyan nőtől pofont, akinél tízszer erősebb voltam. Se hencengni nem akarok ilyesmivel, se sajnáltatni magam, csak legyünk már tisztában az alapvető tényekkel mielőtt olyan komoly dolgokkal foglalkoznánk amik a törvényhozást is befolyásolják.
Egyébként szinte mindegy, hogy milyen CSBE arányt képzelünk a nemek közé, 50-50%, 30-70%, 5-95%, akkor is érvényes a kérdésem, hogy hol van az "ENSZ Nemzetközi Napja a FÉRFIAK Elleni Erőszak Ellen"? Ha ilyesmi nem létezik (nem létezik), akkor miért nem? Nem egyenjogúság van, vagy mi? Vagy ha férfi áldozatból kevesebb van, akkor velük nem kell foglalkozni? És ha már a csapból is a nők védelme folyik, akkor hogyan lehet még mindig "nőelnyomásról" beszélni???

Medgar 2012.11.22. 09:19:22

@ikri: rossz úton jársz, a gyerekeket leszarják. Nem a családon belüli erőszakról van szó, hiszen akkor a nők által gyerekek ellen elkövetett erőszakról is beszélni kéne. Ez a PÁRKAPCSOLATI ERŐSZAK, itt lehet nyomatni a feminista ideológiát, a gyerekek senkit nem érdekelnek, hiszen az igazi feminista nem szülőgép.

marxengelszleninsz 2012.11.22. 09:48:03

Kurv@ra unom már ezt az aljas, hangulatkeltő, hazug, diszkriminatív feminista f@szságot.

ergerberger 2012.11.22. 18:19:02

@-JzK-: "http://www.ferfihang.hu"

Ha már homokos weboldal, akkor inkább a Pride.hu-ra menjél. Az szolidabb, mert ott nem gyűlölködnek a nőkre a burnyákok, csak szépen nyugodtan seggbekúrják egymást. A Férfihangosoknak is ezt javaslom, vállalják fel szépen hogy homokosok, és ne a nőkre vetítsék ki a látens buziságuk miatti frusztrációjukat.
Szopogassátok szépen egymás fhaszát, a csajokat meg hagyjátok meg nekünk, akik tudják értékelni őket, ratyikáim!
Kellemes buzulást!

Deansdale 2012.11.22. 22:18:37

@ergerberger: Jó komám, szerintem az meleg aki ennyit pofázik róla mint te. Egyfolytában ezen jár az eszed? S ráadásul ennyi telik tőled? Ennyi érv lapul a tarsolyodban? Édes jó istenem... Még jó, hogy te nem vagy frusztrált, mert akkor nem is tudom mi lenne.
süti beállítások módosítása