Versengő vetemény

Idén is Vesd bele magad!, azaz ültess otthon! A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége immáron harmadik éve szervezi meg a Vesd bele magad! programot. A szemléletformáló kezdeményezésen keresztül kisiskolás gyerekek kapnak vetőmagcsomagokat, hogy azokat otthon, a család saját kertjében felhasználják.

kelés.jpgA program keretében a 2012-ben 21146 kisgyerek kapott vetőmagcsomagot. A hat-tízéves gyerekek, amikor kibontják a csomagot, hatféle zöldség (zöldborsó, hónapos retek, hagyma, sárgarépa, csemegekukorica, kapor) vetőmagját találják meg benne. A cél, hogy már ilyen fiatal korban rájöjjenek: kevés munkabefektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget, és nem kell a szupermarketbe rohanni.

A kezdeményezés sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Vesd bele magad! programban résztvevők számára ingyenesen biztosított vetőmagcsomaghoz hasonló termék jelent meg a hazai áruházak polcain is. A különbség összetételben, tartalomban, de még a nevében is elhanyagolható, viszont a Vesd bele magad! csomagjai kizárólag magánadományokból állnak össze, és az AGRYA ingyen adja a programban résztvevő kisiskolásoknak.

A hasonlóság miatt polgári peres kezdeményezés is indult az ügyben. Erkölcsi és etikai szempontból nagyon elgondolkodtató és igen szomorú képet mutat a magyarországi vállalkozások egy részének társadalmi felelősségvállalásáról. Míg az egyik kitalálja és forintról-forintra – múlt évben a legkisebb támogatás 500 forint volt, ami egy agrár egyetemistától érkezett, a legnagyobb támogatást pedig egy bank nyújtotta 2 millió forint értékben – rakja össze, addig a másik „lenyúlja”, és nyereséget szerez belőle.

Akik pedig biztosan nyernek? Reméljük, a gyerekek és családjaik, akik tényleg belevetik magukat, és elvetik a magokat.

Szólj hozzá!

audrey hepburn 2013.03.01.12:28
Címkék: család közélet gyerek föld iskola kert kertészet vetőmag

A bejegyzés trackback címe:

https://pluszminusz.blog.hu/api/trackback/id/tr595111515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása