Britek, milliók és érmek

Van egy új érzés, amit bloggerként (az lennék?) meg kell szokni: témákat ajánlgatnak ismerősök (néha már ismeretlenek is). Ami jó, mert nem kell kutatni és gondolkozni, hogy miről is írjak, de ugyanakkor nehéz, mert a vélemény az enyém, a többi szubjektív…

2_2.jpg

Az elmúlt napokban kicsit én is úgy éreztem/érzem magam, mint az olimpikonok, akik egyik tévéből a másik rádióba mennek élménybeszámolót tartani. Persze, én csak szűk körben hajtom végre ezeket a haknikat, de a mesélések nem maradhatnak el Londonról. Akit tényleg érdekel és figyel, azoktól én is kapok valami pluszt. Tényeket, adatokat, kommentárokat, de olykor érdekes fejtegetéseket is.

A GB Team az egyik kedvenc témám. Az olimpiai csapat, a szurkolók, a hazai közönség, a pólók, a zászlók, de még a brit mintás muffin is. Ám eddig eszembe sem jutott, hogy Nagy-Britannia itt nem csak Angliából áll. Az Egyesült Királyság valójában egységállam, melynek négy országrésze van: Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales. Ez csak annyiból érdekes, hogy míg egy foci VB-n, Eb-n (ha kijutnak) külön zászló alatt vonulnak fel, de egy olimpián összetartoznak. Vagyis Anglia egykori focicsillaga – David Beckham – ha válogatottságot kapott volna az ötkarikás játékokra GB Team mezét húzta volna magára.

1_3.jpg

Nagy-Britannia azon kevés országok egyike, amelyik valamennyi nyári és téli olimpiai játékokon részt vett. A brit sportolók nyári játékokon eddig 780 érmet nyertek, legeredményesebb sportágaik az atlétika, az evezés, a vitorlázás, a kerékpározás és az úszás. London az első város, amelyik már három olimpiát rendezhetett, és sportolóik az elmúlt két hétben 65 éremmel (29-17-19) örvendeztették meg a 60 millió fős szigetországot. Csak érdekesség megint, hogy Magyarország lakossága 10 millió, ehhez jön most 17 megszerzett érem (8-4-5). Ami az téli és a nyári játékokat illeti, összesen: 485! Vagyis a britek mutatója: 780 érem 60 millióra, a magyaroké 485 érem 10 millióra…

Mondanom sem kell, jók vagyunk, na! De nem kívánom II. Erzsébet királynő uralkodói határait feszegetni. Pár napja még a Jubilee metróvonalon brit kisgyerekeket hallgattam, ahogy a zsúfolt kocsiban a himnuszukat énekelték. Valószínűleg hazafelé tartottak egy eredményhirdetésről. A metró megállt, ők pedig pont befejezték: „God save the Queen!” - maradjunk ennél mi is!

Fotók: Pluszmínusz

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2012.08.15.10:01
Címkék: sport közélet olimpia London Beckham

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr504713258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.15. 10:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása